SUSE Linux Geo Clustering – riešenie na rozsiahle výpadky

Autor JR máj 2017 -

Veľký výpadok v datacentre, všetky služby nedostupné a technici sa snažia obnoviť dodávku elektriny – to je nočná mora každého prevádzkovateľa internetových služieb. So SUSE Linux Geo Clustering je obnova hračkou.

Nech sa tomu snažíte akokoľvek vyhnúť, nehody sa stávajú. Najčastejšie môže za výpadok napájanie, no stávajú sa aj horšie veci. Oheň alebo voda v datacentre môžu napáchať obrovské škody a plné obnovenie prevádzky môže trvať dni až týždne.
Našťastie existujú SUSE a Linux Geo Clustering, ktorý umožňuje nad SUSE Linux Enterprise High Availability Extension postaviť skutočne odolné riešenie. To si dokáže pomocou súboru pravidiel poradiť s veľkým výpadkom datacentra a automaticky preniesť všetky dôležité úlohy do záložnej lokality, ktorá výpadkom nie je postihnutá. Používatelia tak môžu naďalej využívať svoje služby a vy máte čas v pokoji odstrániť prípadný problém.

Datacentrá po celom svete

Veľké a kritické úlohy vyžadujú veľkú infraštruktúru, ktorá zahŕňa umiestnenie technológií do viacerých geograficky oddelených datacentier. Zaobstarať potrebné služby či umiestniť sem vlastný hardvér dnes nie je ťažké, no to je tá jednoduchšia časť. Samotné servery totiž nestačia a je potrebné dodať im aj inteligenciu, ktorá ich spojí do jedného ľahko ovládateľného celku.
Produkty SUSE dovoľujú nad rôznymi prostriedkami jednoducho postaviť asynchrónny cluster, ktorý môže byť zložený z virtuálnych i fyzických serverov či ich ľubovoľnej kombinácie. To umožňuje plnú flexibilitu, prispôsobenie potrebám vašich služieb, a zároveň dovoľuje celej infraštruktúre ďalej rásť.
SUSE Linux Geo Clustering je jediné riešenie na Linuxe pre geografický cluster na trhu. Dokáže ľahko rozložiť záťaž najrôznejšieho typu naprieč všetkými vašimi datacentrami. Takéto delenie ponúka najvyšší stupeň ochrany proti výpadkom služieb, ktoré nesmú byť nikdy nedostupné. Správcovia tak dostanú do rúk silný nástroj na automatické aj manuálne riešenie najrôznejších situácií.

Prostredie nad clustermi

Geo clustery postavené nad SUSE Linux Enterprise High Availability Extension tvoria novú vrstvu nad všetkými clustermi vo vašich datacentrách. Každý takýto cluster potom tvorí samostatnú jednotku podobnú uzlom v jednotlivých clusteroch. Vzniká tak „infraštruktúra nad infraštruktúrou“.
Výsledok je možné spravovať ako jeden veľký celok a garantuje dostupnosť zdrojov naprieč rôznymi lokalitami. Beh jednotlivých služieb je zaistený pomocou tzv. ticketov (clusterový objekt). Systém zaisťuje, že ticket je vždy pridelený len jednej časti clusteru, ktorá má v danej chvíli pridelené potrebné zdroje a prevádzkuje konkrétnu službu.
Prideľovanie ticketov môže prebiehať automaticky i manuálne. Správca má tak v každej chvíli nad celým prostredím úplnú kontrolu a dokáže služby a ich prostriedky prenášať medzi jednotlivými lokalitami. To dovoľuje nielen vyriešiť nečakaný výpadok, ale umožňuje to tiež vykonávať údržbu bez nutnosti odstávky služieb.

Automat stráži prevádzku

Výhodou riešenia SUSE Linux Geo Clustering je, že sa vie o seba postarať. V jednotlivých datacentrách beží služba, ktorá je prepojená so svojimi partnermi v ostatných lokalitách. Ak je ticket v danú chvíľu pridelený datacentru, v ktorom došlo k výpadku, ostatné inštancie začnú hlasovať o tom, komu sa ticket pridelí. Strana postihnutá výpadkom sa sama vzdáva ticketu, aby bol v danú chvíľu pridelený len jednej časti clusteru a nedošlo ku kolízii.
Ak je počet datacentier párny, do hry sa zapoja arbitri. To sú samostatné stroje bežiace v ďalších lokalitách, ktoré pracujú v osobitnom režime a nemôžu dostávať tickety s úlohami, avšak pomáhajú spoľahlivo rozhodovať o prideľovaní prostriedkov vo zvyšku siete.

Prevádzkujte globálne služby globálne

Dôležité a rozsiahle služby je potrebné prevádzkovať v správnom prostredí, ktoré nenecháva veci na náhode. Vďaka produktom SUSE Linux Geo Clustering a SUSE Linux Enterprise High Availability Extension dostanete do rúk komplexné riešenie pre jednoduché nasadenie a rýchlu správu celého prostredia na úrovni. Viac na www.suse.com/bezvypadku.

JR

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK