Cena? Výkon? Aj to, ale najmä: auto sa musí páčiť!

Autor BA/Extratour február 2016 -
Jozef Kabaň a Peter Zec Jozef Kabaň a Peter Zec

Význam automobilového dizajnu je obrovský a ďalej rastie. Pod túto myšlienku sa podpisujú dizajnér Jozef Kabaň a profesor Peter Zec, riaditeľ súťaže Red Dot Design Award.

Povedali by ste, že dobrý dizajn je nevyhnutne vhodný pre masovú výrobu?

Peter Zec: Existujú štúdie, ktoré dokazujú, že rozhodnutie o kúpe automobilu na 80 až 85 percent závisí od dizajnu vozidla. Aj z porovnania atribútov „vernosť značke“ alebo „dizajn“ vychádza dizajn víťazne. To znamená, že zákazníci zmenia značku, ak sa im už dizajn nepáči.

Pán Kabaň, koľko „zákazníka“ sa skrýva vo vašom dizajne?

Jozef Kabaň: Veľa a zároveň málo. Musíme dbať na to, aby sme zákazníkov nepreťažovali. Zákazník je v neľahkej situácii: dizajn potrebuje čas, aby bol pochopený. Jeho potenciál často rozpoznajú len odborníci, pre konzumentov je to na prvý pohľad ťažšie. Napríklad nikdy by sme do áut nezavádzali internet, keby sme sa pýtali len zákazníkov. Tí to ešte pred pár rokmi nechceli. Sám som nevedel, že budem potrebovať mobilný internet. Dnes som stále na cestách so svojím telefónom a mám so sebou vždy „celú kanceláriu“. Nové veci chcú svoj čas.

Znamená to, že dizajn je aj vecou výchovy? Alebo existuje niečo ako univerzálne platný dizajn?

J. Kabaň: Dizajnéri, samozrejme, pracujú s určitým časovým predstihom. Realizujú vízie a zároveň emócie. Človek sa vždy snažil preniesť svoje emócie do plechu alebo iných materiálov. Materiál tak získa dodatočnú hodnotu. Alebo nezíska. Predtým sa toto odohrávalo najmä v oblasti umenia, v maliarstve, sochárstve. To boli čisté emócie. Dnes sa aj na veci každodennej potreby nazerá nielen z pohľadu funkčného, ale aj emocionálneho. Výtvarná stránka a emócie nadobúdajú na význame a ovplyvňujú rozhodnutie o kúpe.

 škoda kodiaq

Mojím snom je len spájať estetiku s maximom funkčnosti, oboje vzájomne priblížiť natoľko, že sa nebude hovoriť o dvoch rôznych veciach. Snažíme sa hľadať krásu v jednoduchosti, bez toho, aby sme pritom zabúdali na funkčnosť, ergonómiu a bezpečnosť. Auto by malo v prvom rade plniť svoj účel. Kladie sa naň mnoho požiadaviek, ktoré sú oveľa dôležitejšie ako dizajn. Dizajn však funkčnosť zatraktívňuje.

Ak dizajn potrebuje svoj čas, aby ho zákazníci prijali, prečo si nemôžu zákazníci dizajnéra vychovávať tým, že mu povedia, čo chcú a čo ich urobí šťastnými?

P. Zec: Návyky ľudí sa menia veľmi pomaly. Najväčšia výzva pri takých drahých produktoch, ako sú automobily, ktoré majú dlhý vývojový cyklus, je nájsť rovnováhu medzi tradíciou a inováciou. To znamená, že ak ste príliš inovatívni, značka sa stratí, automobily už potom nie je možné priradiť. Ak však budete príliš tradiční, autá budú nudné.

J. Kabaň: Musíte svojich zákazníkov poznať, vedieť, ktorý krok sú ochotní akceptovať. Ak to s inováciami preženiete, týchto zákazníkov stratíte. Ak inovácie podceníte, stratíte ich tiež. Možno nie dnes, ale zajtra.

Ako ste povedali, auto musí plniť mnoho funkcií a dizajn je jednou z nich. Kvalitatívne a technologicky sa požiadavky na produkty stále zbližujú. Bude preto podľa vášho názoru dizajn nadobúdať na význame?

J. Kabaň: Myslím si, že dizajn hrá obrovskú úlohu. Lebo ak sa technické vlastnosti výrobkov vzájomne zbližujú, bude to dizajn, čím sa budú navzájom odlišovať. Ale nebude to len samotný dizajn, ale kombinácia všetkého, čím sa vyznačuje dobré auto. Popri technike to bude aj ponuka priestoru, ergonómia, materiály, ktoré zvolíte. Ako hovorí profesor Zec, musí to byť v rovnováhe.Dizajnu alebo techniky môžete dať automobilu aj príliš veľa. Auto nemá byť stredobodom života, ale je a bude rozlišovacím znakom. Ľudia svojím autom vždy hovoria niečo o sebe. Nie je to len racionalita, pre ktorú sa rozhodnete, ale aj estetická pridaná hodnota.

Na rozhodovaní o cene Red Dot sa nepodieľajú zástupcovia spotrebiteľov. Majú organizátori súťaže dostatočne na mysli aj zákazníka, ktorý je napokon tým, kto produkt využíva?

P. Zec: To sa musíme pozrieť do histórie tejto súťaže. Cenu vymysleli dizajnéri pre dizajnérov, pretože sa často stretávali s takouto situáciou: vznikli produkty a keď boli úspešné, potom sa povedalo, že to bolo vďaka dobrému marketingu alebo cenovej politike a dobrú prácu odviedol aj vývoj. Dizajn bol v pozadí. Keď však produkt úspešný nebol, pripísalo sa to zlému dizajnu. Takže súťaž vznikla ako akási dizajnérska svojpomoc. Chceli sme hodnotiť kvalitu práce – a na to treba odborníkov.

Existujú výskumy, do akej miery ceny ako Red Dot ovplyvňujú správanie zákazníkov?

P. Zec: To nevieme presne vyčísliť. Na nasýtených trhoch môže byť také vyznamenanie jazýčkom na váhach. Keď sa pozriete na kategórie, ktoré sú v našej súťaži zastúpené, boli by ste možno prekvapení, ako veľmi je dizajnová cena potrebná napríklad pre kúpeľňové vane. To isté sa týka aj mobilných telefónov a laptopov. Medzi nimi je veľká vyrovnanosť a konkurencia a ich výrobcovia potom visačku Red Dot zodpovedajúcim spôsobom využijú. Teda všade tam, kde je potrebný mimoriadny argument pre kúpu. Pri produktoch, ktoré sa presadia aj bez toho, pretože sú na trhu jedinečné, je uznanie dôležité skôr pre dizajnérov.

BA/Extratour

 

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK