Donald Trump, európska bezpečnosť a obchod

Autor Wolfgang Ischinger máj 2017 -

Trumpova politika typu „America first” je v mnohých ohľadoch odklonom od zahraničnej politiky, ktorú viedli USA v posledných osemdesiatich rokoch.

Súčasný americký prezident dal od začiatku najavo, že etablované partnerstvá, aliancie, pravidlá a protokoly pre neho znamenajú len málo. Následkom toho by v Európe niektorí radi USA ako strategického partnera odpísali – bola by to však chyba. Jedinou dobrou voľbou pre Európu je zaangažovať americkú administratívu čo najtesnejšie do spolupráce. Zapojenie a ovplyvňovanie je ten typ reálpolitiky, ktorý je práve teraz potrebný, aj keď sa to mnohým Európanom nemusí páčiť.

Európa by mala byť asertívna v ekonomických vzťahoch. Ak chce Trump naozaj zaviesť nejaký druh dovozného cla založeného na pôvode tovaru, EÚ môže pohroziť, že urobí to isté. Či ide o dovozné clá alebo sankcie voči Rusku, je užitočné pripomenúť si jednoduchý fakt, a to, že Európa zostáva pre Ameriku najdôležitejším trhom. Objem obchodu USA s EÚ je zhruba 37-krát vyšší ako s Ruskom. Obrovský objem vzájomných priamych investícií pritom neoddeliteľne prepája ekonomiky na oboch stranách Atlantiku.

Aj keby Trump nebral toto všetko do úvahy, mal by dobre zvážiť aj z politického hľadiska, ako ďaleko chce zájsť v tlaku na Európu. V určitom okamihu by sa odpor voči nemu mohol stať témou volebných kampaní v Európe a tak by mohol prísť o niektorých silných spojencov.

Zrejmé je však najmä to, že Európa sa musí v prvom rade zamerať sama na seba. Musíme urobiť viac na posilnenie našej bezpečnosti. Aj keď sa už rozbehli významné zmeny vrátane väčšej integrácie európskych ozbrojených síl, cesta k dobre fungujúcej obrannej únii bude ešte dlhá. V tieni neistej globálnej situácie musí najmä Nemecko zvýšiť úsilie v oblasti zahraničnej a obrannej politiky a rozvojovej pomoci.
Kohéziu EÚ ani jej vnútornú a vonkajšiu bezpečnosť nemožno dosiahnuť pri nulových nákladoch. Hospodárenie bez deficitu, o aké sa teraz snaží Nemecko, nebude pre budúce generácie veľmi prínosné, ak cenou bude narušenie základnej podmienky našej prosperity: mieru v Európe.

Namiesto toho, aby sme s obavami čakali, čo nám oznámi Donald Trump vo svojom ďalšom tweete, mali by sme my, Európania, položiť pevné základy pre takú Európu, ktorá je silná, akcieschopná a oddaná západným hodnotám. Z tejto pozície môžeme potom presadzovať naše kľúčové záujmy voči USA a komukoľvek inému. Je to to najlepšie, čo teraz môže Európa ponúknuť.

Wolfgang Ischinger
predseda Mníchovskej bezpečnostnej konferencie,
bývalý nemecký veľvyslanec v USA
© Project Syndicate

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK