Atlantída, 2003: slovenský filmový príspevok k utečeneckej téme

Autor Zuzana Kizáková jún 2017 -
V hlavných úlohách: Elizaveta Maximova, Levan Mania V hlavných úlohách: Elizaveta Maximova, Levan Mania

Ďalšie body pre slovenskú kinematografiu: kratšia snímka začínajúceho filmára Michala Blaška zaujala obecenstvo na premiére v Cannes. Je o mladých Ukrajincoch putujúcich za šťastím cez Slovensko na Západ.

Hneď po uvedení na festivale v Cannes (slovo „prestížnom“ je tu vari zbytočné pridávať) dostal režisér Michal Blaško pozvania premietnuť svoj film z takmer dvadsiatky zahraničných festivalov a ako sám hovorí, stále chodia ďalšie. „V Cannes sme síce nevyhrali, ale prijatie filmu bolo nad naše očakávania. A čo nás všetkých potešilo najviac, bol fakt, že náš príbeh fungoval ako univerzálny a dotkol sa hádam každého,“ povedal mladý filmár (1989), ktorý je ešte stále študentom Vysokej školy múzických umení v Bratislave.

Smer Nemecko: kedysi a dnes

Atlantída, 2003 rozpráva príbeh mladého ukrajinského páru. Ešte v roku 2003, pred vstupom Slovenska do EÚ, snívajú Martin a Denisija o tom, že sa cez našu krajinu dostanú do Nemecka. Samozrejme, nikdy tam neboli, ale podľa lifestylových magazínov sa tam žije ako v rozprávke. Čo všetko sú ochotní obetovať pre svoj sen – cestou v starej Lade na zelenú hranicu a potom za ňu? Komu môžu veriť?

Mladý film na ceste za oceneniami

Snímka Atlantída, 2003 (v ktorej znie aj rovnomenná pieseň Miroslava Žbirku) sa o. i. dostal do oficiálneho výberu jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete – Cinéfondation – a súťaží na prebiehajúcom Art Film Feste v Košiciach. Ako jeden z desiatich nových talentov bol režisér so svojím filmom nominovaný aj na festival v Karlových Varoch.

Večné príbehy dnešných dní

„V súčasnosti sú všetci festivaloví zostavovatelia konfrontovaní s obrovským množstvom filmov, ktorých hlavnou témou je utečenectvo. Drvivá väčšina reflektuje predovšetkým aktuálnu situáciu, no niektoré filmy sa vracajú aj do minulosti a do iných častí sveta. Slovenský študentský film Atlantída, 2003 je jedným z týchto filmov,“ povedal Daniel Vadocký, zostavovateľ Medzinárodnej súťaže krátkych filmov Art Film Festu. „Veľmi jednoduchým spôsobom rozpráva o tom, čo všetko bol a stále je človek ochotný obetovať, aby sa dostal k lepšiemu životu v inej krajine. Michal Blaško dokázal originálnym, no predovšetkým veľmi pútavým spôsobom vyrozprávať na prvý pohľad vcelku obyčajný príbeh dvojice snažiacej sa dostať do vysnívanej krajiny; príbeh, ktorý sa mohol stať pred dvadsiatimi rokmi, tak, ako sa môže stať aj dnes,“ dodal D. Vadocký.

Strach a Divoké bytosti

M. Blaško zaznamenal úspech už so svojím predchádzajúcim dielom. Jeho krátky film Strach, ktorý vznikol v koprodukcii s pražskou FAMU (rovnako ako Atlantída, 2003), premiérovali na festivale v San Sebastiane a získal viacero ocenení vrátane ceny za najlepší krátkometrážny film na festivale vo Vilniuse. S animátorkou Martou Prokopovou momentálne pripravuje animovaný film Divoké bytosti, ktorý bol súčasťou Short Film Project Lab na 67. ročníku Berlinale.

Zuzana Kizáková, PR manažérka filmu

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK