Strata dát, ktoré ste nezálohovali, môže zničiť firmu

Autor JF október 2017 -

Prax ukazuje, že hrozbou sú najmä bezstarostní zamestnanci. Niektorí natiahnu do systému ransomware, iní si povedia: „Tento folder vymažem, nič tam nie je.“ Zdeněk Bínek z firmy Zebra Systems o tom vie svoje.

Spoločnosť Zebra Systems už takmer štvrť storočia dodáva českým a slovenským zákazníkom riešenia na zálohovanie a obnovu dát. Jej riaditeľom je Zdeněk Bínek.

O         Čo ohrozuje firemné dáta a ako sa stavajú firmy u nás k ich ochrane? Doceňujú dostatočne aktuálne riziká?

Ak odhliadneme od požiaru alebo vytopenia firmy vodou, najväčší problém je v ľuďoch. Používatelia sú pre podnikové dáta vždy najväčšou hrozbou. Vždy nastávajú tradičné situácie. Prvou je, keď si niekto povie: „Tento adresár môžem bez problémov zmazať, nič tam nie je.“ Druhou je, keď svojou neopatrnosťou pustí do počítača ransomware, ktorý je dnes čoraz nebezpečnejší. Potom si len môže povedať, či zaplatí alebo nezaplatí, a spoľahnúť sa na to, že mu pirát pošle kľúč na dešifrovanie jeho dát. A, samozrejme, dochádza k výpadkom hardvéru; z nich majú používatelia zvyčajne najväčšie obavy. Ale v skutočnosti najväčšie nebezpečenstvo hrozí od nich samých.

O         Aké následky môže mať pre organizáciu strata, výpadok alebo zablokovanie jej dát?

Následky môžu mať rôzny rozsah. Ak majú organizácie zálohované dáta a uvedú svoje systémy do prevádzky v ráde hodín, potom je to prakticky bez vážnych následkov. Ak však nemajú zálohu alebo zálohujú raz za štvrť roka, potom môžu byť fatálne – podľa jedného prieskumu až 60 % malých a stredných firiem, ktoré sa stali obeťou závažného malvérového útoku spojeného so stratou dát, do 6 mesiacov skrachuje.

O         A uvedomenie si tohto rizika potom motivuje zákazníkov hľadať riešenie aj u vás?

Zákazníci k nám, bohužiaľ, často prichádzajú až na základe už prežitej skúsenosti so stratou dát. Je dobre si včas uvedomiť, že dnes, v čase postupujúcej digitalizácie a virtualizácie, sú organizácie na stratu dát čoraz citlivejšie a že výpadok jedného virtuálneho servera môže znamenať zastavenie trebárs aj polovice kritických systémov so všetkými mysliteľnými následkami. Preto určite odporúčame riešiť ochranou dát skôr, ako sa niečo stane.

O         Ktoré produkty ponúkate klientom? Aké sú ich vlastnosti a hlavné výhody z hľadiska cieľových zákazníckych skupín?

V oblasti ochrany dát ponúkame už od roku 2003 produkty spoločnosti Acronis, a to ako pre osobné zálohovanie, tak pre podnikové zálohovanie a zdieľanie dát. Softvér Acronis True Image sa medzitým stal najpredávanejším zálohovacím riešením pre osobné zálohovanie na slovenskom trhu a Acronis Backup je dnes zasa jedným z najpopulárnejších riešení využívaných medzi slovenskými podnikmi a organizáciami.

rezerva acronis true image 2017

Od roku 2015 na slovenskom trhu zastupujeme spoločnosť GFI Software, ktorá ponúka riešenia na zabezpečenie komunikácie a ochranu podnikových sietí. Od tohto roku pribudla do našej distribúcie tiež značka Kerio. Spoločným menovateľom všetkých riešení v našom portfóliu je zameranie na segment malých a stredných podnikov, jednoduché nasadenie, nenáročná správa a lokálna podpora.

O         Aké podporné a informačné aktivity organizujete pre zákazníkov a cieľové skupiny?

Realizujeme ich celý rad. Jednou z najdôležitejších aktivít sú webináre, kde sa zákazníci a partneri dozvedia najnovšie informácie o produktoch nami dodávaných značiek, ale najmä sa dozvedia aj tipy a triky v nastavovaní jednotlivých produktov. Webináre sa zaznamenávajú, takže si ich môžete kedykoľvek pozrieť na našej stránke www.zebra.cz. Medzi najsledovanejšie patria tie s tematikou účinnej ochrany proti ransomwaru.
Pre koncových používateľov potom máme prichystanú Acronis Roadshow, ktorá sa v októbri uskutoční v Prahe, Bratislave a Ostrave.

O         Ktoré technologické trendy reprezentujú vaše produkty a riešenia, respektíve na čo aktuálne reagujú? Kde vidíte ďalší vývoj v oblasti ochrany a obnovy dát?

Hlavným určujúcim trendom v poslednej dobe sú ransomwarové útoky, ktoré sú schopné zašifrovať kritické súbory a v podstate tým zastaviť činnosť celej firmy. Produkty Acronis týmto rizikám čelia tak, že v posledných verziách je integrovaná technológia Acronis Active Protection, ktorá dokáže rozpoznať ransomware, zastaviť ho a okamžite obnoviť už šifrované súbory.
Na vzostupe je aj cloud; čoraz viac organizácií aj jednotlivcov zveruje svoje dáta do cloudových úložísk. Aj naše zálohovacie riešenia umožňujú ukladať dáta ako lokálne, tak aj do zabezpečeného cloudu. Obvykle odporúčame hybridné zálohovanie, teda do oboch typov úložísk tak, aby sa dodržalo pravidlo 3-2-1: tri kópie dát na dvoch typoch médií a aspoň jedna kópia fyzicky mimo sídla podniku.

O         Vedia potom už vaši klienti v prípade výpadku obnoviť svoje dáta dostatočne rýchlo alebo na to potrebujú nejaké špeciálne zručnosti?

V tomto sa tiež prejavujú určité problémy. Podľa môjho názoru je ďalšou veľkou chybou, ktorej sa organizácie dopúšťajú, to, že si nevyskúšajú proces obnovy dát. Aj keď je to otravná a nezábavná činnosť, každý by si mal vyskúšať, ako obnoviť dáta – aspoň raz, v pokoji. Totiž, keď potom niekedy k strate údajov reálne dôjde, ľudia sú pod časovým tlakom a málokto si zachová chladnú hlavu tak, aby postupoval optimálnym spôsobom a prípadne neurobil ďalšie chyby.

O         Ako vnímate vplyv smernice a budúcich pravidiel GDPR na rozvoj technológií a biznisu v tejto oblasti?

Smernica GDPR, ďalší veľmi citovaný termín poslednej doby, zasa pomerne masívne ovplyvní súčasnú prax, keď si pracovníci berú svoju prácu domov či na cesty a pritom si ukladajú citlivé firemné dáta do najrôznejších úložísk typu Dropbox či Google Drive. Je síce veľmi efektívne a komfortné zdieľať a synchronizovať svoje pracovné súbory odkiaľkoľvek, ale chatrné zabezpečenie súkromných používateľských účtov robí z takto zdieľaných údajov časovanú bombu. Tu ponúkame riešenie pre bezpečné zdieľanie a prístup k podnikovým dokumentom Acronis Access Advanced.

O         Môžete uviesť pre zaujímavosť nejaký príklad,  kedy sa klientovi osvedčilo nasadenie vášho produktu?

Môžem spomenúť dobrý príklad jednej spoločnosti z Moravskosliezskeho kraja, vyrábajúcej systémy pre energetiku – konvenčnú aj jadrovú. Ide o klasický výrobný závod, ktorý každoročne generuje a uchováva veľké množstvo dát, najmä v oblasti výrobných informácií.
Prostredníctvom počítača jedného z používateľov sa u nich dostal na všetky dostupné disky vrátane sieťových zložiek ransomware, ktorý zašifroval a zneprístupnil životne dôležité podnikové dáta. Následne bol v súlade s predpripraveným plánom spustený proces obnovy. S využitím riešenia Acronis Backup Cloud bol celý server s asi 0,5 TB dát obnovený za tri a pol hodiny a celá prevádzka firmy mohla pokračovať. Ako sa vtedy vyjadril pán riaditeľ, iba táto jedna obnova dát im vrátila investíciu do zálohovacieho  riešenia Acronis na desiatky rokov dopredu.

O         Ako by ste v kocke priblížili pozíciu vašej spoločnosti na vašich trhoch, obchodný model, princípy vášho podnikania?

Sme distribútorom IT riešení s pridanou hodnotou, ktorý je striktne zameraný na oblasť IT bezpečnosti – a teda ani tak nie na sekundárny predaj širokého spektra IT produktov. V IT bezpečnosti pôsobíme takmer 25 rokov, pričom sa dlhodobo venujeme len niekoľkým vybraným značkám, ktorým poskytujeme nadštandardný servis. Môžeme sa pochváliť tímom vysokokvalifikovaných pracovníkov a portfóliom skúsených predajných partnerov, prostredníctvom ktorých dodávame riešenia a služby našim zákazníkom.

O         Za ten čas ste zrejme získali aj nejaké ocenenia – ktoré z nich by ste vyzdvihli?

Bol to celý rad cien, ktoré sme dostali za jednotlivé produkty, ale rád by som tu spomenul dve ocenenia z poslednej doby. Prvým je „Výrobca podnikového software roku 2016“ pre riešenia Acronis od českého časopisu ChannelWorld a druhým „Best marketing efforts 2016“ od GFI Software, ktoré sme získali v konkurencii distribútorov GFI z celého sveta. Tieto ocenenia sú pre nás potvrdením, že ideme správnym smerom, a motiváciou do ďalšej práce.

O         Takže čo by ste odkázali tým, ktorí hľadajú to správne riešenie na zálohovanie svojich podnikových dát? Prečo by sa mali obrátiť na Zebra Systems?

Pretože našou filozofiou je, že sa snažíme našim zákazníkom poskytovať čo najlepšie služby, aby sa oni mohli naplno venovať svojim aktivitám a mať pritom istotu, že nami dodávané bezpečnostné riešenia ich spoľahlivo chránia pred nástrahami súčasného digitálneho sveta. V dnešnej dobe naozaj nie je problém aj s obmedzeným rozpočtom zabezpečiť firemné počítačové prostredie na veľmi slušnej úrovni.

Pripravil: JF

 

Čítajte tiež:

Ako sa zálohujú dáta so systémom True Image

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK