Čínsky kapitál má v ekonomike Slovenska aj Česka okrajové postavenie

Autor Bisnode/JF august 2017

Objem kapitálu pôvodom z ČĽR upísaného v základom imaní slovenských firiem je menej ako 20 miliónov eur a medziročne klesol.

Aktuálne je na našom trhu 1 383 spoločností, ktoré majú v pozadí vlastníka z Číny, pričom ich počet sa od minulého roku znížil o 17. V základnom kapitáli majú čínske firmy na Slovensku zainvestovaných 18,5 milióna eur. Uviedla to poradenská spoločnosť Bisnode. V porovnaní s celkovými číslami je jasné, že čínski investori Slovensko ešte prakticky neobjavili. Sumárny objem základného imania spoločností v SR je totiž asi 72,4 miliardy eur a sídli tu 252 584 kapitálových spoločností (jún 2017) – teda spoločností s ručením obmedzeným a akciových spoločností.

Viac mediálneho rozruchu ako reálneho kapitálu

„Aj napriek tomu, že sa v médiách objavujú informácie o záujme čínskych podnikov o investície v slovenských firmách, na počte a upísanom kapitáli sa to dosiaľ neodrazilo. Súvisí to s faktom, že plánované investície sa ešte nezrealizovali a rokovania pokračujú, alebo sa v niektorých prípadoch rokovania ukončili,“ nazdáva sa analytička Bisnode Petra Štěpánová. Najviac firiem ovládaných Číňanmi podľa nej pôsobilo na Slovensku ešte v roku 2011, a to 1 668 (avšak s menším objemom kapitálu), najviac čínskeho základného imania bolo upísaného v roku 2016: 19,2 milióna eur.

Z čísel vyplýva, že v Českej republike je to relatívne ešte slabšie, a to napriek medializovaným čínskym akvizíciám podnikov ako ŽĎAS či pivovar Lobkowicz (alebo aj pražskej Sparty). Podľa Bisnode vlastnia Číňania u našich susedov 2 086 firiem, pričom v základnom kapitáli majú zainvestovaných 21 miliónov eur. Pri zohľadnení vyše dvojnásobnej sily českej ekonomiky sú to menšie relatívne objemy ako v SR. Aj v Českej republike počet týchto firiem klesol.

JF

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK