Meranie teploty trochu inak

Autor ZH február 2016 -

Predaj ortuťových teplomerov ukončila ešte v roku 2009 smernica Európskej únie. Ich úlohu prevzali teplomery digitálne. S využitím novších technológií prišli infračervené teplomery, ktoré dokážu zmerať teplotu do troch sekúnd.

Zásady a faktory merania

S využitím výhod moderných teplomerov sa spájajú aj nové zásady, resp. faktory, ktoré vplývajú na presnosť merania. Pol stupňa Celzia u detí rozhoduje o podaní antipyretík. Preto treba venovať pozornosť aj návodu. Pri správnom meraní má byť v miestnosti primeraná teplota a meraná osoba by mala byť aspoň 30 minút vo fyzickom pokoji. Ak použijete dotykový teplomer na čele, nesmie byť pokožka spotená či vlhká a senzor sa jej musí dotýkať. Pri meraní v uchu je potrebné jemným ťahom ušnice nahor vystrieť zvukovod a senzor namieriť na bubienok. Zvukovod musí byť čistý, bez ušnej zátky či nahromadeného mazu. Rozhoduje aj čistota snímača. Ak je potrebné ho očistiť, urobte tak jemne vlhkou utierkou aspoň 15 minút pred meraním. Dôležité je aj miesto merania. Pre správne posúdenie vývoja teploty merajte vždy na rovnakom mieste, napr. v tom istom uchu.

Čelo aj ucho

Meranie v uchu je veľmi presné, pretože teplota v ňom sa najviac približuje teplote telesného jadra. Výhodou je aj rýchlosť merania, ktoré trvá jednu sekundu. Tento spôsob však nie je možné použiť pri zápale ucha a pre veľkosť snímača ani pri deťoch zhruba do 6 mesiacov.Druhou metódou je meranie teploty na čele. Snímač s nadstavcom sa priloží 1 cm nad stred obočia a v priebehu troch sekúnd po spustení skenovania sa posúva po čele smerom k spánku. V týchto miestach vyžaruje spánková tepna teplo privádzané z hypotalamu, ktorý riadi telesnú teplotu. Každý spôsob má iné výhody a ideálne je mať možnosti obidve. To spĺňa, ako jediný, teplomer s názvom Thermoval duo scan. Kúpite ho na webe, v lekárňach alebo v predajniach zdravotníckych potrieb za približne 36 eur. Aktuálne je dostupné aj darčekové balenie s príslušenstvom pre najmenších v cene 42 eur.

ZH

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK