Solárne azulejos Made in Slovakia: účel a estetika na vašej fasáde

Autor Seesame október 2017 -
Takáto kachličková fasáda môže v sebe skrývať výkonné energetické zariadenie. Takáto kachličková fasáda môže v sebe skrývať výkonné energetické zariadenie. Nice Visions via EurActiv

Kachlice vyrábajúce energiu vyvíja slovenský startup, ktorý s týmto nápadom vyhral aj súťaž inovatívnych technológií.

Štúdio Nice Visions z Bratislavy získalo prvú cenu v slovenskom kole súťaže PowerUp! za netradičné solárne panely, ktoré ponúkajú ako pridanú hodnotu navyše aj originálny a atraktívny dizajn. „Naše riešenie umožňuje bezproblémové nasadenie solárnych panelov na miesta, o ktorých sa nikdy predtým ani neuvažovalo. S našimi Tiles môže každý majiteľ domu vyrábať čistú energiu a zároveň zlepšiť vzhľad svojho domu a nie ho kaziť bežnými panelmi,“ vysvetľuje Matej Michlík, spoluzakladateľ spoločnosti. Solárne kachličky chcú vyrábať s rôznymi vzormi, napríklad v štýle portugalských azulejos alebo modranskej keramiky.

V regionálnom finále predstavilo 7 najlepších startupov zo Slovenska svoje inovatívne riešenia pred porotou, investormi a zástupcami médií. Onedlho, 22. novembra, bude Nice Visions v Budapešti čeliť ďalším regionálnym finalistom z 23 krajín strednej Európy a súťažiť o finančné ceny. Víťaz tam dostane 20 000 eur a zabezpečí si účasť v akcelerátori Highway v San Franciscu s možnosťou získať ďalšie financovanie do výšky 150 000 eur.

Na treťom ročníku súťaže, ktorú organizuje najväčší európsky akcelerátor v odvetví čistej energie InnoEnergy, sa zúčastnilo takmer 160 začínajúcich firiem z 23 krajín strednej Európy. Finálovým regionálnym kolám v 11 mestách predchádzali intenzívne tréningy a biznisové workshopy.

„Slovensko je rozhodne krajina, z ktorej by investor nemali spúšťať oči. Technológie, ktoré sme videli vo regionálnom finále súťaže, majú veľký trhový potenciál. Osobitne ma teší víťazný tím Nice Visions, ktorý môže zmeniť pohľad spotrebiteľov na solárne panely,“ povedal Christo Balinow, Business Development Manager pre Severnú Ameriku, Strednú a Východnú Európu a Blízky Východ v ‎KIC InnoEnergy. Dodajme, že na druhom mieste sa umiestnil startup Bavenir, tretia bola firma Personal Energy Storage.

RM

rsz 002 tile1

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK