Nadýchnite sa v kúpeľoch

Autor ŠK marec 2017 -
Bardejovské kúpele Bardejovské kúpele

Napriek prísnym emisným predpisom je vzduch v mestách neraz znečistený, najmä vo vykurovacom období. O dôvod viac, prečo občas vypadnúť kamsi „mimo“, za regeneráciou.

Nie je novinkou, že zvýšená koncentrácia priemyslu a dopravy vo väčších mestách vedie k znečisteniu ovzdušia a pri nepriaznivom počasí aj k tvorbe smogu. Pobyt v znečistenom prostredí určite nepôsobí priaznivo na ľudské zdravie. Čo sa dá urobiť v takejto situácii?
Navštíviť oázu čistého vzduchu. Ak máte takú možnosť, neváhajte. Uľahčite svojmu organizmu v horách alebo kúpeľoch, ktoré sa vyznačujú čistým vzduchom. Na nezaplatenie je takéto uvoľnenie pre astmatikov, alergikov, chronicky chorých na dýchacie cesty, ľudí s oslabenou imunitou či starých ľudí a deti.

Bardejovské kúpele patria k najčistejším

Pri nedávnych výskumoch sa opakovane potvrdilo, že Bardejovské kúpele patria k miestam s najčistejším vzduchom na Slovensku. Ležia v krásnom a tichom prostredí, vzdialené od akéhokoľvek priemyslu, obklopené listnatými a ihličnatými lesmi. V niektorých starších listinách boli označované ako „kúpele pokoja“. Nachádzajú sa v nich pešia zóna a lesopark, ktoré ponúkajú pokoj a oddych od stresu.
Milovníci športu nájdu v Bardejovských kúpeľoch niekoľko tenisových kurtov (aj kryté), squashové ihrisko, bowling bar, petang, minigolf, požičovňu bicyklov. Ak sa návštevníkom nechce športovať ani kúpať, majú k dispozícii kino, reštaurácie či skanzen – múzeum ľudovej architektúry. Obľúbený je aj Lesnícky náučný chodník Čierna mláka.
Bardejovské kúpele majú široké indikačné zameranie. Liečia sa tu netuberkulózne choroby dýchacích ciest, onkologické choroby, choroby obehového a tráviaceho ústrojenstva, choroby z poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, choroby z povolania, ochorenia obličiek a močových ciest, choroby pohybového ústrojenstva, ženské ochorenia a nervové ochorenia.

Malebné a dostupné Luhačovice

Ak hľadáte oázu čistého vzduchu a zároveň sa chcete zdravotne zregenerovať, môžete navštíviť i kúpele v Luhačoviciach na Morave. Rozprávkovo krásna architektúra Dušana Jurkoviča im dáva nezameniteľný ráz. Údolie, v ktorom sa nachádza hlavná časť kúpeľov, má takmer horský charakter. Okolo neho sa strmo dvíhajú zalesnené kopce s pestrým zložením ihličnanov i listnáčov. Napriek nadmorskej výške iba 250 m n. m. má človek pocit, akoby bol niekde v horách. Orientácia údolí sever – juh zabezpečuje stále jemné prúdenie a prísun vzduchu z okolitých lesov, takže pocit horského údolia sa ešte násobí.
Luhačovice ležia ďaleko od veľkých priemyselných zdrojov znečistenia a majú jedno z najčistejších ovzduší v Českej republike. Tunajší vzduch priaznivo pôsobí na dýchacie cesty a podporuje ich liečbu.
Práve liečba dýchacieho ústrojenstva je hlavnou náplňou tunajších kúpeľov, aj keď ju dobieha liečba pohybového aparátu. Tradične sa tu u dospelých liečia aj poruchy tráviaceho ústrojenstva, látkovej výmeny, choroby obehového ústrojenstva a pribudli aj onkologické ochorenia. U detí sú to choroby dýchacieho a tráviaceho ústrojenstva, obezita, kožné, ako aj onkologické ochorenia.
Luhačovice patria k vyhľadávaným destináciám zdravotného relaxu i u nás, čo určite súvisí aj s ich priaznivou polohou: veď od hraničného priechodu Drietoma – Starý Hrozenkov sú vzdialené iba 25 km, od Trenčína 54 km a od Bratislavy 165 km.

ŠK

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK