(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

Partner v podnikaní: Áno či nie?

Autor ML/VN august 2017 -
Partner v podnikaní: Áno či nie? Pixabay

Možno máte nápad, podnikateľský plán, ale zároveň máte aj obavy ísť do toho sami a uvažujete, že by ste niekoho oslovili a požiadali ho o pomoc. Čo pritom treba zvažovať?

Možno máte aj opačný problém. S blízkym obchodným partnerom, najlepším priateľom či dokonca s niektorým vaším príbuzným ste sa pustili do podnikania, no v priebehu času prichádzate na to, že to až tak celkom rozumný nápad nebol. Je to teda lepšie v spolupráci s niekým druhým? Máte chuť začať podnikať osamote, no nemáte dostatok zdrojov? Možno vám pomôže lepšie sa rozhodnúť krátky prehľad o tom, čo hrá úlohu pri takejto spolupráci.

Nemusíte byť na všetko sám

Na túto dôležitú vec prídete, ak sa rozhodnete vstúpiť do podnikateľského prostredia bez spoločníka. V začiatkoch vám sólo hra možno neprekáža, ale v priebehu času budete určite svoj biznis chcieť rozšíriť a na to všetko si asi nevystačíte sám. Vedenie účtovníctva, riadenie práce (výroby), vybavovanie objednávok, zháňanie materiálu; pritom rodina – to všetko nemáte šancu dlhodobo zvládnuť a vydržať. Môžete poveriť dôležitými úlohami podriadených, ale spoločník má obvykle väčšiu motiváciu.

Spoločná zodpovednosť

Aj tá je pre pocit v podnikaní lepšia. Nemusíte mať obavy, že všetko je len na vašich pleciach. Partner vás môže upozorniť na problém alebo chybu, ktorú ste vy sám prehliadli. V biznise pomáhajú kontakty, a tých máte so spoločníkmi vždy viac. Ak potrebujete zohnať nedostatkový materiál, možno váš spoločník bude mať v danej oblasti lepší prehľad a situáciu rýchlo vyrieši.

Dbajte na pravidlá hry

Ak sa ľudia rozhodnú začať podnikať spoločne, mali by si byť vedomí nielen výhod, ale aj rizík a vyvarovať sa ich. Najlepšie je stanoviť si hneď na začiatku pravidlá, overiť si schopnosť hľadania vzájomných kompromisov a držať sa ich. Rozdeliť si úlohy, pretože niekto môže viac rozumieť SEO optimalizácii webových stránok, ktorá sa hodí pri obchodovaní cez internet, druhý zasa personalistike. Rovnako pomôže predvídavosť, plánovanie, otvorenosť v rozhovoroch a včasné riešenie prípadných nezhôd, kde už hovoríme o krízovom manažmente.

Niekedy sa hovorí, že začať podnikať s priateľom znamená koniec priateľstva. Ak si však človek dobre vyberie a potom postupuje správne, týmto smerom sa to uberať nemusí.

ML/VN