Ako chce vláda podporiť slovenské firmy v Číne

Autor JF apríl 2017 -

Nedávno schválená koncepcia navrhuje o. i. viac tam prezentovať Slovensko a zvážiť vytvorenie PZO zameraného na Áziu.

Obsahovo rozsiahla Koncepcia rozvoja hospodárskych vzťahov medzi Slovenskou republikou a Čínskou ľudovou republikou, ktorú v apríli schválila vláda, konštatuje neuspokojivý stav. Všetko sa začína tým, že Slovensko je ako krajina v Číne málo známe, a to pre rôzne objektívne aj subjektívne dôvody. Napriek tomu tam už prenikajú aj niektoré malé a stredné firmy, čo chce vláda na návrh rezortu hospodárstva silnejšie podporovať.

Perspektívne odvetvia

„Záujem slovenských podnikateľov o ČĽR prudko rastie, mnohé firmy majú s podnikaním v Číne pomerne bohaté skúsenosti, čo sa prejavuje postupným rastom vývozu SR,“ konštatuje sa v dokumente. Medzi perspektívne oblasti nášho vývozu do ČĽR, aj z pohľadu ďalšieho rozvoja vzájomnej spolupráce, patria podľa neho: strojárenský priemysel, ochrana životného prostredia, recyklácia odpadov, potravinársky priemysel, spoločné podnikanie
na tretích trhoch. Perspektívnym odvetvím pre spoluprácu je aj energetika vrátane tej jadrovej, čo je však úloha najmä pre väčšie subjekty.

Opatrenia

Koncepcia uvádza konkrétne okruhy zámerov na podporu prenikania Slovákov do Číny. Sú určené pre štátne orgány aj podnikateľov:

1. Realizácia krokov:

a) vytvoriť predpoklady na väčšie zastúpenie produkcie malého a stredného podnikania (MSP) vo vývoze do ČĽR,

b) výraznejšie na to využívať existujúci právny základ, najmä memorandum o spolupráci medzi hospodárskymi rezortmi SR a ČĽR z roku 2013,

c) zameriavať sa na spoluprácu čínskych provincií a slovenských VÚC,

d) výraznejšie sa angažovať v zakladaní joint-ventures vyrábajúcich tovary, žiadané na oboch trhoch,

e) zvýšiť informovanosť, nadväzovanie kontaktov a prezentáciu firiem formou účasti na veľtrhoch a výstavách, workshopoch, ako aj B2B rokovaní,

f) spolupracovať s čínskymi partnermi vo finančnom sektore, pritom akcentovať potreby slovenských exportérov; podieľať sa na založení Medzibankovej únie medzi Čínou a 16 krajinami SVE (ešte v roku 2017),

g) akcentovať spoluprácu v MSP na zasadnutiach medzivládnej komisie SR – ČĽR.

2. Efektívne využívať rámce EÚ, V4 a ďalších formátov spolupráce, napr. 16+1.

3. Preskúmať možnosť vytvorenia obchodnej spoločnosti špecializovanej na čínsky a ázijský trh, najmä pre podporu predaja produkcie MSP.

4. Podporovať rozvoj vyšších foriem spolupráce, ako sú vytváranie spoločných podnikov a účasť slovenských subjektov na spoločných projektoch EÚ v ČĽR.

5. Realizovať opatrenia na prienik potravinárskej produkcie na čínsky trh.

6. Priebežne vyhodnocovať záujem čínskych spoločností o spoluprácu v energetike, ako aj v chemickom, strojárskom a elektrotechnickom priemysle.

7. Vo vzťahu k osobitným oblastiam Hongkong a Macao uzavrieť dohody o zamedzení dvojitému zdaneniu a ochrane investícií (rokovania sa už začali).

JF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK