(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Peniaze a veľký futbal: Päť európskych líg zarobilo 13 miliárd eur

Autor Deloitte júl 2017 -
Peniaze a veľký futbal: Päť európskych líg zarobilo 13 miliárd eur Pixabay

Polovicu tržieb európskej veľkej päťky tvoria výnosy z prenosov. A tie sa ďalej zvyšujú. Ekonomické čísla za sezónu 2015/16 zrátali analytici z Deloitte.

Kombinované výnosy „veľkej päťky“ európskych futbalových ligových súťaží (Bundesliga, La Liga, Ligue 1, Premier League a Serie A) dosiahli 13,4 miliardy eur. Ako sa uvádza v 26. vydaní Prehľadu futbalových financií spoločnosti Deloitte (Deloitte Annual Review of Football Finance), za desaťročie sa viac ako zdvojnásobili.

Výnosy vyššie ako v zvyšku Európy

Nové zmluvy na vysielacie práva uzatvorené v Nemecku, Taliansku a v Španielsku spolu so začatím nového cyklu vysielacích práv v rámci UEFA podporili celkový rast výnosov v uvedenej päťke o 1,4 miliardy eur (t. j. o 12 %). Celkové výnosy európskeho futbalového trhu pritom dosiahli 24,6 miliardy eur, čo je 13-percentný rast oproti sezóne 2014/15. „Výnosy z prenosov stretnutí aj naďalej poskytujú finančnú základňu, pomocou ktorej sú popredné európske futbalové kluby schopné investovať rekordné sumy do nových talentov i do zariadení,“ uviedol Dan Jones, partner na oddelení pre šport spoločnosti Deloitte.

„Výnosy z prenosov stretnutí predstavovali v sezóne 2015/16 takmer polovicu celkových výnosov piatich najvýnosnejších európskych futbalových líg. Nové zmluvy s vyššou hodnotou uzatvorené v Anglicku, Francúzsku a v Španielsku pre sezónu 2016/17 a v Nemecku pre sezónu 2017/18 rast výnosov naďalej podporia,“ dodal.

Premier League

Z hľadiska výnosov si prvenstvo suverénne držia kluby anglickej Premier League, ktorých kombinované výnosy dosiahli v sezóne 2015/2016 4,9 miliardy eur (nárast zo 4,4 mld. EUR v sezóne 2014/15). Vďaka novým zmluvám na vysielacie práva, ktoré vstúpili do platnosti v sezóne 2016/17, si Premier League udrží svoje dominantné postavenie pred ostatnými európskymi futbalovými ligami i v blízkej budúcnosti.

Bundesliga

Vďaka kombinovaným výnosom vo výške 2,7 miliardy eur obhájila nemecká Bundesliga pozíciu druhej najvýnosnejšej futbalovej ligy v Európe. K celkovému rastu výnosov o 320 miliónov eur (13 %) významne prispel i nový cyklus práv na medzinárodné prenosy.

La Liga

Výnosy najvyššej futbalovej ligy v Španielsku, La Ligy, sa vyšplhali na 2,4 miliardy eur, čo predstavuje 19-percentný nárast (o 384 mil. EUR) oproti sezóne 2014/15. K tomuto vývoju prispel predovšetkým nový model predaja zdieľaných vysielacích práv. Po jednoročnej prechodovej dohode platnej pre sezónu 2015/16 uzavrela La Liga novú trojročnú dohodu platnú od sezóny 2016/17, vďaka ktorej by táto liga v ďalšom vydaní Prehľadu futbalových financií mohla vystriedať (aj keď len nakrátko) nemeckú Bundesligu na druhej pozícii.

Séria A

Výnosy futbalových klubov z talianskej Serie A zaznamenali nárast o 7 % na 1,9 miliardy eur, a to vďaka rozšíreným a lepším dohodám týkajúcim sa mediálnych práv, zvýšenej distribúcii prostriedkov zo strany UEFA pre kluby zúčastňujúce sa súťaže UEFA či 12-percentnému rastu výnosov z reklamy.

Ligue 1

Kluby vo francúzskej Ligue 1 vykázali v sezóne 2015/16 rast výnosov o 5 % na 1,5 miliardy eur. Približne 60 % tohto rastu výnosov zabezpečil klub Paris Saint-Germain, domáci trojnásobný víťaz už druhú sezónu v rade.

Štruktúra výnosov

Celkové výnosy z vysielania futbalových zápasov v rámci „veľkej päťky“ dosiahli v sezóne 2015/16 sumu 6,6 miliardy eur (rast o 14 %). Je to teda 49 % celkových výnosov. Výnosy zo sponzoringu a reklamy sa vyšplhali na 4,6 miliardy eur (10 %-ný nárast oproti sezóne 2014/15) a predstavovali 34 % celkových výnosov. Výnosy v dňoch zápasov vzrástli o 6 % a predstavujú 2,2 miliardy eur, teda 17 % celkových výnosov.

Trojročný cyklus vysielacích práv odštartovaný v sezóne 2015/16 viedol k významnému zvýšeniu distribúcie prostriedkov UEFA pre členské kluby. Vďaka tomu najvýraznejšie narástli aj výnosy účastníckych klubov Ligy majstrov UEFA a Európskej ligy.

HK