Brusel priškripne vybavovačov daňových rajov

Autor EK/GR TAXUD jún 2017

Pamätáte sa na firmu Mossac Fonseca z kauzy Panama Papers? Na tú, ktorá radila prominentným klientom, kam si schovať čierne peniaze? Vďaka novej legislatíve EÚ budú mať takéto firmy po chlebe.

To, ktorý predseda vlády si koľko miliónov uložil v daňovom raji (priamo či cez potomka a pod.), sme sa mohli dozvedieť len vďaka vynášačom informácií a investigatívnym novinárom. Európska komisia však prišla s novelou smernice, ktorá stransparentní schémy daňových optimalizácií, ich prevádzkovateľov a beneficientov. V júni 2017 navrhla prísne nové pravidlá transparentnosti pre sprostredkovateľov, ako sú daňoví poradcovia, účtovníci, banky a právnici, ktorí pre svojich klientov navrhujú a odporúčajú schémy daňového plánovania.

Dedičstvo panamských papierov

„Informácie, ktoré v poslednom čase unikli do médií, ako napr. dokumenty Panama Papers, ukázali, ako niektorí sprostredkovatelia aktívne pomáhajú spoločnostiam a fyzickým osobám neplatiť dane, zvyčajne pomocou zložitých cezhraničných schém. Dnešný návrh má zakročiť proti takémuto agresívnemu daňovému plánovaniu tým, že sa sprísni kontrola činností daňových plánovačov a poradcov, ktoré predtým ostávali nepovšimnuté,“ uvádza sa v zverejnenom vyhlásení.

Hlásiť podozrivé schémy

Cezhraničné schémy daňového plánovania sa vyznačujú určitými charakteristikami a znakmi, ktoré ukazujú zámer vedúci k finančným stratám pre štát. Podľa nových pravidiel sa schémy s definovanými vlastnosťami budú musieť vopred oznamovať daňovým orgánom. Európska komisia za také kľúčové typické znaky považuje napríklad využívanie strát na zníženie daňovej povinnosti, využívanie priaznivých daňových režimov alebo daňové schémy cez krajiny, ktoré nedodržiavajú medzinárodné normy dobrej správy. Povinnosť oznámiť cezhraničnú schému s jedným alebo viacerými typickými znakmi bude mať:

- sprostredkovateľ, ktorý túto cezhraničnú schému dodal, aby ju mohla spoločnosť či fyzická osoba zaviesť a využívať,

- fyzická osoba alebo spoločnosť, ktorá dostáva poradenstvo, ak sprostredkovateľ poskytujúci cezhraničné schémy nemá sídlo v EÚ alebo ak je viazaný povinnosťou zachovávať mlčanlivosť alebo služobné tajomstvo,

- fyzická osoba alebo spoločnosť, ktorá uplatňuje cezhraničné schémy, ak ich vytvárajú interní daňoví poradcovia alebo právnici.

Výmena informácií a sankcie

Členské štáty si budú pomocou centralizovanej databázy automaticky vymieňať informácie o schémach daňového plánovania, ktoré dostávajú, čo ich včas upozorní na nové riziká vyhýbania sa dani a umožní im zakročiť proti škodlivým schémam. Povinnosť oznámiť schému nemusí znamenať, že je škodlivá, ale len to, že je vhodné, aby ju preskúmali daňové orgány. Členské štáty však budú mať povinnosť zaviesť účinné a odrádzajúce sankcie pre spoločnosti, ktoré transparentné opatrenia nedodržiavajú. Má sa tak vytvoriť silný nástroj „na odstrašenie tých, ktorí podporujú alebo uľahčujú zneužívanie daňového systému.“ Nové pravidlá zahŕňajú všetkých sprostredkovateľov, všetky potenciálne škodlivé schémy a všetky členské štáty.

Účinnosť: 2019

Návrh EK bude vo forme zmeny smernice o administratívnej spolupráci (DAC) predložený na konzultáciu Európskemu parlamentu a na prijatie Rade (t. j. zástupcom členských štátov). Predpokladá sa, že nadobudne účinnosť 1. januára 2019.

Eurokomisár pre hospodárske a finančné záležitosti, dane a clá Pierre Moscovici k tomu uviedol: „Daňové správy by mali mať všetky informácie, ktoré potrebujú na marenie schém agresívneho daňového plánovania. Náš návrh prinesie väčšiu istotu pre sprostredkovateľov, ktorí rešpektujú ducha a literu našich predpisov, a veľmi skomplikuje život tým,  ktorí ich obchádzajú. Napredujeme tak v našom úsilí o spravodlivejšie zdaňovanie v celej Európe.“

EK/GR TAXUD

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK