Namíbiu je najlepšie navštíviť v zime, čiže práve teraz

Autor JF júl 2017 -
Namíbiu je najlepšie navštíviť v zime, čiže práve teraz Pixabay

V príjemnej klíme si môžete vychutnať krásy jej púští, saván a hôr, uvidieť divoké zvieratá Afriky aj pamiatky na európskych dobrodruhov.

Krajine dala meno púšť Namib, ktorá je údajne najstaršou púšťou na svete a skrýva mnoho tajomstiev. Lemuje celé pobrežie tejto exotickej krajiny na juhozápade Afriky. Ak sa vyberiete z hlavného mesta Windhoek ďalej na juhozápad, blízko pobrežia narazíte na „mesto duchov“ Kolmanskop. Vynorí sa v púšti uprostred ničoho ako fatamorgána – pieskom zasypané budovy na mieste, ktoré patrilo v časoch diamantovej horúčky spred 100 rokov široko-ďaleko k najhonosnejším.

Ďalšou legendárnou púšťou je Kalahari, ktorej pás leží pri východnej hranici Namíbie a presahuje do susednej Botswany a Juhoafrickej republiky. V týchto dvoch krajinách leží aj cezhraničný prírodný park Kgalagadi – raj pôvodnej zveri, ku ktorému sa oplatí pricestovať na fotografické safari aj z namíbijskej strany. V celej oblasti sa voľne pohybujú antilopy, žirafy, ale aj predátory – levy či gepardy. Lokality vybrané na ubytovanie turistov obvykle ponúkajú krásne výhľady, osobitne pri západoch slnka.

namibie kolmanskop 05 Mesto zlatokopov Kolmanskuppe (afr. Kolmanskop) po jeho ústupe zo slávy zasypali pieskové duny (foto Discover Africa).

Uvedené zaujímavosti sa nachádzajú v južnej časti krajiny – teda tej chladnejšej, vzhľadom na to, že sme na južnej pologuli. Júl a august sú tu zimné mesiace, čo znamená, že denné teploty tu dosahujú príjemných 20 až 25 stupňov Celzia. Pritom sme v jednej z najslnečnejších krajín na svete. Pozor: v noci padá vonkajšia teplota na jednociferné hodnoty a môže sa priblížiť až k nule.

Ešte viac krás južnej Namíbie vrátane vulkanických oblastí (hora Brukkaros) môžete spoznať pri vyhliadkových letoch. Slovenským návštevníkom sú k dispozícii organizované zájazdy, ale trasu si môžete naplánovať aj sami a absolvovať ju požičaným autom. Vízum je potrebné vybaviť si vopred; najbližšie veľvyslanectvo Namíbie je vo Viedni.

JF

Spracované podľa podkladov agentúry Invia

africa 1170224 1280  

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK