(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Navštívte kúpele, absolvujte procedúry a bude vám lepšie

Autor Paperlife február 2016 -

Kvalitné kúpeľné zariadenia na Slovensku aj v Česku ponúkajú návštevníkom celé spektrum kúr a procedúr.

Ak vám zistili riziko určitého ochorenia, či si len preventívne chcete posilniť zdravie, neváhajte a navštívte na pár dní kúpele. Jednotlivé kúpele sa líšia svojím zameraním, ale niektoré postupy a procedúry pod dohľadom zdravotných odborníkov nájdete vo viacerých z nich. Príkladom kúpeľov s komplexnou ponukou sú Karlove Vary. Ich celková atraktivita, príjemné prostredie a kultúrne dianie vyvolávajú u hostí liečebných zariadení pocit pohody, ktorý je ďalšou zdravotnou devízou.

V prvom rade minerálna voda

V každých kúpeľoch je významným prírodným liečebným zdrojom ich minerálna voda. Tá karlovarská je prírodný iónový roztok s obsahom sodíka, vápnika, draslíka, horčíka a ďalších prvkov a minerálnych látok v malých až stopových množstvách. Používa sa na liečenie ochorení zažívacieho traktu a porúch látkovej výmeny, ako sú cukrovka, vyššia hladina tukov v krvi či dna.

,,Pitie vody z našich termálnych prameňov vedie k úprave v metabolizme hladiny cukru v krvi aj tuku v pečeni. Navyše, jej pravidelné užívanie vedie k mechanickému čisteniu organizmu, horúce pramene vyvolávajú prekrvenie a uvoľnenie sliznice, upokojujú pohyblivosť žalúdka a čriev, a tým dochádza k lepšiemu vstrebávaniu minerálov obsiahnutých vo vode a k naštartovaniu správnej látkovej výmeny,“ vysvetľuje riaditeľ spoločnosti Bohemia-lázně, a. s., Karlove Vary Jiří Sluka. „Karlovarské pramene sa radia k najefektívnejším prírodným zdrojom v Európe. Pitnú liečbu predpisuje lekár, ktorý na základe zdravotného stavu pacienta predpíše množstvo konkrétneho prameňa. Denná dávka minerálnej vody sa pohybuje od 0,6 litra,“ dopĺňa.

Uvedená kúpeľná spoločnosť vo svojich zariadeniach ponúka aj viacero štandardných procedúr, ktoré viac či menej využívajú vlastnosti termálnej minerálnej vody.

Perličkový a uhličitý kúpeľ

Perličkový kúpeľ v žriedlovej vode s teplotou 37 – 38 °C blahodarne pôsobí na ľudský organizmus. Mikromasážou kože dochádza k lepšiemu prekrveniu a celkovej relaxácii organizmu. Svojím mierne sedatívnym účinkom pozitívne ovplyvňuje nespavosť, neurózy, psychosomatické choroby. Kúpeľom dochádza k uvoľneniu svalového napätia, preto sa účelne využíva pri liečení pohybového aparátu.

Uhličitý kúpeľ prebieha v minerálnej žriedlovej vode s teplotou 32 – 35 °C s prímesou CO₂. Vstrebávaním oxidu uhličitého kožou dochádza k výraznému zlepšeniu prekrvenia pokožky, spomaleniu srdcovej činnosti a k zníženiu krvného tlaku.

Vírivý kúpeľ

Celkový vírivý kúpeľ je špeciálna masáž pod vodou prostredníctvom trysiek na dne a obvode vane. Pri tomto kúpeli sa využívajú účinky žriedlovej minerálnej vody s teplotou 36 – 38 °C a masáže svalstva jemnými vodnými lúčmi. Pozitívnym účinkom tejto procedúry je najmä zlepšenie prekrvenia celého organizmu a uvoľnenie svalových spaziem. Tlmí aj bolesti pri ochoreniach pohybového ústrojenstva. Je vhodná pre stavy po operáciách alebo úrazoch pohybového aparátu, pri svalových atrofiách.

Vírivý kúpeľ dolných a horných končatín sa robí takisto v žriedlovej vode s teplotou 36 – 38 °C. Masírovanie pokožky spôsobí jej zvýšené prekrvenie a prehriatie tkanív; tým sa podporuje rýchlejšie vylučovanie škodlivých látok z tela. Pravidelné opakovanie kúpeľov vedie k uvoľneniu svalových spaziem. Procedúra má aj analgetický účinok.

Suchý uhličitý kúpeľ

Táto procedúra využíva pozitívny účinok oxidu uhličitého na periférny obeh ľudského organizmu. Pacient leží v nepriedušnom plastikovom vaku, ktorý je naplnený cca 125 l plynu. Počas procedúry dochádza k zvýšeniu obsahu CO₂ v pokožke, čo vedie k rozšíreniu ciev a zvýšeniu obsahu kyslíka v krvi.

Táto procedúra sa odporúča pri liečbe kardiovaskulárnych ochorení, liečbe lymfatických opuchov, doliečovaní zranenia pokožky, potláčaní reumatických problémov. Zvýšené prekrvenie svalov a telesných orgánov vrátane mozgu má za následok posilnenie nervového systému, zlepšenie činnosti vegetatívneho nervového systému a celkové posilnenie imunitného systému.

Kneippov chodník

Veľmi pozitívne účinky na zlepšenie prekrvenia dolných končatín, zmiernenie ich opuchov, zmiernenie pôsobenia počiatočných kŕčových žíl, ako aj pri bolestiach hlavy a migrenóznych stavoch má striedavý nožný kúpeľ, ktorý je súčasťou vodoliečby Kneippovho typu. Ide o aktívny pohyb po „chodníku“ zaplavenom v striedavých úsekoch teplou (35 – 40 °C) a studenou vodou (10 – 15 °C). Odporúča sa vysoký, tzv. bocianí krok. Na dosiahnutie cieleného efektu, t. j. posilnenia žilových stien ich rozťahovaním v teplej vode a zmršťovaním v studenej vode, sa cyklus teplá-studená opakuje aspoň 10-krát.

Štvorkomorový galvanický kúpeľ (hydrogalvan)

Ide o elektroliečebnú metódu spájajúcu účinky jednosmerného elektrického prúdu, teplej vody, hydrostatického tlaku a hydrostatického vztlaku. Kúpeľ s teplotou 38 °C sa podáva v zariadení, ktoré tvoria dve vaničky na horné a dve na dolné končatiny.

Elektrický prúd vstupuje rovnomerne celým ponoreným povrchom tela. Vyvoláva aktívne prekrvenie, pôsobí na zlepšenie metabolizmu tkanív, zmenšuje opuchy a zmierňuje bolesti. Procedúra sa predpisuje pri poruchách prekrvenia končatín, inervácie, poúrazových stavoch či reumatologických indikáciách. Nie je však vhodná pre pacientov s kardiostimulátorom a endoprotézou.

Celkový vodný peloidný (rašelinový) kúpeľ

Ide o kúpeľ z prírodnej rašeliny zmiešanej so žriedlovou vodou s teplotou 38 °C. Organizmus sa v peloidnom kúpeli pomaly šetrne prehrieva a teplo pôsobí aj na hlboko uložené vnútorné orgány. Tlakom sa o. i. vytláča krv a lymfa z dolných končatín. Tento efekt je relatívne priaznivý, hoci súčasne sa stláča dutina brušná a hrudná s možným nepriaznivým vplyvom na kardiorespiráciu. Pri liečbe pohybového aparátu je však efekt jednoznačný – zvýšenie rozsahu pohybu a úľavy od bolestí pri degeneratívnych kĺbových ochoreniach a degeneratívnych ochoreniach chrbtice.

Hydropunktúra a škótske streky

Hydropunktúra je obľúbená procedúra na zlepšenie prekrvenia a prehriatie určitej časti tela. Často ju predpisuje lekár ako prostriedok liečenia pohybového aparátu. Ide o variant masáže pod vodou prúdom vody z trysiek na dne vane. Proces je riadený s nastaviteľným režimom podľa teploty vody (36 – 38 °C) častí tela, ktoré majú byť masírované, a dĺžky trvania procedúry.

Škótske streky sú stimulačnou procedúrou, ktorá je založená na aplikácii tepla a chladu, ako aj mechanického dráždenia pokožky prúdom vody. Prekrvenie dolných a horných končatín pomáha zmierniť svalové bolesti pri degeneratívnych ochoreniach pohybového aparátu, ako aj pri funkčných poruchách prekrvenia končatín.

ŠK
Foto: Bohemia-lázně