Vyžaduje si činnosť sprostredkovateľov prísnejšiu reguláciu MF SR?

Autor JF marec 2017 -
Vyžaduje si činnosť sprostredkovateľov prísnejšiu reguláciu MF SR? PPN

Ministerstvo financií SR chystá novelu zákona o finančnom sprostredkovaní; podľa Asociácie finančných sprostredkovateľov a finančných poradcov AFISP je však zbytočne tvrdá.

Ako deklaruje rezort financií, cieľom novely je „posilnenie profesionalizácie finančných agentov a ich dlhodobejšie pôsobenie na finančnom trhu“. Úprava by mala „zvýšiť transparentnosť a prehľadnosť nákladov finančných sprostredkovateľov a zároveň ochrániť spotrebiteľov na finančnom trhu“.

AFISP: sprostredkovatelia sú nezastupiteľní

Podľa asociácie AFISP odborná diskusia určite potvrdí, že úloha finančných sprostredkovateľov je pre kvalitu trhu finančných produktov nezastupiteľná a prinášajú benefity najmä klientom. „Každý, kto kedy v živote využil služby finančného sprostredkovateľa vie, ako výhodné a pre neho komfortné podmienky mu takýto sprostredkovateľ dokázal vyjednať a aký klientský komfort si počas trvania vybraného finančného produktu užíva,“ zdôraznila generálna tajomníčka AFISP Darina Huttová. Úloha poradcu sa totiž nekončí podpisom zmluvy o produkte, ale plným servisom počas celej doby jej trvania.

Ministerstvo financií však má zrejme o kvalite poradcov pochybnosti. Podľa vydaného vyhlásenia rezort „chce dosiahnuť, aby na trhu finančného sprostredkovania pôsobili iba kvalitní odborníci, ktorí budú v prvom rade sledovať záujmy klientov a poskytovať im odborné služby“.

Zmeny v províznom odmeňovaní

Medzi najdôležitejšie navrhované zmeny a zámery patria:

● Zavedenie limitov na odmeny finančných sprostredkovateľov a zmeny v ich vyplácaní.

● Zabezpečenie väčšej stability a obmedzenie neodôvodnených presunov klientov z jednej banky do druhej, pri ktorých motívom je získanie provízie.

● Dôjde k zmene pri vyplácaní provízií v čase – aby rozloženie provízie v určitej časovej lehote zredukovalo počty tzv. „jednorazových“ finančných agentov (uzavrú len niekoľko zmlúv v najbližšom okolí a potom ukončia činnosť).

● Zníženie miery prepoisťovania klientov po krátkom čase od uzavretia životnej poistky.

● Zmenšenie problémov s regresom provízií z dôvodu storna poistných zmlúv.

Očakáva sa diskusia

„Prvotný návrh tak, ako ho predstavilo MFSR, je, samozrejme, pre náš sektor veľmi tvrdý, ale vnímame ho ako návrh, ktorý bude predmetom odbornej diskusie,“ konštatovala D. Huttová. „Túto diskusiu chceme a budeme viesť najmä s cieľom udržať úroveň klientských výhod,“ zdôraznila. V diskusii nemôžu podľa nej chýbať ani finančné inštitúcie.

Finančné sprostredkovanie je oblasť podnikania bežná vo všetkých krajinách EÚ. Na Slovensku dnes pôsobí viac ako 30-tisíc finančných agentov. Podľa MF SR reaguje navrhovaná novela, ktorej prijatie bolo aj v programovom vyhlásení vlády, na problémy z praxe a zároveň zosúladí slovenskú legislatívu s európskou smernicou o distribúcii poistenia.

JF

rsz euro 1 1473082

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK