Logistické sklady porastú do výšky a budú sa ďalej automatizovať

Autor Tereza Palečková december 2017 -
Logistické sklady porastú do výšky a budú sa ďalej automatizovať PBY

Aj o tom bola nedávna konferencia SLOVLOG 2017, ku ktorej sa vraciame stručným obsahovým prehľadom.

Logistický kongres SLOVLOG si nenechalo ujsť viac ako 160 účastníkov. Bolo medzi nimi viacero nových tvárí, najmä zo strany používateľov logistických služieb. Bohatý program 11. ročníka zahŕňal dvanásť inšpiratívnych prezentácií a dve panelové diskusie, všetko pod heslom Čas sú peniaze, ušetrite oboje!

Príde doba poschodových logistických skladov?

Odbornú časť kongresu SLOVLOG začal Ľuboš Lesay, Global P&D Advisor spoločnosti IKEA Components, so svojou prezentáciou nazvanou Automatizácia pomáha rastu a rozširovaniu kapacít. Firma IKEA Components v Malackách totiž spojila projekt zásadného rozširovania kapacít balenia a distribúcie s nasadením vysoko automatizovaných riešení. Ich súčasný sklad má výšku 32 metrov, čo je na Slovensku unikát.

Téme automatizácie, ale predovšetkým výške priemyselných nehnuteľností bola venovaná panelová diskusia, kde k diskusnému stolu zasadli: Martin Urban, generálny riaditeľ spoločnosti Jungheinrich, Ľuboš Lesay, Global P&D Advisor spoločnosti IKEA Components, Jan Palek, Country Manager CZ & SK, Goodman, a Martin Baláž, Leasing & Development CZ & SK, Prologis. Zhodli sa na tom, že pozemky sú stále drahšie a zákazníci začínajú požadovať vyššie budovy. Zatiaľ je tento trend len pozvoľný, ale možno sa dočkáme i poschodových skladov.

Manipulačná technika pod kontrolou bola témou prezentácie Jána Šragu, obchodného manažéra spoločnosti Infocar. V nej predstavil systém ManiTech, ktorý je možné použiť ako nástroj na zvýšenie efektivity prevádzky manipulačnej techniky a zníženie prevádzkových nákladov v logistických centrách, výrobných halách a skladoch.

Smart Factory Logistics, tak ako ju priblížil Tomáš Pelikán zo spoločnosti Bossard CZ, neposkytuje iba plynulé a spoľahlivé zásobovanie B a C dielmi, ale umožňuje celkovú transformáciu výroby v duchu Priemyslu 4.0. Preverená metodológia založená na Internete vecí pomáha účinne redukovať celkové náklady na vlastníctvo v oblasti logistiky.

Intermodálna doprava má stále rezervy

Už tradičným vyvrcholením kongresu SLOVLOG bola druhá panelová diskusia, nazvaná Z modálu do modálu. Ako už z názvu vyplýva, venovala sa intermodálnej doprave, ktorá je stále veľmi skloňovaným pojmom. Pokúsila sa zodpovedať na tieto otázky – Aké sú možnosti na Slovensku? Máme dostatok intermodálnych terminálov a využívame ich dostatočne? Diskusné pódium patrilo týmto logistickým odborníkom: Dominik Landa, obchodný riaditeľ, DCT Gdansk, Miloš Mervart, riaditeľ customer service, METRANS /Danubia/, Benjamín Chladný, Head of Air & Ocean Freight, DB Schenker, a Peter Hrapko, štátny radca z Ministerstva dopravy a výstavby SR.

V rámci prednáškového maratónu Michal Stupak z Prístavu Gdansk a Dominik Landa z terminálu DCT Gdansk osobitne predstavili možnosti tohto prístavu pre slovenské výrobné a logistické spoločnosti.

Holistický pohľad na distribučný reťazec v kontexte svetových štandardov ponúkla účastníkom konferencie Marianna Revallová z GS1 Slovakia. Bezhotovostné platby pohonných hmôt do kamiónov prostredníctvom kariet spolu s mýtnymi platbami, monitorovanie pohybu týchto vozidiel, šetrenie času, nákladov, zníženie administratívnej záťaže a kontrola. To sú v skratke hlavné výhody systému, ktorý spoločne predstavili Pavel Vrbičan zo spoločnosti Deltech a Roman Kohút z firmy CCS Slovenská spoločnosť pre platobné karty.

Pohľad do skladu 4.0

Na druhý deň podujatia sa viac ako 40 záujemcov zúčastnilo na prehliadke už spomenutého skladu IKEA Components v Malackách. Videli skutočný Priemysel 4.0 v praxi; automatické zakladače a laserom navádzané vozíky sú tam realitou. Tieto vozíky od spoločnosti Jungheinrich vždy vedia, kde sú. Pomocou senzorov neustále monitorujú priestor okolo seba, takže riziko zrážky s ľuďmi alebo inou technikou je minimálne. Len vďaka tomu môže byť tento systém v jednej hale spolu s bežnými vozíkmi, ktoré obsluhujú vodiči, alebo priamo s ľuďmi vo výrobe.

Súčasťou programu kongresu SLOVLOG sa stalo i Študentské fórum, ktoré bolo tento rok novinkou. Študenti z vysokých škôl sa mohli zapojiť do workshopu realizovaného v spolupráci Pavla Jančoviča zo združenia ČESMAD Slovakia, Gabriela Surdusa z agentúry INDEX NOSLUŠ a Tibora Majzúna zo spoločnosti cargo-partner SR.

Počas konferenčnej prestávky prebehla aj speed-datingová sekcia BizLOG, v rámci ktorej sa uskutočnilo 44 obchodných schôdzok. Išlo o už tradičné rýchle a riadené stretnutia medzi poskytovateľmi a užívateľmi logistických služieb.

Partneri 11. ročníka kongresu SLOVLOG

Generálnym partnerom kongresu a Logistického Business Mixera sa stala spoločnosť Jungheinrich. Partnermi kongresu boli spoločnosti Bossard CZ, DS Smith Slovakia, Goodman, GS1 Slovakia, Logsys, Mecalux, Prologis, Sunnysoft, Trans.eu a Tyros Loading Systems SK.

Špeciálnymi partnermi kongresu boli Aquapalace Hotel Prague, DB Schenker, Dexion, Anasoft APR, Infocar, Systech Group, VGP a WAU! Studio. Partnerom coffee breaku sa stali FedEx a ReMax Courier Service. Partnerom techniky bola spoločnosť PARILLA SOUND a partnerom emailovej komunikácie Emailkampane.cz.

TP

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK