(function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-31358206-1', 'auto'); ga('set', 'anonymizeIp', true); ga('send', 'pageview');
Vytlačiť túto stránku

VIDEO Ďalšie kozmické drámy vo filme: Rusi ich natočili podľa skutočných udalostí

Autor JF december 2017 -
Záber z filmu Čas prvých Záber z filmu Čas prvých Bazelevs

Aj bývalý Sovietsky zväz mal svoje drámy typu Apollo 13. V roku 2017 v Rusku natočili dva zaujímavé filmy o málo známych udalostiach vo vesmíre, ktoré tiež hrozili tragédiou.

Menej známym okolnostiam dvoch - napokon úspešne zvládnutých - kritických situácií sú venované nové filmy Čas prvých a Saľut-7, ktoré mali premiéru v apríli a októbri 2017. O čom vypovedajú?

Čas prvých

Šesťdesiate roky: Vrcholí studená vojna. Dve superveľmoci, ZSSR a USA, súperia o prvenstvá a prestíž vo „vesmírnej súťaži“. Zatiaľ vedie Sovietsky zväz – vyslal  do vesmíru prvého človeka a na rade je prvý výstup človeka do otvoreného priestoru. To je základný rámec filmu Čas prvých.

Je známe, že Rusi v tom čase prísne utajovali svoje neúspechy a problémy, ktoré sa im (zákonite) prihodili na ceste do neprebádaných sfér. Jeden z takýchto problémov opisuje film režiséra Dmitrija Kiseľova: Dva týždne pred plánovaným štartom kozmickej lode Voschod-2 v marci 1965 exploduje skúšobná loď. Odklad štartu sa zamieta, nie je preto dosť času na preskúmanie príčin nehody. Hoci sú riziká obrovské, v boji o prvenstvo ruský človek nechce ustúpiť. Skúsený vojenský pilot Pavel Beľajev a jeho partner Alexej Leonov sú ako určená posádka pripravení vystúpiť do neznáma. Ale aj tak nemôžu tušiť, čo všetko ich počas letu čaká a čomu budú čeliť. V tejto misii akoby sa kazilo všetko, čo sa môže kaziť...

Saľut-7

O dvadsať rokov neskôr: Vo februári 1985 je sovietska orbitálna stanica Saľut-7 už šesť mesiacov na obežnej dráhe bez posádky, keď náhle prestáva reagovať na signály z centra riadenia letov. Hrozí nekontrolovaný pád na zemský povrch, čo by mohlo znamenať nielen stratu dobrého mena krajiny, ale možno aj tragédiu na mieste dopadu. Neriadená stanica môže spadnúť kdekoľvek, zničiť tam akýkoľvek objekt alebo aj mesto. To všetko sa deje na pozadí studenej vojny, čo ešte viac komplikuje situáciu. V júni vysielajú k stanici špeciálne vybavenú kozmickú loď Sojuz T-13 s posádkou, ktorú tvoria dvaja veľmi skúsení kozmonauti, navyše so špeciálnym trojmesačným tréningom. Sú to veliteľ Vladimír Fedorov a palubný inžinier Viktor Aľochin. Pred nimi je tá najťažšia a najriskantnejšia úloha: vyhľadať „mŕtvu“ stanicu; dohoniť ju, pripojiť sa k nej – čo znamená urobiť komplikované manuálne dokovanie s pohybujúcim sa neriadeným kozmickým aparátom – a potom skontrolovať stav palubných systémov, identifikovať príčiny porúch a odvrátiť katastrofu.

Diváci v Bratislave majú príležitosť vidieť prvý zo spomínaných filmov v rámci prehliadky novej ruskej kinematografie v kine Lumiére. Svoju snímku Čas prvých pritom prišiel osobne uviesť režisér Dmitrij Kiseľov.

JF

Čítajte tiež:

http://www.netky.sk/clanok/v-rusku-v-tomto-roku-nakrutili-dva-velke-kozmonauticke-filmy-jeden-z-nich-uvedu-cez-vikend-v-bratislave