VIDEO Futurológ varuje pred priveľkým vplyvom technológií a umelej inteligencie

Autor JF november 2017 -
Gerd Leonhard pri prednáške na konferencii ITAPA Gerd Leonhard pri prednáške na konferencii ITAPA ITAPA/Andrej Kližan

Ľudstvo by si malo dať pozor, aby moc nad ním neprebrali algoritmy. Takto by sa dalo zjednodušene vyjadriť posolstvo, ktoré nedávno aj v Bratislave predstavil nemecký futurológ Gerd Leonhard.

Počítačové algoritmy už dnes vo veľkej miere ovládajú náš život. Poznajú naše adresy, telefónne čísla, vedia kde sme večerali, aj to, čo sme robili minulé leto. Algoritmy Google nás už poznajú lepšie než naši blízki. Inteligentné technológie nám pomáhajú vyliečiť sa, otehotnieť, vyhnúť sa zápcham. Zverujeme sa im na sociálnych sieťach, púšťame ich do medicíny aj zbraňových systémov.

Čoskoro budú určovať narodenie našich potomkov, upravovať gény a kontrolovať naše starnutie. Vyberú nám partnera, prácu aj dovolenku – a urobia to so sumou vedomostí a prediktívnou schopnosťou, do ktorých už my vôbec nebudeme vidieť. Kde pritom zostane naša vlastná vôľa a záujmy?

Zodpovednosť komunikačných platforiem

Komu však adresovať výzvy na nápravu? Podľa futurológa Gerda Leonharda nesú v tomto smere veľkú zodpovednosť technologické spoločnosti, ktoré prevádzkujú najväčšie komunikačné platformy, najmä sociálne siete ako Facebook či LinkedIn alebo vyhľadávač Google. Budú však tieto komerčné spoločnosti ochotné nechať si „hovoriť“ do svojho biznisu a regulovať svoje aktivity? Leonhard úprimne dúfa, že áno. „Myslím si, že niektoré z týchto spoločností robia kroky k väčšej etike, vytvárajú partnerstvá v oblasti umelej inteligencie, majú etickú komisiu. Potrebujú podnet, aby sa samoregulovali a chceli diskutovať. Musíme na nich vyvíjať tlak cez dane, cez zamestnanosť, cez dáta,“ povedal počas konferencie ITAPA.

Pohľad na svet zo Silicon Valley – sídla najväčších technologických gigantov – podľa G. Leonharda už dnes nevyhovuje; nezodpovedá totiž potrebám budúcnosti z pohľadu humanity. „V súčasnosti sme v bode, keď 90 % technológií je v poriadku, užívame si ich. A potom tu máme 10 % problémov. Sú to problémy ako súkromie na mobilných telefónoch či závislosť. Zatiaľ ide o malé veci. Ale v najbližších 5 – 10 rokoch tých desať percent môže veľmi rýchlo narásť a bude to 50:50,“ varoval futurológ na brífingu s médiami. „Takže to, čo potrebujeme na to, aby sme udržali benefity a redukovali negatívne dôsledky, je intervencia a spolupráca. Musíme sa sústrediť na ochranu dát, ochranu súkromia, zodpovednosť a kybernetickú bezpečnosť,“ zdôraznil.

Technologické platformy by mali nájsť spôsoby, akým udržať ľudský rozmer v aktivitách v kyberpriestore. Ak nepomôže morálny apel, mala by podľa G. Leonharda prípadne nastúpiť Európska komisia s príslušnými reguláciami.

Budúcnosť už prišla

„Úlohou futurológa kedysi bolo predpovedať budúcnosť. Dnes to celkom neplatí, pretože budúcnosť je už tu,“ vyhlásil G. Leonhard. „Zlé je, že sme sa stali veľmi závislými od technológií, takže už nedokážeme bez nich existovať. Občas to znamená, že robíme veci spôsobom, ktorý už nie je ľudský,“ upozornil.

Vývoj výpočtových technológií je podľa neho exponenciálny a práve teraz sa nachádzame na úpätí strmo rastúcej krivky. „O desať rokov budú možnosti algoritmov prakticky nekonečné,“ predpovedá Leonhard. Nejde teda o nejakú pomalú evolúciu, na ktorú sa ako-tak vieme pomaly pripraviť. Privalí sa to podľa neho ako cunami obrovských zmien; možno bude ich dôsledkom odstavenie veľkej časti dnešnej globálnej infraštruktúry a koniec celej etapy vo vývoji ľudstva.

JF

Multimédiá

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK