Štajersko je atraktívne v zime aj v lete

Autor JP február 2017 -
Štajersko ponúka produkty CR zamerané na celú rodinu. Štajersko ponúka produkty CR zamerané na celú rodinu. © Herbert Raffalt

Tento horský región je vždy dobre pripravený na návštevníkov rôzneho druhu. Svedčia o tom ponuky zamerané na rodiny, atraktívne medzinárodné podujatia, gastroponuka na chatách a nové investície do zariadení.

Za prvoradé považujú v štajerskom turizme bezpečnosť, cenovú dostupnosť, radosť a srdečnosť. Ako vôbec v prvej spolkovej krajine sa tu aj v zimnom cestovnom ruchu presadilo zameranie na rodiny s cieľom „podpory dorastu“. Najmä malé a stredne veľké lyžiarske strediská prinášajú cenovo výhodné ponuky pre dospelých aj rodiny. Celkom v duchu motta „viac lyžovania a menej čakania na vlek“ ponúka napríklad stredisko Riesneralm rôzne ponuky pre páry a rodiny.
Na lyžiarskej chate Hochsitz s jednou z najoriginálnejších vyhliadkových plošín v Alpách sa oddych v kombinácii s čarovnou horskou panorámou stáva skutočným pôžitkom. Kto bezpodmienečne nevyžaduje vyhrievané lanovkové sedadlá alebo nespočetné kilometre zjazdoviek, ten môže aj v mnohých menších štajerských lyžiarskych strediskách ušetriť množstvo času (pri čakaní na vlek) aj peňazí.

Ešte viac zariadení

V aktuálnej zimnej sezóne 2016-2017 v Štajersku sprevádzkovali nové vleky, zjazdovky a zasnežovacie zariadenia dovedna za 33 miliónov eur. Z toho spoločnosť Planai-Hochwurzen-Bahnen GmbH investovala okolo 11 miliónov eur do rozšírenia nových lanových dráh vrátane 8-sedačkovej lanovky na Burgstallalm a vleku Schladminger-Lift v stredisku Dachstein-Gletscher, ako aj do zasnežovacích zariadení a garáží.
Stredisko Kreischberg má teraz ešte rozmanitejšiu ponuku zjazdoviek, vďaka dvom novým svahom. Teraz stredisko disponuje zjazdovkami s celkovou dĺžkou viac ako 42 km.
Nová zábavná zjazdovka Funslope v stredisku Hauser Kaibling zasa oslovuje tých, ktorí hľadajú alternatívu ku klasickým zjazdovkám – začiatočníkov aj profíkov, Na celkovej dĺžke 700 metrov tam nájdu lyžiari aj snoubordisti rôzne prvky zjazdoviek, snežných parkov a krosového lyžovania. Funslope je vyšperkovaná ostrými zákrutami, bubnami a skokanskými nájazdmi. Nechýba ani snežný tunel a obria špirála so zmenou smeru jazdy.

Svetové zimné hry

Srdce bijúce pre tento svet – tak sa dá voľne preložiť motto 11. špeciálnych svetových zimných olympijských hier „Heartbeat for the World“. Pod týmto mottom v dňoch od 14. do 25. marca 2017 prebiehajú v mestách Graz, Schladming a Ramsau am Dachstein. V Rakúsku je to už po druhýkrát; zúčastňuje sa približne 2 700 športovcov zo 107 krajín sveta, ktorí súťažia v deviatich disciplínach. Patria medzi ne alpské lyžovanie, snoubordovanie, rýchlokorčuľovanie, krasokorčuľovanie, beh na lyžiach, snežnicový beh, pozemný hokej, ako aj halové športy floorball a „stocksport“, čo je rakúska obdoba curlingu.

Štajerský turizmus rastie

V uplynulých rokoch sa Štajersku počas zimných sezón darilo neustále zvyšovať návštevnosť a počet prenocovaní. Počas zimnej sezóny 2015/2016, od novembra do apríla, dosiahlo vďaka 1 646 067 návštevníkom medziročný rast o 6,3 % v prípade návštevnosti a v prípade prenocovaní (5 453 692) o 4,1 %. Zo Slovenska prišlo 17 081 návštevníkov (+9,0 %), ktorí realizovali 65 373 prenocovaní (+11,5 %). Priemerná dĺžka pobytu bola teda 3,8 noci.

JP

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK