Autonómne autá: bude to už len otázka ceny

Autor Fidelity júl 2017 -
Autonómne autá: bude to už len otázka ceny Nvidia

Vývojári hlásia pokroky vo všetkých smeroch. Systém autonómneho riadenia by mal o pár rokov stáť menej ako 1 000 dolárov.

Vývoj vozidiel bez vodiča výrobcov tradičných automobilov nijako nevyrušuje, skôr naopak. Spájajú sa s dodávateľmi technológií a vytvárajú medziodvetvové prepojenia, aby sa ujali vedenia aj v tomto segmente. Napredujú v tom rýchlejšie ako také značky zviazané s IT, ako sú Google (Alphabet), Apple a Uber – hoci tie vedia okolo toho robiť väčší humbug. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Fidelity, ktorá urobila anketu medzi 25 firmami z rôznych odvetví pozdĺž technologického reťazca autonómneho jazdenia.

Riešenia už sú, treba ich cizelovať

Odvetvie autonómnych vozidiel dnes nie je závislé na nejakom technologickom prielome. Samohybné traktory už orajú americké polia a obrovské nákladné vozidlá bez vodiča prevážajú rudu z povrchových baní v Austrálii. Zostáva už len vylepšiť technológie, aby to bolo bezchybné, cenovo dostupné – a bolo to možné pustiť na cestu. Traktor, ktorý zíde nabok do záhonu, je jedna vec, ale osobné vozidlo, ktoré prejde na červenú a zabije chodca, by toto odvetvie mohlo vrhnúť o niekoľko rokov naspäť.

Spoločnosť Delphi, popredný dodávateľ automobilových technológií – vrátane a algoritmov a senzorov – tvrdí, že má riešenia pre najväčšie problémy, ktoré dlho brzdili úplnú automatizáciu. Ide o také výzvy ako prejazdy cez križovatky, najmä tie v tvare T, či radenie sa do pruhov. Zvládanie týchto situácií si vyžaduje vysokú presnosť dát, ktoré v reálnom čase prichádzajú z radaru, laserového radaru LiDAR, kamier a Wi-Fi komunikácie medzi vozidlami. Radar je lacný a dobre etablovaný, ale LiDAR je ešte stále v plienkach; vybavenie vozidla touto technológiou stojí približne 2 500 USD. Každý senzor má svoje obmedzenia, takže prvé autonómne vozidlá sa musia spoliehať na kombináciu prekrývajúcich sa senzorov (obrázok).

schéma p1Pozn.: Preklad textov uvedených v obrázku nájdete pod článkom.

Čaká sa znižovanie ceny – ako pri každej elektronike

Fidelity sa domnieva, že náklady budú pri zavádzaní vozidiel bez vodiča čoraz menšou prekážkou. Spoločnosti Ford, Delphi a Velodyne (dodávateľ LiDARu) zhodne odhadujú, že v čase očakávaných prvých autonómnych vozidiel, teda v roku 2021, do nich bude treba dodať technológiu na plne autonómne riadenie v hodnote len 5 000 USD za kus. Pritom LiDAR tvorí približne polovicu týchto extra nákladov – takže s postupujúcim vývojom tejto technológie možno očakávať pokles nákladov autonómneho riadenia na 3 000 USD. A so zlepšením mapovania (t. j. čoraz väčším rozlíšením) by sa LiDAR mohol používať skôr ako nadstavbové opatrenie než ako primárny senzor; vozidlá by potom potrebovali 4 laserové lúče a nie 12. To by ešte viac znížilo náklady na LiDAR. S rastúcim predajom autonómnych vozidiel by tieto navýšené náklady mohli nakoniec klesnúť pod 1 000 USD.

Veľkí hráči si asi ustrážia pozície

Navzdory pôvodným očakávaniam, uvedenie vozidiel bez vodiča v krátko- až strednodobom výhľade zrejme neohrozí tradičných výrobcov automobilov. Spoločnosti Ford a General Motors sa už skoro desaťročie odvtedy, ako takmer skolabovali počas finančnej krízy v roku 2008, sústreďujú na to, aby boli na špičke automobilového priemyslu. Ich ázijské a európske náprotivky taktiež agresívne investujú v tejto oblasti. Tesla je nesporným lídrom v segmente elektrických vozidiel, ale jej pozícia v oblasti vozidiel bez vodiča je oveľa menej istá, aj keď sa to možno nezdá. Je to jediná firma, ktorá verí, že môže zostrojiť plne autonómne vozidlo bez systému LiDAR. Hoci súčasná flotila 200 000 vozidiel Tesla s autonómnosťou na úrovni 2 jej poskytuje úvodný náskok v zbere dát, Fidelity predpokladá, že konkurencia túto výhodu časom vymaže.

LiDAR pre všetkých

LiDAR – zo slov Light Detection and Ranging – je vyspelá verzia radaru, ktorý s využitím lasera vytvára 3D obrazy okolitých objektov v 360-stupňovom zornom poli. Pomáha identifikovať iné vozidlá a chodcov. Zatiaľ ide o najmenej vyvinutý a najdrahší zo šetkých senzorov používaných v autonómnych vozidlách. Niekoľko firiem sa však usiluje o zlepšovanie LiDAR-u, takže možno očakávať pokles jeho ceny. Spomeňme si napríklad na to, že radar pre adaptívny tempomat v modeloch Jaguar z roku 1999 stál 5 000 USD; dnes stojí podobný systém iba 100 dolárov.

JF/AB

Popisky v obrázku – preklad: Adaptive cruise control: Adaptívny tempomat / Emergency Braking: Núdzové brzdy / Pedestrian Detection: Detekcia chodcov / Collision Avoidance: Predchádzanie kolíziám / Environment Mapping: Mapovanie okolitého prostredia / Traffic Sign Recognition: Rozpoznávanie dopravných značiek / Lane Departure Warning: Upozornenie na opustenie jazdného pruhu / Cross Traffic Alert: Upozornenie na okolitú dopravu pri cúvaní / Park Assist: Asistencia pri parkovaní / Surround View: Priestorový výhľad / Digital Side Mirror: Digitálne spätné zrkadlo / Blind Spot Detection: Detekcia mŕtveho bodu / Rear Collision Warning: Zadné varovanie pred kolíziou / Park Assistance: Parkovací asistent / Surround View: Priestorový výhľad / Rear View Mirror: Zadné spätné zrkadlo / Long Range Radar: Radar s dlhým dosahom / Short/ Medium-Range Radar: Radar s krátkym/ stredne dlhým dosahom.

 

 

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK