Vincent navždy fascinujúci: tajomstvá slávneho umelca v „namaľovanom“ filme

Autor JF/BG september 2017 -

Život a dielo Vincenta van Gogha neprestávajú pútať záujem milovníkov umenia. Do artových a festivalových kín prichádza nový film o ňom, tentoraz animovaný v štýle samotného Majstra.

Film Loving Vincent (S láskou Vincent) je výsledkom ambiciózneho projektu, ktorý pod vedením režisérskej dvojice Dorota Kobiela (PL) a Hugh Welchman (GB) trval takmer 7 rokov. Využili originálnu metódu: filmové animačné sekvencie filmu vytvorili na základe reálnych olejomalieb, ktoré potom „rozpohybovali“. Snímka sa skladá z viac ako 65 000 políčok, ktoré maľovalo asi 120 umelcov. O niečo podobné sa predtým nepokúsilo žiadni iní tvorcovia; ide teda o prvý „namaľovaný“ film.

Obsah filmu je venovaný okolnostiam a kontroverziám až záhadám okolo smrti (samovraždy) muža, ktorý sa stal jedným z najslávnejších umelcov v histórii. Ide v ňom o akési súkromné vyšetrovanie s retrospektívnymi flashbackmi so samotným Vincentom. Tvorcovia filmu vychádzali o. i. z rozsiahlej maliarovej osobnej korešpondencie (asi 800 listov), najmä s jeho bratom Theom, obchodníkom s obrazmi. Listy bratovi ukončoval pozdravom „S láskou, Vincent“, čo inšpirovalo názov nového filmu. Postavám, zobrazujúcim ľudí z okolia Vincenta van Gogha, prepožičali v origináli hlasy hviezdy ako Chris O’Dowd, Saoirse Ronan, Jerome Flynn, Helen McCrory či Aidan Turner. Hudobnú zložku vytvoril Clint Mansell, známy aj zo spolupráce s režisérom Darrenom Aronofským.

Loving Vincent zatiaľ získal cenu divákov na Medzinárodnom festivale animovaných filmov Annecy a ocenenie pre najlepší animovaný film na festivale IFF v Šanghaji. Na Slovensku ho diváci uvidia najskôr na medzinárodnom filmovom festivale Cinematik v Piešťanoch, ktorý otvorí jeho projekcia 12. septembra.

JF/BG

https://www.youtube.com/watch?v=bRDSTw6mNwY

Viac o festivale:

Cinematik ponúkne nového Kaurismäkiho aj archívnych Dardennovcov

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK