Slovenský zákazník je nesvoj, ak sa predavač príliš stará

Autor Ogilvy apríl 2017 -

Väčšina Slovákov preferuje pri nakupovaní anonymitu a chceli by nakupovať tovar bez priamej účasti obchodníka, ukázal prieskum.

Slovenskí zákazníci si obvykle chcú chrániť svoje súkromie a neradi poskytujú o sebe obchodníkom príliš veľa informácií. Ľuďom prekáža zneužívanie osobných údajov na reklamné účely, vnucujúci sa predajcovia či ponuky zle predajného tovaru. Zároveň však chcú, aby bol predajca dobre informovaný o výrobkoch a vedel im poradiť. Vyplýva to z prieskumu realizovanom spoločnosťou GfK Czech.

„Mať pri nakupovaní voľnú ruku by Slováci uvítali. Takmer dve tretiny z nich by chceli nakupovať tovar bez priamej účasti obchodníka, ktorú často vnímajú ako zásah do súkromia,“ povedal odborník na vernostné programy Josef Machala. „Na druhej strane však väčšina ľudí zároveň očakáva, že je obchodník dobre informovaný o ponúkanom tovare a dokáže kvalitne poradiť, ak o to zákazník prejaví záujem,“ dodal. Najmä v menších predajniach či špecializovaných obchodoch, ktoré zákazník navštevuje pravidelne, respondenti vítajú, že ich predajca dobre pozná a dokáže im ponúknuť výrobky „na mieru“.

Ľuďom prekáža zber osobných informácií

Respondentom prekáža najmä zhromažďovanie osobných informácií, využívanie kontaktov na ďalšiu reklamu a mailing, a to, že im obchodníci ponúkajú tovar, ktorý nemôžu predať. Kritizujú napríklad prenasledujúce ponuky výrobkov, ktoré si predtým prezerali na internete. Paradoxne, svoje kontaktné údaje ochotne uvádzajú pri registrácii do najrôznejších vernostných programov, ponúkajúcich špeciálne ponuky, zľavy a odmeny za lojalitu.

Prieskum v januári 2017 realizovala GfK Czech pre spoločnosť Mastercard na vzorke 1 500 respondentov z internetovej populácie.

LP/MK

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK