Všetci hľadáme vlastnú zmysluplnosť

Autor Happy Company jún 2017 -

Konzultant a motivátor Vladimír Synek; bývalý šéf Microsoftu v Európe Jan Mühlfeit – dnes pomáhajú ľuďom lepšie sa zorientovať vo vlastnom živote a kariére.

„Čomu veríte?“ ...to je najčastejšia otázka, ktorú Vladimír Synek kladie svojim klientom – najmä manažérom. Verí totiž, že na to, aby sme vedeli, kam patríme a kam smerujeme, musíme postaviť na kľúčové miesto HODNOTY. V práci aj v živote. „Keď nemáme životné hodnoty, potom nemáme žiadne ukazovatele, smerovky, míľniky, orientačné body na to, aby sme sa v tomto chaotickom neporiadku menom život, nestratili,“ hovorí.

Ministerstvo šťastia a kompas v nás

Podľa V. Syneka, ktorý založil Ministerstvo šťastia a sám seba v ňom vymenoval za ministra, máme všetci vo svojom vnútri vlastný kompas a ten nám ukazuje, čo je v súlade s nami a čo už nie. Na to, aby sme boli šťastní, potom potrebujeme CÍTIŤ, že to, čo robíme – ako, kde a s kým pracujeme, ako žijeme svoj život – nám v našom vnútri dáva zmysel. „Je veľkým omylom nazdávať sa, že človek je tvor racionálny. Naopak – náš mozog je nadizajnovaný tak, že sme tvory emočné. Odkedy sa ráno zobudíme, na každej rozhodovacej križovatke ide prvá emócia, až za ňou naše rácio,“ tvrdí V. Synek.

maxresdefault1

Takže – čo treba urobiť so životom?

„Niekedy sa stane, že keď si začneme upratovať život tak, aby viac ladil s našimi hodnotami, prepadnú nás strach, neistota a úzkosť. Takéto pochybnosti nás paralyzujú a udržia na jednom mieste – presne tam, kde sme teraz. A kde už vlastne nechceme byť. Cítime, čo by bolo správne, ale miesto zmeny sa radšej zracionalizujeme,“ popisuje motivátor V. Synek úskalia cesty za šťastím. „Keď chcete v živote cítiť zmysel toho, čo robíte, dôležité sú dve veci – byť zvedaví na to, čo vám chce povedať vaše vnútro – a potom konať podľa pravdy, ktorú zvnútra počujete,“ zdôrazňuje.

Vladimír Synek bol jedným z prednášajúcich na tohtoročnej konferencii Happy Company v Bratislave. Jeho príspevok mal názov „Životné karaoke a ako nepodľahnúť halucinácii úspechu“. Niektoré z jeho myšlienok môžete vidieť na videu tu.

Hľadajte, v čom je vaša osobná výnimočnosť

Ďalším z vystupujúcich na konferencii bol Jan Mühlfeit – človek, ktorý 22 rokov viedol Microsoft najskôr v Česku a na Slovensku, potom v celej Európe – a referoval priamo Billovi Gatesovi. Úspech svojej organizácie založil na rozpoznaní a rozvoji individuálnych talentov všetkých jej pracovníkov. „Keď ľudia robia to, na čo majú talent a čo je ich silnou stránkou, môžu byť nielen produktívnejší a úspešnejší, ale aj šťastnejší,“ tvrdí. Jan Mühlfeit dnes pomáha odkrývať potenciál spoločnostiam a lídrom po celom svete, ale napríklad aj deťom z detských domovov.

maxresdefault2

Čo robíte radi a dobre, to vás definuje

V čom je teda osobná výnimočnosť každého z nás? Podľa J. Mühlfeita to určujú tri kritériá. Výnimočný môžete byť:

V tom, čo vám ide „ľahko ľahúčko“ – to, na čo ste „boli vymyslení“, už pravdepodobne teraz v nejakej podobe robíte. Možno vám to však ide tak ľahko a tak dobre, že si ani neuvedomujete, že to je nejaký vzácny dar. V skutočnosti však je. Niekto dokáže s ľahkosťou veci zorganizovať a dotiahnuť do konca alebo ustáť situácie, v ktorých niekto iný zlyháva. Všímajte si, čo robíte intuitívne a tak ľahko, že je to vašou prirodzenou súčasťou.

V tom, čo na vás ostatní oceňujú – oni často vidia to, čo my nevidíme. Koľkokrát ste mávli rukou nad cudzou pochvalou: veď to by vedel každý. Nie, nevedel. Vnímajte, čo dobré si na vás ostatní všímajú a za čo vás chvália.

V tom, bez čoho jednoducho neviete vydržať – čo by ste robili aj zadarmo, veci, ktoré vás vášnivo bavia, napĺňajú dobrou energiou a prinášajú radosť.

Ale: Nezabúdajte na to, že talent sa rozvinie do vašej osobnej sily až vtedy, keď ho používate, cibríte, brúsite, venujete mu svoju energiu a staráte sa oň. Niektoré z myšlienok, ktoré prezentoval Jan Mühlfeit na konferencii Happy Company, vám priblíži aj video.

LS

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK