Startupové nápady z Košíc

Autor JF máj 2017 -
Startupové nápady z Košíc Pixabay

Technická univerzita pomohla „odštartovať“ už desiatkam inovatívnych malých firiem.

Od roku 2014 v Startup centre TUKE pôsobilo 35 perspektívnych startupov s potenciálom presadiť sa na trhu inovačnými riešeniami. K nim sa pridávajú firmy usídlené v novom Inkubátore TUKE v rámci univerzitného vedeckého parku Technicom. Viacerým z nich sa podarilo získať podporu investorov a uviesť úspešné produkty v oblasti SW, HW či organizačných schém. Čím všetkým sa zaoberajú tieto nádejné startupové firmy? Priblížime aspoň niektoré vyvíjané produkty, ako aj ocenenia.

Projekty na zlepšenie života a prostredia

Chargebrella (zo slov charge a umbrella): prenosný generátor elektrickej energie v tvare dáždnika, ktorý dokáže nabiť telefón a ďalšie mobilné zariadenia z rôznych zdrojov tepla, najmä zo slnečného žiarenia. (Víťaz súťaže Business Idea 2016.)

Fitliner Training: návšteva „fitka“ na diaľku – tréning, ktorý môže jednotlivec alebo tím absolvovať aj počas prestávky na pracovisku s telemostom na cvičiteľku. (Finalista súťaže Mladý inovatívny podnikateľ 2016.)

FoxBox: pokladničný POS systém malej firmy vo forme smartfónovej aplikácie. (Víťaz Creative Business Cup 2016 Slovakia.)

CropTech: „smart“ hydroponické systémy na pestovanie rastlín „indoor aj outdoor“. Produktivitu zvyšujú optimalizácia energií, samodiagnostika a detekcia chýb. (Víťaz Startup Awards v kategórii „Spoločnosť“.)

TuLiMark: navigačný projekt na zvýšenie bezpečnosti turistov na turistických trasách – najmä aby nezablúdili v noci.

Car Automatic Reminder: diagnostikovanie chýb a servisných potrieb vozidiel s predikciou vzhľadom na štýl jazdy.

Hoclot: využitie energie vetra v štýle zdieľanej ekonomiky; používateľ si turbínu len prenajme a inkasuje, pričom starostlivosť o ňu preberá firma.

FlangeJoints: prírubové spoje s dvomi stupňami voľnosti, vhodné napríklad do konštrukcie potrubí alebo stavieb v nestabilnom, napr. seizmickom prostredí, alebo v lodiach.

CEELABS: distribuované riešenie zberu informácií a riadenia SmartGrid sietí, tzv. smart metering.

Spolupráca TUKE – Saab

Univerzita spolupracuje aj s externými firmami; jednou z nich je švédsky Saab. S ním nedávno podpísala dohodu o ďalšej fáze spolupráce a prenose know-how firmy do svojho startupového prostredia. „Doterajšia spolupráca priniesla výsledky v definovaní legislatívneho rámca a nastavenia biznis procesov medzi TUKE a existujúcimi startupmi. Ďalšia etapa bude zameraná na rozvoj firiem v Inkubátore TUKE aj s finančnou podporou mentorov zo strany spoločnosti Saab. Jej medzinárodne skúsenosti sú zárukou úspešného rozvoja inovačného ekosystému v regióne,“ povedal vicerektor TUKE pre inovácie Anton Čižmár.

JF

Bonus

Digitálny bača Made in Slovakia – tiež z Košíc: http://goodwill.eu.sk/clanky/item/256-elektronicky-baca-made-in-slovakia

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK