Vyberáme domény: Viete, čo si treba všímať?

Autor VN september 2017 -
Vyberáme domény: Viete, čo si treba všímať? Pixabay

Pri výbere domény pre vašu webovú stránku či internetový obchod by ste mali dobre zvážiť všetky kritériá, aby ste si neskôr nemuseli búchať hlavu o stôl.

Výber správnej domény môže znamenať aj rozdiel medzi úspechom a pádom internetového biznisu. Tento výber sa nekončí pri názve domény. Ten je, samozrejme, veľmi dôležitý, no sú tu aj iné faktory, ktoré môžu mať na váš projekt veľký vplyv. Tieto tipy pred registráciou a kúpou domény určite zvážte.

Názov domény ako základ

Svojej webovej stránke môžete dať v podstate názov, aký len chcete. Teda – ak je k dispozícii. Najlepšie je, ak už samotný názov domény vyjadruje podstatu webu či projektu. Ideálna je doména jednoduchá, ľahko zapamätateľná a súvisiaca s ponúkanou službou. Pokojne popusťte uzdu fantázii a vymyslite zaujímavé a chytľavé meno domény, ktoré môžete použiť aj pri budovaní značky.

Doména a kľúčové slová

Nikdy nie je na škodu, ak sa v doméne nachádzajú kľúčové slová, na ktoré chcete stránku optimalizovať. Vyhľadávače totiž používajú pri vyhľadávaní výsledkov aj doménu, čo sa môže stať vašou výhodou.

Koncovky: klasika vs. trendy

Pri výbere domény sa nestačí zamerať len na jej názov, ale treba do úvahy brať aj jej koncovku. Ak robíte webovú stránku pre slovenský trh, vhodné je siahnuť po koncovke .sk. Tá však môže byť obsadená a vtedy môžete použiť aj iné koncovky ako .com, .eu a podobne. Zaujímavým riešením sú netradičné koncovky, ako .house, .family, .dance, .moda a iné. Všetko závisí od vašich nápadov a zámeru podnikania – ale v rámci zdravého rozumu. Veď nech je koncovka .beer akokoľvek zaujímavá, ak nepodnikáte v oblasti pohostinstva či gastronómie, bolo by jej použitie ťažko pochopiteľné.

VN

Zdroj: Active24

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK