Športujme viac – budeme zdravší

Autor TNS máj 2016 -

Až 43 percent Slovákov sa nevenuje žiadnemu športu, ukázal nedávny online prieskum, zameraný na zdravý životný štýl. Dôvodom je najmä nedostatok času (45 %), resp. venovanie sa pasívnym činnostiam (28 %).

Podľa prieskumu agentúry TNS Slovakia 60 % respondentov sa domnieva, že v minulosti športovali častejšie, a až 54 % z nich chce v budúcnosti športovať viac. Avšak vo voľnom čase sa venuje sledovaniu TV – denne alebo niekoľkokrát do týždňa – až 89 % opýtaných!

Každý z nás je zodpovedný

Ukazuje sa, že veľa ľudí zanedbáva pohybové a športové aktivity. Pritom až 81 % opýtaných si uvedomuje, že zodpovednosť za zdravý životný štýl má každý vo svojich rukách. Pri udržiavaní zdravého životného štýlu obyvateľstva by však mal (podľa 46 % opýtaných) hrať väčšiu rolu najmä štát a jeho organizácie. Najväčšiu mieru zodpovednosti za zdravý životný štýl by mal niesť sám jednotlivec (69 %), resp. rodina (50 % respondentov).

Odborník na výživu a zdravý životný štýl Peter Minárik považuje za základ zdravého životného štýlu pohyb. „Pohyb utužuje imunitu a celkovo posilňuje telo,“ zdôvodňuje. Podľa jeho slov, ak chceme predchádzať chorobám a uchovať si zdravie, nemôžeme očakávať, že to za nás „odmaká“ niekto iný. Musíme pre to aj sami niečo urobiť. A naším príspevkom na uchovanie a posilnenie zdravia sú dostatok pohybu a správna životospráva.

Začať nie je nikdy neskoro

P. Minárik odporúča fyzickú aktivitu aj preto, lebo zlepšuje hormonálny a metabolický profil človeka. „Keď si ráno dobre zacvičíte, priaznivý efekt pretrváva viac ako 24 hodín,“ podčiarkuje. „Stačí cvičiť každý druhý deň, ale ideálne je denne,“ zhŕňa. Podľa neho životný štýl reprezentuje približne 50 % faktorov, ktoré majú vplyv na to, či budeme zdraví alebo ochorieme. Najdôležitejšie sú výživa, telesná hmotnosť a pohybová aktivita.
Ako dokonca tvrdí, zdravým životným štýlom možno odvrátiť takmer polovicu všetkých zhubných nádorov: „Nemuseli by vzniknúť, keby sme mali správnu výživu a telesnú hmotnosť, pravidelne sa hýbali, nefajčili, opatrne sa vystavovali slnečným lúčom a očkovali sa proti určitým ochoreniam.“

Významná úloha nápojov

K správnej motivácii ľudí, aby sa pravidelne hýbali a viac športovali, prispievajú aj výrobcovia nápojov. „Pomáhame spotrebiteľom spravovať ich príjem kalórií širokým výberom rôznych typov nápojov: s kalóriami alebo bez, v rôznych veľkostiach balení, s jasnými a čitateľnými informáciami na obaloch,“ hovorí Lucia Tomišová, výkonná riaditeľka Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd na Slovensku (AVNM).
V ostatných rokoch sa priemerný obsah kalórií v nealko nápojoch znížil až o 11,5 %. Tie pritom tvoria len 3 % z celkového denného kalorického príjmu. „Zdravý životný štýl nezahŕňa len bezhlavé vyhýbanie sa jedlám a nápojom s vyšším obsahom kalórií, ale najmä pohybovú aktivitu,“ konštatuje L. Tomišová. Preto sa AVNM chce zamerať najmä na podporu pravidelných športových aktivít a ich zaradenie do každodenného života.

Citovaný prieskum zrealizovala agentúra TNS v januári 2016 na vzorke 600 respondentov.

AV

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK