Diamant Ružová hviezda vydražili za rekordnú sumu

Autor Juraj Vedej apríl 2017 -
Diamant Ružová hviezda vydražili za rekordnú sumu Sotheby´s

Najväčší ružový diamant na svete dosiahol v akcii Sotheby´s v Hongkongu cenu 71 miliónov amerických dolárov.

Kameň s názvom Ružová hviezda (Pink Star) s hmotnosťou 59,6 karátu tak prekonal rekord, ktorý od mája 2016 držal vzácny modrý 14,62-karátový diamant Oppenheimer Blue. Ten predali za 50 miliónov USD.

Pink Star je najväčším ružovým diamantom kategórie Fancy Vivid, aký kedy hodnotil Americký gemologický inštitút (Gemological Institute of America – GIA). Ten mu udelil najvyšší stupeň hodnotenia farby a čistoty a zaradil ho do raritnej skupiny IIa. Približne 98 % objavených diamantov obsahuje prímes dusíka a zaraďuje sa do skupiny I. Pink Star však patrí do skupiny IIa, čo znamená, že neobsahuje dusík ani bór. Takéto čisté diamanty tvoria ani nie dve percentá všetkých svetových nálezov. Do tejto skupiny spadajú aj najslávnejšie diamanty Cullinan, Koh-i-Noor a Lesedi La Rona.

Dlhá cesta k dokonalosti

Približne 90 % ružových diamantov nachádzaných v súčasnosti pochádza z bane Argyle v západnej Austrálii. Zvyšných 10 % dodáva na trh najmä Afrika a Brazília. Ružová hviezda pochádza práve z Afriky, konkrétne z Botswany, kde ho v roku 1999 vyťažila spoločnosť De Beers.

rsz pink star 1 photo by sothebys

Brúsenie a leštenie do výslednej podoby trvalo viac ako dva roky, pričom neopracovaný kameň pôvodne vážil až 132,5 karátu. „Laická verejnosť sa často čuduje, že dokonalý, vyleštený kameň s precíznym výbrusom váži menej ako polovicu svojej pôvodnej váhy. Dôvodom týchto strát sú rôzne kazy, ktoré obsahuje väčšina nájdených kameňov. Úlohou brusičov je získať čo najväčší kus z časti, ktorá má kazov čo najmenej,“ vysvetľuje Alojz Ryšavý zo spoločnosti ALO Diamonds. „Brúsenie je ozajstné majstrovské dielo, pri ktorom je nutná veľká opatrnosť. Diamant je síce najtvrdší nerast našej planéty, no veľmi ľahko sa štiepi,“ dodáva.

JV

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK