(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Predstavil sa AeroMobil s novým dizajnom

Autor AM apríl 2017 -
Predstavil sa AeroMobil s novým dizajnom Top Marques

Po dlhých prípravách aj určitých peripetiách je na svete štvrtá verzia slovenského lietajúceho auta. Predstavil sa na výstave luxusných produktov v Monaku.

Spoločnosť AeroMobil, ktorá vyvíja lietajúci automobil, predstavila jeho najnovší model na výstave superáut, lodí a ďalších luxusných výrobkov Top Marques v Monaku (20. – 23. apríla 2017). Výrobca spomína „stovky vylepšení v oblasti dizajnu a technológií“ v porovnaní s predchádzajúcim prototypom, ktorý uviedli vo Viedni pred dva a pol rokom (neskôr havaroval).

Objednávky už v tomto roku

Tím vedený generálnym riaditeľom Jurajom Vaculíkom a technickým riaditeľom Douglasom MacAndrewom postavil vozidlo v súlade s existujúcimi regulačnými rámcami platnými pre autá aj lietadlá. V Monaku ho predstavili potenciálnym zákazníkom aj investorom.​ Cieľom projektu je vyvinúť prostriedok efektívnej a environmentálne šetrnej osobnej dopravy na stredné vzdialenosti a do lokalít s obmedzenou infraštruktúrou.

Nový AeroMobil sa má predávať za cenu medzi 1,2 až 1,5 milióna eur. Výrobca v tlačovej správe optinisticky ohlásil limitovanú edíciu 500 kusov (ak by bol záujem väčší, odmietne vyrobiť viac?), z čoho prvých 25 má mať špeciálne označenie Founders Edition.

AeroMobil World Premiere2017 2

Kapitálové posilnenie výrobcu

Spoločnosť nedávno tiež oznámila vstup nového investora, ktorým je Patrick Hessel. Je zakladateľom a výkonným riaditeľom spoločnosti c2i, výrobcu kompozitných dielov pre letecký a automobilový priemysel. V roku 2015 bol EY Podnikateľom roka na Slovensku. V marci predal podiel 50,1 % svojej spoločnosti c2i firme LG Hausys, výrobcovi autokomponentov patriacemu do skupiny LG. c2i je aj jedným z kľúčových technologických partnerov a dodávateľov komponentov pre AeroMobil. Objem transakcie v spoločnosti AeroMobil nezverejnili.

AM/JF

rsz l1200183Ako sa sedí v slovenskom Aeromobile, si vyskúšal aj monacký knieža Albert.