Pre komfort a príjemné prostredie v aute

Autor PL/DT máj 2017 -

Všetko, čo vidíte v jeho interiéri, je tvrdo otestované. Výrobca komponentov Yanfeng teraz ďalej zmodernizoval svoje testovacie laboratórium v Trenčíne.

Vďaka rekonštrukcii za 4 milióny eur sa v Trenčianskom technologickom centre začali robiť tie najnáročnejšie skúšky odolnosti materiálov, súčiastok a výrobkov pre interiéry áut. Preverujú vzhľad, materiál aj výkonnosť komponentov, ich bezpečnosť, trvanlivosť i dopad na životné prostredie – napr. z hľadiska vibrácií či emisií. Extrémne podmienky s teplotami od -40 do +120 °C, klimatické komory napodobňujúce zmeny podnebia, odolnosť voči UV žiareniu a ďalším poveternostným vplyvom, testy starnutia či opotrebovania – tomu všetkému sa dnes podrobujú vnútorné zariadenia vozidiel. Musia spĺňať najvyššie požiadavky súčasného automobilového trhu.

Špičková úroveň testovania

„Máme tu najmodernejšie testovacie zariadenia, od veľkých komôr až po menšie zariadenia, kde testujeme vzorky materiálov,“ priblížil šéf testovacieho oddelenia Radovan Horečný. Primárne ide o produkty, ktoré vyvíja a vyrába Yanfeng – prístrojové dosky, dverové výplne či stredové konzoly. Laboratórium bude podľa R. Horečného zamerané i na nové činnosti. „Pôjde napríklad o test slnečnej simulácie – takzvaný Arizona test, ktorý simuluje podmienky na púšti v Arizone,“ informoval.
Ďalšie špeciálne zariadenia sú určené na rôzne druhy mechanických skúšok. Ide napríklad o univerzálny prístroj na meranie ťahu kombinovaný s tepelnou komorou či špeciálne kladivo na meranie odolnosti plastov až do energie úderu 25 J. Motorový tester odolnosti voči mechanickému poškodeniu umožňuje testovať širokú škálu skúšok lakovaných aj umelohmotných povrchov – s cieľom zistiť ich odolnosť voči poškrabaniu a vrypom. Možnosti statických a dynamických testov ďalej rozširuje nasadenie šesťosého robota.

Vplyvy materiálu a prostredia

Na posúdenie pôsobenia vonkajších činiteľov, najmä počasia, slúži environmentálna komora. V nej sa na presne definované miesta skúmaného predmetu pripevnia tepelné senzory a potom môže prebehnúť napríklad dlhodobý test rôznych vplyvov. Porovnať povrch testovanej vzorky pred a po vykonaní skúšok umožňuje trojrozmerný skener.
Pri niektorých materiáloch býva problémom aj zápach spôsobený uvoľňovaním prchavých organických zlúčenín z plastov. Preto sa tieto materiály podrobujú aj čuchovým skúškam, pri ktorých hrá nezastupiteľnú úlohu citlivý ľudský nos. Na testovanie miery prchavosti z následného kondenzátu rôznych plastových materiálov (fogging) sa v testovacom centre používa špeciálne zariadenie Horizon.

Interiér auta a zdravie

Všetci máme predstavu o tom, čo dokáže urobiť priame slnko s vnútrajškom zaparkovaného vozidla už za pol hodiny. Pri vyšších teplotách sa tam z plastov začnú uvoľňovať ftaláty a ďalšie prchavé látky. Pobyt v takomto priestore sa potom stáva nepríjemným a zdravotne problematickým.
Preto spomenuté testy môžu mať užitočné vyústenie napr. vo využití vhodnejších materiálov v interiérových komponentoch. Výsledky nového testovacieho pracoviska v Trenčíne tak môžu podporiť inovatívny rozvoj v automobilovom priemysle v strednej Európe.

PL/DT

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK