Park VW Autostadt pre veľkých aj malých

Autor Ján Protič máj 2017 -

Hlavná turistická atrakcia Wolfsburgu v susedstve výrobného závodu priťahuje od roku 2000 milióny návštevníkov.

Dnes vyše stotisícový Wolfsburg, šieste najväčšie mesto priemyselného Dolného Saska, bol do konca 30-tych rokov 20. storočia ospalým bezvýznamným mestečkom, kde za pozornosť stál iba zámok zo 14.storočia na okraji mesta. Od roku 1938 je však toto mesto nerozlučne späté so značkou Volkswagen. V uvedenom roku bol položený základný kameň svetoznámej automobilky.
Výrobné plány čoskoro prekazili udalosti druhej svetovej vojny, takže výroba sa naplno rozbehla až koncom 40-tych rokov. V roku 1955 oslávili už výrobu miliónteho VW, populárneho „chrobáka“. Počet obyvateľov rástol; rekord dosiahol v roku 1973, keď ich tu žilo 135-tisíc, odvtedy mierne klesá. V meste je takmer všetko späté s automobilkou; na uliciach vidíte takmer iba autá z produkcie koncernu VW.

Autostadt – nielen o autách

Aj hlavná turistická atrakcia mesta je späta s automobilizmom. Od roku 2000 je magnetom Wolfsburgu tematický zábavno-náučný park Autostadt, ktorý ročne priláka takmer dva a pol milióna návštevníkov z celého sveta. Od otvorenia parku v susedstve automobilky zaznamenali dovedna už viac ako 36 miliónov hostí. Autostadt je dobre dostupný, a to nielen autom, ale aj loďou po kanáli Mittellandkanal alebo vlakom; v blízkosti je moderná stanica.
Na prehliadku parku s plochou 28 hektárov nestačí jeden deň, preto sme sa sústredili iba na hlavné pavilóny. Náš sprievodca, pracovník oddelenia komunikácie koncernu Volkswagen, nás rýchlo oboznámil s hlavnými faktami. Ide o komplex, ktorého význam presahuje hranice automobilizmu a chce tiež ponúknuť návštevníkom viac ako iba prezentáciu jednej značky. Je to vlastne akési samostatné mesto v meste – s vlastným hotelom, wellness centrom, reštauráciami, pekárňou či mäsiarstvom, kde vyrábajú klobásy so značkou Autostadt.
V lete sa dá v areáli kúpať, v zime korčuľovať. Od novembra sa tu konajú vianočné trhy a v lete prebiehajú na veľkých „open air“ javiskách hudobné koncerty a festivaly rôzneho druhu. V jazere môžete vidieť rôzne druhy rýb, atrakciou sú aj vodné fontány. V areáli je 10 reštaurácií a viacero obchodov, napríklad butiky s módnymi doplnkami.

ampnet photo 20170404 131367Foto: Autostadt/ Marion Beckhäuser

História a veterány

Ale to hlavné sú tu predsa len automobily. A v širšom zmysle všetko, čo súvisí s pohybom. Koncept expozícií v hlavnej budove je postavený na význame mobility a inovácie. Návštevníci sa môžu interaktívnym spôsobom oboznámiť s históriou vývoja automobilizmu – a to vo všeobecnosti, bez ohľadu na jednotlivé značky. Niektoré exponáty nabádajú k zamysleniu nad tým, čo motivuje ľudí k maximálnym výkonom, iné nad tým, čo a ako bude hýbať ekonomikou budúcnosti, ako sa dá zosúladiť rozvoj automobilizmu s ochranou životného prostredia.
Expozícia historických vozidiel predstavuje viac ako 100 exponátov. Nechýba v nej ako historický symbol ani posledný „chrobák“ vyrobený v roku 2003 v závode v Mexiku. Na svoje si tu prídu aj deti, ktoré sa hravou formou môžu oboznámiť s autíčkami a aj si „zajazdiť“ na malých simulátoroch.

Porsche ocenili za architektúru

V Autostadte stojí osem značkových pavilónov koncernu. Každý zaujme už zvonka netradičnou architektúrou. Najmladším z nich je pavilón Porsche (biela stavba so zaobleným previsom – na titulnej snímke uprostred; pozn. red.), ktorý otvorili v roku 2012 a za svoje stvárnenie získal niekoľko medzinárodných architektonických ocenení. Ako prezradil náš sprievodca, jeho umiestnenie medzi budovou VW a zákazníckym centrom má symbolizovať spoločné korene, ktoré spájali značky VW a Porsche už od začiatku ich vzniku.
Okrem stálej výstavy, na ktorej sa pred vami objavia modely zo všetkých období, počnúc Porsche 356 z roku 1948 až po model 919 Hybrid, ktorý vyhral tohtoročné 24-hodinové preteky Le Mans, sa tu dvakrát ročne konajú tematické výstavy, venované napríklad automobilovému dizajnu.

Kúpa auta ako rodinný výlet

Celému areálu dominujú dve výškové cylindrické budovy, ktoré vyčnievajú nad okolím a sú akýmsi symbolom Autostadtu. Ide o 48 metrov vysoké sklenené garážové domy, ktoré sú súčasťou zákazníckeho centra. To znamená, že do nich z výroby prichádzajú – podzemným tunelom – autá, ktoré si už skôr zákazníci objednali, respektíve kúpili. Sem si pre ne prídu a na ich prevzatie čakajú v susednej budove zákazníckeho centra.
Do veží sa zmestí až 800 automobilov a všetko je v nich automatizované. Je to najväčšie predajné miesto pre automobily na svete; ročne tu odovzdajú novým majiteľom okolo 170-tisíc aut. Je zaujímavé sledovať, ako sa autá vo vnútornom átriu automatický umiestňujú do výťahov. Precízni Nemci nás s nemalou pýchou informovali, že autá sa dostanú výťahom na parkovacie miesto v garáži za jednu minútu a 44 sekúnd.
Zákazníci si prichádzajú sem do Wolfsburgu pre autá z celého Nemecka často aj s rodinami, takže prevzatie auta zakúpeného u ich dealera sa pre nich stáva rodinnou udalosťou spojenou s prijemným výletom. Všetko to je organizované s príslovečnou nemeckou precíznosťou. V zákazníckej hale sa na veľkej tabuli objavujú mená zákazníkov, ktorých pozývajú na presne určený čas. Kupujúci k novému autu dostávajú aj malé darčeky a nechýba ani rodinná fotografia na pamiatku. Pre nových majiteľov áut je to zážitok a pre Autostadt aj stály tok nových návštevníkov. Výlet nielen pre milovníkov automobilov, na ktorý sa nezabúda...

Ján Protič

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK