V horúčavách sa chlaďte s klimatizáciou. Ale zdravo

Autor ÚVZ SR júl 2017 -

Prechod z vonkajšieho prostredia do silno klimatizovanej budovy či auta môže pre organizmus predstavovať šok. Robte opatrenia na ochranu svojho zdravia.

Klimatizácia sa stala bežnou súčasťou pracovísk, ale aj domov. Niekto ju bezvýhradne chváli, mnohí ľudia však pocítili aj jej nevýhody. Prechod z rozpálenej ulice do budovy s nesprávne nastavenou klimatizáciou je pre organizmus šokom. Záťaž predstavuje už vonkajšia vysoká teplota – pri dlhšom pobyte vonku sa telo prehrieva; vy ste unavení, ospalí, rozbolí vás hlava, niekoho trápia aj závraty či zvracanie. A následné rýchle ochladenie môže ťažkosti ešte prehĺbiť.

Pozor na prúdiaci studený vzduch

,,To, ako človek reaguje na klimatizáciu, závisí od jeho zdravotného stavu, imunitného systému i celkovej odolnosti organizmu,“ hovorí Michal Jajcaj, vedúci odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR. „Chladný cirkulujúci vzduch môže spôsobovať dýchacie problémy, nachladnutie, angínové bolesti v krku, pocit upchatého nosa, bolesti dutín, hlavy, chrbtice, kĺbov alebo vyvolať astmatický záchvat. Ak je nesprávne nasmerovaný do tváre, vysušuje kožu a oči, hrozia zápaly očí, uší, prínosových dutín, ale aj bolesti zubov a trojklaného nervu,“ varuje.

Aby vám klimatizácia neškodila, naučte sa ju správne používať. ,,Nepremieňajte svoj byt alebo pracovisko ani pri vysokých vonkajších teplotách na chladničku. Vzduch ochladzujte primerane,“ zdôrazňuje M. Jajcaj.

S rozumom a postupne

Pri prechodoch do teplotne odlišného prostredia potrebuje organizmus istý čas na prispôsobenie, nastavenie a spustenie prirodzenej termoregulácie. Tento proces súvisí aj s vekom; ťažšie to ide starým ľuďom, malým deťom, ľuďom s kardiovaskulárnymi ochoreniami a s oslabeným imunitným systémom. Ak sú zmeny časté, organizmus sa zbytočne vysiľuje. Negatívne účinky klimatizácie na ľudský organizmus sa často prejavia až po dlhšom čase.

Aj presun z klimatizovaného do vonkajšieho prostredia si vyžaduje určitý postup. Pri prechode z vychladenej miestnosti do horúceho vonkajšieho prostredia sa odporúča chvíľu zotrvať v neklimatizovanom priestore, napríklad na chodbe, a až potom vyjsť von. Šok pre telo zmiernite aj tým, ak pred odchodom von vypijete nie príliš chladný nápoj, najlepšie nechladenú minerálku. Zdraví ľudia, ktorí sa pravidelne hýbu a otužujú, sú na zmeny teplôt adaptabilnejší.

Pravidelne čistite

Aby boli teplotné šoky pri prechodoch z chladného do horúceho prostredia a naopak znesiteľné, znížte teplotný rozdiel. Klimatizáciu nastavte tak, aby rozdiel medzi vonkajším a vnútorným prostredím nebol vyšší ako cca 5 až 7 °C.

Okrem nastavenia teploty je veľmi dôležité udržiavať klimatizačnú jednotku, filtre i vzduchové prieduchy v čistote. Celý systém si dajte aspoň raz ročne skontrolovať v servise. Súčasťou údržby má byť aj pravidelná dezinfekcia výparníka. ,,Pri nedostatočnej údržbe sa prístroje na úpravu vzduchu môžu stať zdrojom mikrobiálneho znečistenia – semenišťom plesní a baktérií. Mikroorganizmy sa kumulujú v potrubí vzduchotechniky, na filtroch čistiacich zariadení, v nádržkách zvlhčovačov a pri vhodných podmienkach sa môžu i rozmnožovať,“ upozorňuje M. Jajcaj.

Ako s klímou v aute

Uvedené pravidlá platia aj pre klimatizáciu zabudovanú vo vašom aute. Ak sa používa nesprávne, môže uškodiť a spôsobiť zdravotné problémy – najmä pri dlhších cestách a osobitne alergikom. Prúd vzduchu z ventilácie v aute rozhýbe čiastočky prachu s baktériami. Okrem ochorení dýchacích ciest, bolestí hlavy alebo prechladnutia chrbtice môžete takto dostať zápal stredného ucha, spojiviek či iné ochorenie očí a uší, ktoré pri cestovaní trpia najviac.

car 791346 1280

Preto v aute dodržujte niekoľko zásad. Klimatizáciu pustite len na 10 až 15 minút každú hodinu. To stačí na to, aby sa vzduch príjemne ochladil a mohli ste šoférovať v komforte. Prúd chladného vzduchu nesmerujte priamo na posádku. Okrem pokožky môže pri dlhšom pôsobení vysušiť aj očnú rohovku, čoho nepríjemným dôsledkom býva rezanie a pálenie v očiach. Najlepšie je viesť chladný vzduch z klimatizácie na čelné sklo, prípadne k nohám. Aj v aute platí ideálny teplotný rozdiel oproti vonkajšku 5 – 7 °C. Snažte sa ho dodržať aj v tých najväčších horúčavách, najmä ak z auta často vystupujete a nastupujete doň.

A ešte jedna rada: vzhľadom na systém klimatizácie, kde voda obsiahnutá vo vzduchu kondenzuje na jadre výparníka, sa okolo výparníka stále drží vlhko. Je to živná pôda pre plesne, ktorých spóry sa potom dostávajú do vzduchu (často aj zapáchajú). Zlikvidujete ich antibakteriálnym sprejom.

ZD/ ÚVZ SR

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK