Optimalizovať začnite už v logistike

Autor Jozef Ondruška máj 2017 -

Premyslená logistika? Zredukujte počet dodávateľov, zamerajte sa na centové položky a namiesto univerzálnych hľadajte riešenia šité na mieru vašej firme.

Aj vy sa vo firme snažíte znižovať výrobné náklady, náklady na údržbu či skladové hospodárstvo? Zo skúseností mnohých firiem vyplýva, že snaha ušetriť sa často končí len znižovaním nákupných cien vstupných materiálov. Výsledkom veľakrát je, že firmy siahajú po nekvalite. Práve premyslená logistika skladu je základom, kde sa dajú ušetriť tisíce eur a zvýšiť produktivita zamestnancov. Správna logistika by mala zahŕňať optimálne skladovanie, poriadok a prehľadnosť produktov, rýchlu orientáciu v zásobách, najradšej systém šitý na mieru požiadaviek firmy, ako aj štatistiku spotreby a flexibilné dopĺňanie a doobjednávanie produktov, ktoré firma v danom čase potrebuje.

Centové položky pod lupou

Vo výrobných firmách a v údržbe všeobecne platí, že náklady pozostávajú z troch typov položiek. A-diely sú materiály určené na spracovanie a komponenty zabudované vo výrobku. B-diely predstavujú stroje, nástroje, manipulačnú techniku a náhradné diely. Tretie sú C-diely, teda pomocný režijný materiál, spojovací materiál, drobné ručné náradie a nástroje či spotrebná chémia. Predstavujú pritom široký sortiment s nízkou hodnotou na položku – v porovnaní s A- a B-sortimentom a s vysokými obstarávacími nákladmi. Práve pri spomínaných „centových“ súčiastkach sa oplatí uvažovať v širších súvislostiach.
Z celkových nákladov totiž až 80 % tvoria náklady na obstaranie a len 20 % tvorí hodnota tovaru. Nejedna spoločnosť na Slovensku pritom vie, koľko ju stoja prestoje len kvôli tomu, že akurát sa minula zásoba skrutiek potrebných vo výrobe či výstavbe. Základom premyslenej logistiky je tak v prvom rade optimalizácia procesov – a to tak pri objednávaní, ako aj uskladnení, používaní či kontrole spotreby spomínaných drobných dielov a súčiastok.

Redukujte

Jedným z prvých riešení je redukcia počtu dodávateľov a výber takého, ktorý obsiahne čo najširší sortiment, a v kvalite, akú firma potrebuje. Napríklad len pri štyroch dodávateľoch, s ktorými firma mesačne uzatvorí po osem objednávok v celkovej hodnote 1 600 eur, musí vyčleniť ročne – spolu so mzdovými nákladmi a s časom potrebným na zistenie potreby, výber dodávateľa, porovnanie cien, príjem tovaru, jeho uskladnenie, faktúry a podobne – viac ako 5 300 eur.

Sklad majte poruke

Aj optimálne skladovanie je alfou a omegou premyslenej logistiky. Každá firma má dnes špecifické potreby. Nemala by sa uspokojiť s univerzálnym riešením, ale s riešením šitým na mieru jej požiadaviek. Na trhu sa už dnes dajú nájsť riešenia, ktoré umožnia firme nielen vytvoriť optimálne uskladnenie tovaru – často flexibilné v mieste výkonu práce zamestnancov či v obmedzenom priestore – ale aj rýchlu dostupnosť a prehľadnosť materiálu, prehľadný záznam o odbere tovaru zamestnancom, štatistiky spotreby či automatické doobjednávanie tovaru.
Firmy dnes majú aj riešenia, kde nie je potrebné schvaľovanie výdaja navyše. Jednoducho majú k dispozícii automaty s náradím, odkiaľ si na základe oprávnenia a identifikačnej karty môžu vziať tovar, aký potrebujú. Ďalšou možnosťou sú pojazdné dielne v rámci úžitkových áut, vybavené podľa požiadaviek firmy.

Využite elektronické obchodovanie

V dobe e-biznisu môže firma profitovať aj z virtuálneho objednávania. Napríklad riešenie prostredníctvom čítačky čiarových kódov dnes firme umožňuje načítať čiarový kód z prázdneho obalu a niekoľkými kliknutiami v online shope vystaviť a potvrdiť objednávku. Tým sa šetrí nielen čas, ale znižuje sa aj chybovosť a zvyšuje transparentnosť. Firma dokáže elektronickým objednávaním optimalizovať obstarávacie procesy a znížiť procesné náklady až o 30 %. Najväčšia výhoda premyslenej logistiky je však v tom, že sa vďaka tomu môže sústrediť na svoj kľúčový biznis.

Jozef Ondruška
Würth Slovensko

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK