Šport a pohyb ako životný štýl – v objektíve fotoaparátu

Autor JF/DG február 2017 -
Šport a pohyb ako životný štýl – v objektíve fotoaparátu © Vernon Deck

Fotografická súťaž Red Bull Illume zhromažďuje reprezentatívnu vzorku najlepších akčných a motívových fotografií z prostredia adrenalínových športov.

Aktuálny 4. ročník súťaže, ktorá sa uskutočňuje v trojročnom cykle, vyhodnotili koncom septembra v Chicagu a od októbra sa výstavný výber najlepších snímok vydal na dvojročné turné po svete. Výstavu uvidia najskôr záujemcovia v Severnej Amerike, neskôr sa tradične dostane aj do vybraných miest Európy.

Súťaž pre celý svet

V aktuálnom ročníku prestížnej súťaže sa stal celkovým víťazom Nemec Lorenz Holder – treba povedať, že vcelku pohodovým záberom tichej jesennej prírody s mostom nad vodou, na ktorom pózuje jazdec na BMX. Konkurencia bola pritom obrovská – organizátori súťaže zverejnili číslo 34 624 prihlásených fotografií od 5 645 autorov zo 120 krajín. Z nich vzišlo 55 finalistov a následne 11 víťazov jednotlivých kategórií vrátane hlavnej kategórie nazvanej „Masterpiece by Yodobashi“ (určuje celkového víťaza).

Čo oslovilo porotcov

Hoci súťaž fotografií adrenalínových športov ponúkla, logicky, veľký výber dynamických záberov z takých aktivít, kde úlohu hrajú rýchlosť a risk, porota zložená z 53 fotoeditorov častejšie uprednostnila estetické, až filozofické akcenty. Kto teda uspel?
Dynamický prvok sa najviac presadil v kategóriách Sequence, Energy a New Creativity. V prvej z nich dominoval Čech Daniel Vojtěch s multizáberom skupiny akrobatických lietadiel v kruhovej formácii. Energiu na víťaznej snímke z ďalšej menovanej kategórie predstavuje príbojová vlna prenasledujúca surfera na pobreží Brazílie. Talian Ale Di Lullo zasa kreatívne dokázal, že víťazný záber sa nemusí podariť len v drsnej prírode alebo vysoko v oblakoch; stačí šikovne odfotiť bikera, ktorý skáče po autách v centre New Yorku.

Človek vo veľkom priestore

Aj ďalšie víťazné snímky obsahujú prvok pohybu, ale v ich prípade už prevažuje iný druh estetiky. Zobrazujú akoby ľudské mravce, ktoré sa potýkajú s mohutnou prírodnou masou či priestorom. K tomuto druhu patria víťazi v kategóriách Wings, Mobile, Enhance a Playground.
V prvom prípade zachytáva víťazná snímka horolezca, ktorý práve vypadol zo steny na previse Stolovej hory na pozadí morského pobrežia. Čiernobiely záber Nóra Vegarda Aasena z diaľky zaznamenáva trojicu trekerov v snehovej fujavici na horskom hrebeni. Víťazná fotografia v kategórii Enhance pripomínajúca abstraktné dielo zobrazuje skok basejumpera z obrovskej platformy. Podobne abstraktne pôsobí fotografia masívnej modernistickej rozhľadne so schodiskom a BMX bikerom – autorom je opäť Lorenz Holder.

Snaženie, ktoré má hĺbku

Víťazné obrázky v zvyšných troch sériách vedú k zamysleniu, čo zväčša naznačujú aj názvy kategórií: Lifestyle, Close Up a Spirit. Prvý z nich ukazuje kanadského dobrodruha na jeho ceste cez Saharu – v otvorenom vagóne vlaku so železnou rudou. Objektom záberu pre Close Up sú tvrdé ruky ruského skalolezca. Napokon, ducha tímovej solidarity ukazuje záber Novozélanďana Deana Tremla, na ktorom vidíme skupinu účastníkov kajakárskej výpravy pri ich ležiacom kamarátovi, ktorý celkom dobre nezvládol zjazd z vodopádu.
Víťazné zábery súťaže, vybrané porotou profesionálov, sa vo viacerých prípadoch odkláňajú od predstavy o povrchnejšom „cool“ štýle, ktorý si pestuje značka Red Bull svojou podporou a aktivitami v adrenalínových športoch. Tento odklon je zrejme daňou za snahu aplikovať na populárnu fotografickú súťaž súčasne aj určité fotožurnalistické kritériá. Na týchto stranách preto ponúkame konfrontáciu niektorých snímok víťazov súťaže a niektorých ďalších finalistov a semifinalistov.

JF/DG

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK