Nástup digitálnych platforiem, ekosystémov a gigantov

Autor Gartner február 2017 -

Nemáte niekedy pocit, ako by sa civilizácia vymkla našej kontrole? Tempo digitalizácie sa stále zrýchľuje, spoločnosť sa mení pod vplyvom mocných technológií, zatiaľ čo dávame do stávky našu bezpečnosť.

Túto otázku položil Peter Sondergaard, šéf výskumu spoločnosti Gartner, na podujatí Gartner Symposium/ITXpo v Barcelone.

„Novinky sú často uvádzané na trh v chvate, skôr, ako sú hotové. Digitálny svet okolo nás sa zdá byť v neustálom stave upgradu a zmeny. Nejde len o výpočtový výkon alebo možnosti neustále aktualizovaných aplikácií a nových služieb. Mení sa sila zákazníkov, povaha konkurencie a čoraz častejšie sa používajú technológie, ktoré predtým bývali na samom horizonte a nastupovali pomaly – teraz však prichádzajú náhle,“ povedal tento zástupca najväčšej svetovej analytickej spoločnosti zameranej na informačné technológie.

Pekelné inovačné tempo

„Cloud je dnes mainstreamom, senzory sa objavujú všade, nastupuje virtuálna realita, chatboti, umelá inteligencia alebo blockchain. Všetko sa blížilo pomaly a teraz je to náhle tu. Čo bývalo víziou pre nadchádzajúce éru, náhle sa stalo projektom pre budúci rok. Pre tých, ktorí od vás závisia a od ktorých závisíte vy, to všetko vyzerá ako chaos bez akejkoľvek stability. Pretože na to, aby ste iba udržali krok, musíte neustále upgradovať systémy, aplikácie a služby. Ale vy môžete robiť viac než to, viac než sa len snažiť stíhať a zvládať – môžete sa zapojiť a vytvárať bezpečnejšiu budúcnosť, viesť a budovať lepší civilizáciu,“ vyhlásil P. Sondergaard.

Prepájanie a hrozba Veľkého brata (bratov)

Sympózium ktoré sa konalo v novembri, rozvinulo tému platforiem do poňatia, ktoré ide za hranicu tradičnej IT infraštruktúry a môže zahŕňať až päť domén:

● IT systémy,

● zákazníkov,

● veci (IoT),

● inteligenciu,

● ekosystémy.

Zrod digitálnych biznis ekosystémov ilustroval viceprezident Gartneru Mark Raskino na príklade poľnohospodárstva, kde sa prepájajú čiastkové ekosystémy výrobcov a predajcov strojov s organizáciami zabezpečujúcimi (a pomocou IoT optimalizujúcimi) servis a dodávky náhradných dielov, hnojív, predpovedí počasia a súvisiacej analytiky, poisťovacích služieb či predpovedí vývoja na komoditných trhoch. Podľa neho nejde len o vec digitálnych megakorporácií, skôr či neskôr bude každá firma súperiť v rámci takého biznis ekosystému.

Raskino tiež varoval: „Digitálni giganti ako Apple, Microsoft, Google alebo čínsky Tencent využijú obchodné modely svojich ekosystémov v oblastiach napr. e-commerce, distribúcie hudby, mobilných aplikácií alebo vyhľadávania a rozšíria chápadlá do rodiaceho sa pripojeného sveta. Chcú z fyzického sveta urobiť extenziu toho digitálneho a chcú ho mať pod kontrolou.“

VV

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK