(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Nemecká logistika vsádza na umelú inteligenciu

Autor SH jún 2017 -

70 % spoločností z brandže bude zvažovať, či im umelá inteligencia ponúka trhové príležitosti. Všímajú si najmä možnosti autonómnych áut, ale vidia aj sociálne riziká.

Asi dve tretiny (64 %) opýtaných nemeckých logistických odborníkov a manažérov považuje samoriadené autá za obzvlášť dôležité pre ich budúci podnikateľský úspech. Manažéri však tiež cítia, že umelá inteligencia môže byť spojená s rizikami, pokiaľ ide o jej prijatie – zákazníkmi aj vlastnými zamestnancami. To sú hlavné výsledky prieskumu, uskutočneného pred májovým veľtrhom „transport logistic 2017“ v Mníchove.

82 % špecialistov na logistiku je však toho názoru, že inteligentné stroje by nemali úplne prevziať úlohy, ktoré v súčasnosti vykonávajú ľudia, ale mali by im len pomôcť. V skutočnosti si väčšina (70 %) odborníkov v logistickom odvetví všimla, že zamestnanci sa zdráhajú prijímať umelú inteligenciu. Preto majú pocit, že najlepšou cestou na riešenie budúcej interakcie medzi človekom a strojom sú vzdelávanie a odborná príprava. V rámci systému vzdelávania zamestnancov vidia najmä potrebu profesionalizovať vyhodnocovanie dát (87 %), ako aj schopnosť robiť efektívnejšie rozhodnutia v oblasti digitálnej transformácie (86 %).
Logistické platformy v cloud a big data aplikáciách sú prvými míľnikmi na ceste k digitálnej revolúcii tohto tretieho najväčšieho priemyslu v Nemecku. Rozhodujúci činitelia v odvetví považujú UI za dôležitú technológiu budúcnosti – napríklad ak naučí vozidlá, aby štruktúrovali svoje okolie a reagovali na premávku v reálnom čase. Z toho by najviac profitovali dodávacie služby alebo riadiace systémy pre plánovanie trás.

SH

Umelá inteligencia v doprave a logistike

rsz transport logistic 2017 trend index 16

- mala by iba asistovať

- mala by riadiť

- odmietnu ju zamestnanci

- odmietnu ju zákazníci

- firma by sa ňou mala zaoberať pre možnosť trhových príležitostí

- v dohľadnom čase sa nedá komerčne využiť

(Červená: nesúhlasím – zelená: úplne súhlasím)