EÚ podporí investície do krajín, ktoré sú zdrojom migrácie

Autor Kancelária E. Kukana jún 2017 -
EÚ podporí investície do krajín, ktoré sú zdrojom migrácie EK

Krok správnym smerom: Rada EÚ prijala plán, ktorý by tam mohol miliardami eur podnietiť rast a vytvoriť pracovné miesta.

Nový investičný plán EÚ cieli na riešenie základných príčin migrácie – ekonomických a sociálnych problémov v blízkych krajinách tretieho sveta. Zámerom je prilákanie súkromných investícii do regiónov v tzv. východnom susedstve EÚ a v Afrike až v objeme 44 miliárd eur. Európsky fond pre trvalo udržateľný rozvoj (EFSD), ktorý je súčasťou Plánu pre vonkajšie investície (EIP), má kombináciou grantov, pôžičiek a záruk v celkovej sume 3,35 mld. € prilákať súkromné investície v rádovo vyššom objeme. To posilní vytváranie nových pracovných miest, hospodársky rast a finančnú stabilitu.

Podpora s podmienkami EP

Investičný plán, na ktorom sa neformálne dohodli ministri a 28. júna ho schválila Rada EÚ na úrovni veľvyslancov, vznikol v spolupráci s Európskym parlamentom. Europoslanci v rozhovoroch s ministrami o. i. stanovili kritériá, ktoré by sa mali pri jeho aplikovaní rešpektovať:

– EFSD bude klásť dôraz na boj proti chudobe, podporu vytvárania pracovných miest, rozvoj malých a stredných podnikov, podporu postavenia žien a mládeže v spoločnosti. Minimálne 28 % investícií bude zameraných na boj proti klimatickým zmenám v rámci implementácie Parížskej dohody. Všetky investície musia spĺňať medzinárodné rozvojové normy.

– Poberatelia finančných zdrojov musia rešpektovať ľudské práva, normy Medzinárodnej organizácie práce a medzinárodné predpisy o investíciách. Miestni účastníci projektov musia mať prístup k mechanizmu riešenia sťažností.

– Prísne pravidlá zabezpečia, že podniky v jurisdikciách, ktoré nespolupracujú v oblasti daňových otázok a prevencií prania špinavých peňazí, nebudú môcť poberať finančné príspevky.

„Som rad, že sa nám podarilo uzavrieť dohodu s Radou Európskej Únie. Chceme vyslať našim partnerom jasné posolstvo, že udržateľný rast a otázku základných príčin migrácie berieme vážne,“ povedal spravodajca návrhu v Európskom parlamente Eduard Kukan. „Úprimne dúfam, že tento inovatívny nástroj zlepší podmienky pre investície a že sa nám podarí prilákať súkromné investície tam, kde sú najviac potrebné. Na tejto dohode sme tvrdo pracovali, preto verím že sa nám ju podarí rýchlo prijať,“ dodal.

LT/ Kancelária Eduarda Kukana, MEP

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK