Za kúpeľmi do Budapešti

Autor Juraj Filin február 2016 -

Hlavné mesto Maďarska má okrem množstva lákadiel pre turistov a návštevníkov aj zaujímavosť, ktorá nie je celkom bežná v iných veľkomestách. Je tiež mestom kúpeľov.

Kúpeľných zariadení v tejto metropole je niekoľko; najznámejšie a najpopulárnejšie sú Széchényiho kúpele. Rozsiahly areál v Mestskom parku, neďaleko známeho Námestia hrdinov, vybudovali pred vyše sto rokmi nad termálnym vrtom objaveným v roku 1876.Ide o skutočné liečebné kúpele, ktoré sú okrem pacientov bežne prístupné aj širokej verejnosť, a to celoročne. Liečivá voda z vrtu má teplotu 76 ° C a obsahuje najmä síru, vápnik a hydrogénuhličitan horečnatý, ktoré prichádzajú z veľkej hĺbky 1256 metrov. Hodí sa o. i. na liečenie reumatických chorôb, porúch pohybového ústrojenstva, artritídy a neuritídy, ako aj na poúrazovú liečbu. Indikáciami sú však aj ochorenia zažívacieho ústrojenstva a niektoré ženské choroby.

Novobaroková budova z roku 1913 skrýva množstvo rozličných termálnych bazénov, vaňové, bublinkové či slané kúpele, v letnom období sú sprístupnené aj veľké bazény pod otvoreným nebom.

Ak vás láka kombinácia termálnych kúpeľov a veľkomestského života, Budapešť je špičková ponuka. Pre návštevníkov zo zahraničia je k dispozícii dostatok hotelov rôznych kategórií. Dobrým tipom je napríklad hotel Benczúr v príjemnej diplomatickej štvrti v susedstve Mestského parku, odkiaľ sa do kúpeľov môžete vybrať aj peši.

Pred odchodom z maďarskej metropoly si ešte môžete vychutnať atmosféru na známej Váci utca s jej kaviarňami a podnikmi. Ak ste aktívny typ so záujmom o gastronómiu, nájdete v jej susedstve tradičnú cukráreň Szamos, v ktorej vás v rýchlokurze naučia vyrábať čokoládové bonbóny.

Text a foto: Juraj Filin

http://www.szechenyibath.hu/

http://www.hotelbenczur.hu/

http://www.szamosmarcipan.hu/ 

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK