(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Nepodliehate príliš sociálnym sieťam?

Autor LA február 2017 -
Nepodliehate príliš sociálnym sieťam? PBY

Facebook denne priláka viac ako miliardu užívateľov. Sociálne siete však prinášajú riziká.

Obľuba sociálnych sietí stále rastie. Podľa výskumu spoločnosti PewResearch Center využíva sociálne médiá 90 % ľudí vo veku od 18 do 29 rokov, výrazný nárast pozorujeme aj u starších užívateľov. Na sociálnych sieťach sú až tri štvrtiny ľudí vo veku 30 až 49 rokov. Osoby staršie ako 65 rokov sa tiež našli v sociálnych sieťach, 35 % z nich ich aktívne využíva. Odborníci však varujú, že nadmerné používanie sociálnych sietí môže byť nežiadúce. Môže viesť k odtrhnutiu od reality a niekedy až k závislosti.

Facebook dominuje a rastie

Najpopulárnejšou sociálnou sieťou je dlhodobo Facebook. Podľa štatistík zverejnených spoločnosťou Zephoria navštívi túto sociálnu sieť denne 1,13 miliardy aktívnych užívateľov, čo je o 15 % viac ako v minulom roku. Používatelia pritom každú minútu vložia na Facebook 510 komentárov, napíšu takmer 300-tisíc statusov a nahrajú viac ako 130-tisíc fotografií.
Obľube sa tešia aj ďalšie aplikácie, napríklad Instagram s pol miliardou aktívnych užívateľov mesačne alebo Tumblr. Počet aktívnych užívateľov sociálnych sietí sa podľa odborníkov bude s rozvojom mobilných aplikácií stále zvyšovať.

Ako si udržať odstup a nespadnúť do závislosti

Čas, ktorý denne strávime na Facebooku, sa podľa štatistík zverejnených spoločnosťou Zephoria pohybuje priemerne okolo 20 minút. Rýchle pribúdanie obsahu a potreba okamžitej reakcie však podľa odborníkov často vedie k závislosti. „Ľudia sú zvedaví, majú strach, aby im niečo neutieklo. Väčšina z nás tak už zabudla na to, že mobil je pomocník a nie vládca a určovateľ toho, čo mám robiť,“ vysvetľuje osobný kouč Aleš Kalina. „Stále sme preto online a kontrolujeme, čo sa na sociálnych sieťach deje. Riziko je, že človek potom zabúda žiť sám pre seba, so sebou a žije v podstate zahalený do určitej virtuálnej reality,“ upozorňuje.
Na to, aby ste nekontrolovateľnému používaniu sociálnych sietí unikli, potrebujete predovšetkým pevnú vôľu. V prípade, že ju nemáte, si musíte určiť striktné pravidlá. V prípade detí je možné určiť, kedy a za akých podmienok je prístup na Facebook povolený, v prípade používania mobilu pri stole môžete zaviesť drobné pokuty, ktoré dieťa pre budúcnosť poučia. Dospelí si zasa môžu pravidelne písať, koľko času denne na sociálnych sieťach stratia. Možno si pri konečnom súčte uvedomíte, koľko zaujímavých vecí by ste namiesto surfovania na internete mohli stihnúť.

Sociálne siete nenahradia život

Komunikácia prostredníctvom sociálnych sietí je jednoduchšia ako v realite, upozorňujú odborníci. „Komunikáciu na internete si riadite sami, Facebook dokonca ponúka toľko možností, že každý, pokiaľ nebude vyvolávať konflikty, môže byť v nadväzovaní komunikácie úspešný. To je rozdiel v porovnaní s reálnym svetom,“ konštatuje A. Kalina. Ale práve následný stret s realitou pre užívateľa často znamená problém. „Ak človek nemá svoj život pekný a pevný a vytvára si ho prostredníctvom Facebooku, bude stret s realitou vždy problémový. Sociálne siete môžu byť príjemným doplnením komunikácie s ľuďmi, ale nikdy by nemali nahradiť osobnú komunikáciu,“ varuje český kouč.

Pozor na to, čo zverejňujete a kto to môže čítať

Celosvetová komunikačná sieť prináša aj niektoré ďalšie riziká. Podľa štatistík je až 83 miliónov facebookových profilov falošných. V žiadnom prípade preto neposkytujte osobné údaje, adresu alebo fotografie ľuďom, ktorých nepoznáte. Ak sa chcete stretnúť s niekým, koho poznáte len zo sociálnej siete, zvoľte si miesto s veľkou koncentráciou ľudí.
Pri vkladaní príspevkov sa oplatí obozretnosť. Status o tom, že odchádzate na dovolenku alebo fotografie majetku môžu byť signálom pre zlodejov, príliš vyzývavé fotky zasa môžu zaujať rôznych internetových stalkerov.

LA