Potrebuje vaša firma rásť? Vyskúšajte crowdinvesting

Autor KA marec 2017 -

Aj firmy na Slovensku už môžu na svoje projekty získať financie jednoduchšou cestou, ako je bankový úver.

Tzv. crowdinvesting ponúka novú možnosť získania kapitálu na rozvoj biznisu – pomocou vkladov od bežných ľudí, ktoré sprostredkovávajú špecializované platformy.

Vo svete a na Slovensku

Crowdinvesting sa na svete rozvíja už vyše desať rokov. „Crowdinvestingový biznis rastie každoročne o 200 percent a v každej krajine sa stretáva s veľkým pozitívnym ohlasom zo strany firiem aj investorov,“ konštatoval Paul Pöltner z rakúskej spoločnosti Conda.

Nový model financovania je zaujímavý najmä pre firmy, ktoré potrebujú finančnú injekciu na expanziu, rozšírenie výroby alebo nové aktivity, a to v sumách od 50-tisíc eur, ideálne okolo 100- až 200-tisíc eur. Crowdinvesting môžu využiť nielen existujúce spoločnosti, ale aj start-upy. Tento revolučný spôsob financovania na svoj rozvoj využili aj slovenské firmy – napríklad výrobca bylinného likéru Bentianna či sociálna sieť Gettpal.

Hra s vyššími benefitmi a dobrým pocitom

„Výhodou crowdinvestingového financovania pre firmy sú napríklad nižšie vstupné náklady na získanie pôžičky. Firma raz ročne platí iba úroky a istinu spláca až na konci platnosti zmluvy. Zároveň sa spoločnosť stáva po získaní kapitálu z crowdinvestingu dostupnejšou aj pre ďalší kapitál – súkromný či bankový,“ vysvetlil Andrej Wallo, regionálny manažér Conda pre Slovensko.

Záujemca o investovanie do firemných projektov sa môže do crowdinvestingu zapojiť už od výšky 100 eur. Výhodou pre investorov je podľa A. Walla možnosť oveľa vyššieho zhodnotenia kapitálu ako pri väčšine bankových aj nebankových produktov na trhu. Počas trvania pôžičky sa investorom obvykle vyplácajú slušné úroky a zároveň môžu získať bonus zo zhodnotenia firmy na konci kontraktu. Investori nadobúdajú virtuálny podiel vo firme, ktorý je kalkulovaný ako podiel ich investície z hodnoty firmy v momente investovania. Ak však projekt nedosiahne minimálnu hranicu investovania, teda nezhromaždí predpokladané množstvo peňazí, vklady sa investorom vrátia.

KA

Podpora nápadov neveľkou investíciou

Crowdinvesting sa chápe najmä ako nový spôsob, ako sa obyčajní ľudia môžu priamo podieľať na úspechoch inovatívnych firiem. Každý môže investovať peniaze do konkrétnych firiem a vyjadriť im tak podporu v tom, čo robia, bez toho, aby bol milionárom. Ide o tzv. mezzanínový model financovania (podružnú alebo nezabezpečenú pôžičku), kde sa riziko rozkladá medzi firmu a investorov.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK