Krištáľové krídla za rok 2016 našli svojich majiteľov

Autor KS marec 2017 -

Dvanásť osobností slovenskej vedy, medicíny, hospodárstva, umenia a športu si 29. januára na javisku Slovenského národného divadla prevzalo prestížne ocenenie Krištáľové krídlo za rok 2016.

Galavečer sa niesol v slávnostnej atmosfére, bohatý na osobnosti, s veľkolepým programom. Jubilejný 20. ročník sa konal pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku a ministra kultúry SR Mareka Maďariča.
Autorka a producentka Krištáľového krídla Mária Vaškovičová uviedla: „Tradícia je putom životaschopných. Krištáľové krídlo má stále väčšiu hodnotu aj preto, že oceňuje ľudí, ktorí zostali žiť, pracovať a tvoriť na Slovensku.“

Náročný výber zo špičkových osobností

O nových laureátoch tohto ocenenia rozhodli v tajnom hlasovaní odborné poroty a Veľká porota Krištáľového krídla, ktorej predsedom je Gabriel Csollár. „Každý ročník so sebou priniesol dôležitý medzník a práve ten posledný vo mne vždy najviac zarezonuje,“ zverila sa Mária Vaškovičová. „Mala som šťastie, že som sa osobne stretla takmer so všetkými nominovanými osobnosťami počas prípravy dokrútok. Ich myšlienky, filozofia, životné postoje potvrdili, že poroty vyberali veľmi náročne a zodpovedne. Je mi ľúto, že sme nemohli odovzdať cenu každému. Všetci by si ju jednoznačne zaslúžili. Mnohí sa vyjadrili, že už aj samotná nominácia je pre nich veľkým uznaním, z ktorej majú radosť,“ dodala.
Pripomeňme, že Krištáľové krídlo je každoročne udeľované ocenenie osobnostiam na Slovensku, ktoré dosiahli vo svojom odbore mimoriadny úspech. Udeľujú ho od roku 1997 v rôznych oblastiach spoločenského, kultúrneho, hospodárskeho a verejného života.
20 rokov Krištáľového krídla znamená: viac ako 600 nominovaných a 202 ocenených najvýznamnejších osobností Slovenska vo výbere viac ako 120 porotcov.

KS

Laureáti za rok 2016

Publicistika a literatúra
Daniel Hevier – za knihu Tajné dejiny bielej kaligrafie
Šport
Ladislav a Peter Škantárovci – za zlatú olympijskú medailu z OH v Riu de Janeiro vo vodnom slalome
Hospodárstvo
Štefan Máj, špičkový bankár
Divadlo a audiovizuálne umenie
Zuzana Mauréry – za výnimočný herecký výkon vo filme Učiteľka
Rock Pop Jazz
Igor Timko, skladateľ a textár, líder skupiny No Name
Medicína a veda
Michal Mego, popredný slovenský onkológ – klinik aj vedec
Hudba
Dalibor Karvay, huslista
Výtvarné umenie
Palo Macho, výtvarník
Filantropia
Ondrej Vrábel – za vzdelávacie hry pre deti s mentálnym postihnutím
Mimoriadna cena
Marián Varga, hudobný skladateľ a klávesový inštrumentalista
Mimoriadna cena
Andrej Glatz, manažér, športovec a filantrop

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK