Desať technologických faktorov, ktoré zmenia svet

Autor Peter Johnson máj 2017 -

Až 72 % šéfov firiem považuje nasledujúce tri roky za najkritickejšie v našej ére.

Rozhodne sa v nich o ďalšom smerovaní fungovania podnikov pod vplyvom nastupujúcej digitálnej ekonomiky. Tá od základov mení tvár veľkých aj malých spoločností. Čo nové nás čaká, ukazuje 10 kľúčových faktorov (nielen) z prostredia biznisu, ako ich zhrnula spoločnosť SAP.

1. Budúce povolania pre dnešné deti

Iba 13 % pracovných miest vo výrobe v USA a v Kanade v nedávnej dobe zaniklo v dôsledku medzinárodného obchodu. 85 % prepustených stratilo prácu z dôvodu rastu produktivity – inými slovami, nahradili ich stroje.
V štúdii spoločnosti McKinsey sa zistilo, že hoci 51 % pracovných aktivít môže byť automatizovaných, stroje dokážu úplne nahradiť menej ako 5 % pracovných miest. Viac ako hrozba zániku povolaní je aktuálny ich vývoj smerom k čiastočnej automatizácii. Z detí, ktoré dnes nastupujú do školy, bude 65 % pracovať na úplne nových typoch pracovných miest.

2. Automobilizmus bude viac „auto-“

Autonómne vozidlá môžu zachrániť milióny životov. Až 1,25 milióna ľudí zomrie a 50 miliónov ľudí sa zraní každý rok pri automobilových nehodách, z ktorých takmer 95 % zapríčiní ľudská chyba. Navyše, zdieľanie áut by mohlo v roku 2035 znížiť počet potrebných vozidiel o 90 %, čo by znamenalo iba 17 % dnešného počtu. Najrýchlejšie sa autonómne vozidlá presadia pri preprave tovarov. Už dnes sa samoriadiace kamióny využívajú napr. na dopravu železnej rudy v Austrálii.

3. Maloobchod za počítačom

Do roku 2020 bude 85 % skúseností zákazníka so značkou bez toho, aby došlo k ľudskej interakcii. Už dnes si len 37 % zákazníkov myslí, že ich obľúbený obchodník chápe ich požiadavky. Ak zákazníci kontaktujú firmu so sťažnosťou prostredníctvom sociálnych sietí, očakávajú reakciu do hodiny. Videá spotrebiteľov o značkách majú na YouTube až 10-krát viac pozretí ako videá vytvorené samotnými značkami.

4. Technológie v medicíne

Umelá inteligencia dokáže predpovedať, kde sa budú vyskytovať epidémie. AIME vytvorila platformu s 87-percentnou presnosťou pri predpovedaní výskytu horúčky denge, a to tri mesiace vopred. Teraz sa zameriavajú aj na iné choroby ako ebola a zika. A ešte z medicíny: algoritmus vytvorený na univerzite Carnegie Mellon je schopný predpovedať srdcové záchvaty štyri hodiny vopred s presnosťou 80 %. Pacienti, ktorí umierajú pri čakaní na transplantáty, môžu čoskoro byť minulosťou – budú sa tlačiť na 3D tlačiarni, a to do roku 2030.

5. Big Data analýzy v reálnom čase

In-memory technológie sú tisíc- až miliónkrát rýchlejšie než predchádzajúce najpokročilejšie výpočtové techniky. To umožňuje spracovanie Big Data Analytics nie v hodinách alebo dňoch, ale v reálnom čase. No len 9 % firiem má prístup k údajom v reálnom čase pre finančnú analýzu a plánovanie. Iba 18 % využíva prediktívne modelovanie na analýzu veľkých dát.

6. Urbanizácia pokračuje

Do roku 2050 pribudne 2,5 miliardy ľudí, ktorí budú žiť v mestách. To si vyžiada až 70 biliónov dolárov na výdavky na infraštruktúru. Do roku 2030 by mala byť štvrtina stavieb v Dubaji vytlačená na 3D tlačiarňach a už v júli 2017 majú klientov prevážať taxi drony.

7. Zamestnanci nie sú ako kedysi

Až 75 % mileniálov by prijalo nižší plat, ak by pracovali pre sociálne a environmentálne zodpovednú spoločnosť. 87 % z nich pri nákupných rozhodnutiach zohľadňuje sociálne cítenie firiem. A 3/4 mileniálov chcú pracovať z domu alebo iného miesta, kde podľa nich dosahujú vyššiu produktivitu.

8. Podnikové IT odídu do oblakov

Do roku 2018 bude 60 % podnikových informačných technológií off-premise a v cloude. V roku 2020 bude prvých päť poskytovateľov IaaS/PaaS v cloude ovládať 75 % trhu (v roku 2016 to bola polovica trhu). Očakáva sa, že už do budúceho roka bude mať 90 % populácie prístup k neobmedzenému úložnému priestoru na cloude, ktorý bude zaplatený iba z reklamy.

9. Blockchain spraví dieru do sveta

Do roku 2027 by až 10 % svetového HDP mohlo byť uloženého v blockchainoch. Najväčšie svetové banky podnikli prvé kroky k prechodu na blockchain (technológia ukladania údajov, ktorú preniesla virtuálna mena bitcoin). Jeho potenciál predstavuje príležitosť pre Afriku; rýchlym prijatím mobilných a internetových technológii Afrika už dnes prekračuje tradičný bankový systém severu.

10. 5G „vypustí z vreca“ internet vecí

Po úplnom sprístupnení budú rýchlosti dát 5G tisíckrát vyššie ako dnes. Tento skok umožní všadeprítomné pripojenie cez internet vecí, zapájanie do virtuálnych prostredí a úplne nové aplikácie a služby Big Data.

Peter Johnson
SAP

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK