Digitálny bača Made in Slovakia a začipované ovce

Autor JF máj 2017 -

Slováci sú národ bačov a programátorov, ak spomenieme len niektoré klišé. Startup z Košíc akoby to potvrdzoval, keď vyvíja aplikáciu, ktorá sa stará o ovce.

Systém na identifikáciu zvierat a automatizáciu v poľnohospodárstve, zameraný na chov oviec, sa volá eNimal. Podľa jeho autorov vychádza z reálnych požiadaviek chovateľov a majiteľov chovných staníc. Cieľom je identifikácia jednotlivých kusov a na tom postavená komplexná správa a evidenciu chovu na základe CEHZ čísla a možnosti importu údajov zo systému PLIS. Hlavnou myšlienkou projektu je informovať chovateľa v reálnom čase na akomkoľvek mieste o všetkých parametroch zvierat. Okrem toho môže vykonávať automatické meranie objemu nadojeného mlieka.

Evidencia a identifikácia cez mobil

V rámci systému sú dostupné tri aplikácie: eNimal Web, eNimal Card a eNimal Milk. V prípade momentálnej nedostupnosti pripojenia na internet (wifi ešte nie je na všetkých salašoch a úbočiach) aplikácie pracujú ďalej a zaznamenávajú informácie, aby ich pri nasledujúcom pripojení odoslali do databázy.

Čipy umiestnené na ovečkách fungujú na frekvenciách HF a UHF a ich využitie je viacúčelové. Technológia UHF sa využíva pri automatickom počítaní zvierat, ktoré prechádzajú cez počítaciu bráničku. Pri samotnej identifikácií zvierat sa využíva technológia HF, pri ktorej nie je potrebná drahá čítačka alebo iné komplikované zariadenie. Na identifikáciu postačuje mobilný telefón s funkciou NFC (Near Field Communication).

Systém vyvíja firma Redicon, ktorá sídli v startupovom centre Technickej univerzity v Košiciach.

JF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK