Digitalizácia a robotizácia navždy zmenia trh práce

Autor Jaroslava Rezlerová marec 2017 -

Vyše 90 % manažérov očakáva, že ich firmu už v najbližších dvoch rokoch ovplyvnia digitalizácia a automatizácia. Výrazne sa to prejaví na HR.

Zriedka uplynie deň, keď by sme nepočuli správy o tom, ako digitalizácia, umelá inteligencia alebo virtuálna realita ovplyvňuje pracovné prostredie. Napísalo sa mnoho článkov predpovedajúcich vznik nových pracovných miest, nástup nových druhov pracovných pozícií, ale aj úbytok alebo úplný zánik pracovných miest v celých odvetviach.

Spoločnosť ManpowerGroup prezentovala na Svetovom ekonomickom fóre v Davose výsledky prieskumu „Skills revolution“ – Revolúcia zručností. Vychádza z ankety medzi 18 000 zamestnávateľmi v 43 krajinách o tom, aký vplyv bude mať automatizácia na počet ich zamestnancov v budúcich dvoch rokoch.

Koľko ľudí nahradia stroje a softvér?

Viac ako 90 % zamestnávateľov (globálne; na Slovensku 86 % respondentov) očakáva, že ich spoločnosť bude v budúcich 2 rokoch ovplyvnená digitalizáciou a automatizáciou. Nebojíme sa tvrdiť, že sme na počiatku najväčšej zmeny v požiadavkách firiem na ich zamestnancov. Až 45 % každodenných pracovných činností, za ktoré sú dnes ľudia platení, by mohlo byť automatizovaných s aktuálne dostupnými technológiami.

Tie sú zatiaľ drahé a vyžadujú ľudí so špecifickými zručnosťami, takže zamestnávatelia stále váhajú, či prijať automatizáciu a rozlúčiť sa s pracovníkmi. V krátkodobom horizonte je budúcnosť práce pozitívna; väčšina zamestnávateľov očakáva, že automatizácia a digitalizácia prinesie nárast zamestnanosti. Osemdesiattri percent má v úmysle zachovať alebo zvýšiť počet zamestnancov a zvyšovať ich kvalifikáciu v budúcich dvoch rokoch. Len 12 % zamestnávateľov plánuje zníženie v dôsledku automatizácie.

rsz revolĂşcia zrucnostĂ page 006

Kde sa bude prepúšťať

V čase „Revolúcie zručností“ sa hodnota jednotlivých zručností bude meniť. Odhadujeme, že 65 % pracovných pozícií, ktoré bude vykonávať nastupujúca generácia Z, dnes ešte ani neexistuje. Technológie nahradia kognitívne aj manuálne rutinné úlohy. Kreativita, emočná inteligencia a kognitívna flexibilita umožnia ľuďom zvyšovať svoju efektivitu s pomocou robotov – a nebyť nahradení. Budú si však musieť zvyšovať kvalifikáciu, a to aj smerom do nových oblastí.

Nástup 4. priemyselnej revolúcie sa často spája s robotizáciou výroby. Sú však odbory v sektore služieb, kde digitalizácia mení dopyt po nových profiloch zamestnancov ešte rýchlejšie. Digitalizácia a automatizácia najviac prenikajú do oblasti predaja, financií a bankovníctva alebo administratívy.

Tlak na manažment

Manažment hrá v tomto procese kľúčovú rolu. Pôjde vlastne o kompletnú reštrukturalizáciu firiem, zmenu procesov a zmenu profesionálnych profilov zamestnancov. Pracovné pozície si budú v budúcnosti vyžadovať iné zručnosti. Zamestnávatelia sa preto budú musieť zamerať na rekvalifikáciu a zvyšovanie kvalifikácie ľudí viac než kedykoľvek predtým. Budú musieť nielen riešiť dnešné problémy s nedostatkom ľudí, ale budú tiež nútení predvídať budúci dopyt. V roku 2020 sa bude viac ako tretina požadovaných kľúčových zručností u väčšiny profesií skladať z tých, ktoré dnes ešte nie sú považované za zásadné pre výkon danej pozície.

Dva kľúčové smery, na ktoré sa teraz manažéri musia vo svojej personálnej politike zameriavať, sú výber ľudí s vysokým stupňom učenlivosti (tzv. LQ – learnability quotient), a vytváranie systému stáleho rozvoja zamestnancov pre udržanie zručností vo firme.

Priepasť medzi tými kvalifikovanými a zvyškom

Pomáhať ľuďom zvyšovať si kvalifikáciu a prispôsobiť sa rýchlo sa meniacim podmienkam na trhu práce – to bude hlavná výzva našich čias. Týka sa jednotlivcov, firiem aj štátu. Ľudia so správnymi zručnosťami si budú môcť vyberať, pre koho, ako a kedy budú pracovať. Budú svojou prácou tiež vytvárať nové príležitosti. Tí ostatní pred sebou nebudú vidieť možnosti na zlepšenie svojich životných podmienok. Táto polarizácia populácie, ktorá sa nám už odohráva pred očami, nie je dobrá ani pre spoločnosť, ani pre podnikanie. Na zmenšenie priepasti je potrebná zásadná zmena v rozvoji zručností zamestnancov.

Jaroslava Rezlerová, ManpowerGroup / JF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK