(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Potravinové doplnky v lete: beta karotén a zelený čaj

Autor AS júl 2017 -

Doplniť energiu, spáliť tuky, zdravo sa opáliť. Týmto letným ambíciám môžu napomôcť vhodné doplnky stravy.

Na rozdiel od štandardných liekov účinkujú pozvoľna v radoch týždňov až mesiacov, preto začiatkom letného obdobia by sa s ich užívaním nemalo otáľať. Ešte predtým by sme však mali zistiť, či nevyvolávajú nežiaduce účinky a ako sa znášajú s jedlom.
Prevažná väčšina potravinových doplnkov by sa mala užívať spolu s jedlom či bezprostredne po ňom. Nalačno totiž nie sú teda účinné – iba prejdú tráviacim traktom a nevstrebajú sa. Neodporúča sa ani ich konzumácia súčasne s liekmi, pretože si môžu vzájomne znižovať účinok.

Karotén ako ochrana pred slnkom

Letné slnenie bez dostatočnej ochrany môže spôsobiť vážne zdravotné problémy vrátane rakoviny kože. Tá každoročne postihne desaťtisíce Slovákov a dlhodobo patrí k najčastejším diagnostikovaným onkologickým ochoreniam. Taktiež využívanie solárií – napriek všeobecnému presvedčeniu – nebezpečenstvo vzniku melanómu iba zvyšuje. Okrem solárií si treba dávať pozor aj na správny výber opaľovacieho krému, pozrite si aj tieto dôležité informácie o zdravom opaľovaní. Ochranu pokožky a zdravé opaľovanie môžete dosiahnuť aj správnou prípravou, ktorá by mala vychádzať zvnútra organizmu.
Proti fotooxidácii, teda poškodeniu kože nadmerným opaľovaním, pôsobí beta karotén, dôležitý zdroj vitamínu A. Je tiež výborným antioxidantom, neutralizuje voľné radikály, zabraňuje rozvoju kardiovaskulárnych chorôb, stimuluje imunitný systém a spolu s ďalšími vitamínmi a minerálmi podporuje zdravie zraku.
„Beta karotén by sa mal užívať minimálne 1 až 2 týždne pred priamym slnením, pričom odporúčaná denná dávka je 16 mg,“ odporúča MUDr. Tomáš Kampe, konzultant LR Health & Beauty. „Pri jednorazovom predávkovaní síce nehrozia vážnejšie zdravotné problémy, avšak dlhodobejšie nadmerné užívanie môže viesť k zmene farby kože do oranžova. U fajčiarov sa navyše zvyšuje riziko výskytu nádoru pľúc,“ upozorňuje.

Energiu v tele usmerní zelený čaj

Každý, kto žije aktívne a intenzívne, by mal telo optimálne zásobovať potrebnými živinami, ktoré pri športovaní spotrebúva. Najmä v lete má veľa ľudí energetický výdaj vyšší ako v zime – a tomu by sa mala prispôsobiť aj životospráva. Prísun kvalitnej energie je totiž pre činnosť vyťaženého organizmu nevyhnutný.
Potravinové doplnky, ktoré by sa mali užívať pri letnom športovaní, často obsahujú zelený čaj. Ten podnecuje telesnú energiu, predlžuje fyzickú výdrž a zvyšuje športový výkon. V kombinácii s výťažkami z aloe vera vie naštartovať zdravé spaľovanie tukov bez straty svaloviny, čo je ideálne pre tých, ktorí chcú schudnúť.

AS