Genius loci Karlových Varov

Autor Paperlife máj 2016 -

Sú priam synonymom kúpeľníctva a métou najvyššej kvality. Nájdeme tu všetky atribúty spojené s kúpeľmi.

Liečivé termálne pramene, procedúry, špičková lekárska starostlivosť, kvalita, tradícia. To všetko čaká na návštevníka najväčších kúpeľov Českej republiky. A okrem toho aj bohémske a kultivované prostredie, luxus, kultúrne podujatia, atraktívne okolie, komunita medzinárodnej klientely. Môžete tam cestovať za relaxom aj kultúrou.

Oddych aj spoznávanie

Riaditeľ spoločnosti Bohemia-lázně, a. s., Jiří Sluka pozýva na návštevu mesta slovami: „Spojte zdravie a relax s kultúrou a naplánujte si pobyt v našich kúpeľoch počas niektorej z pripravovaných akcií. Atraktivita pobytu sa tak ešte zvýši, a to pri nezmenených cenách.“ Neprekvapuje, že najatraktívnejšie termíny spojené s konaním rôznych akcií sa vypredávajú medzi prvými. Medzi najobľúbenejšie patria každoročne obdobie konania Medzinárodného filmového festivalu a otvorenie kúpeľnej sezóny v máji.

Zážitkom je rituál pitia vody z Vřídla, ktoré je najznámejším a hlavným karlovarským prameňom s liečivými účinkami. Gejzír vysoký 12 metrov je ukrytý vo veľkej presklenej miestnosti budovy „Vřídelnej“ kolonády blízko centra kúpeľov. Teplota Vřídla dosahuje 73 °C a každú minútu vytryskne 2 000 litrov vody.

Karlove Vary ležia v tzv. kúpeľnom trojuholníku, ktorý dopĺňajú Mariánské Lázně a Františkovy Lázně. Prvé menované sú z nich najmladšie a pýšia sa o. i. „spievajúcou“ fontánou. Malebné Františkovy Lázně potešia dušu pri prechádzke rozľahlými parkami. Všetky tri mestá ponúkajú návštevníkom veľa architektonických pôžitkov. Na prelome 19. a 20. storočia, keď zažívali najväčší rozkvet, vznikali zaujímavé kúpeľné stavby v historizujúcom štýle.

„Vary“ sú pre všetkých alebo: nebojte sa Rusov

V súvislosti s Karlovými Varmi sa v posledných rokoch zaužívali tri klišé: že sú plné Rusov, drahé a ďaleko. Sú to však dosť nesprávne stereotypy, odôvodnené iba sčasti a relatívne.
Napríklad v zariadeniach Bohemia-lázní tvoria hostia z Ruska približne tretinu návštevníkov. „Naša spoločnosť má záujem o všetkých klientov. Uvítali by sme väčšie počty domácich návštevníkov, ale aj návštevníkov zo Slovenska,“ uviedol riaditeľ J. Sluka.

Legislatíva EÚ umožňuje slovenským občanom požiadať zdravotnú poisťovňu aj o preplatenie liečebného pobytu v ČR. Kúpele však nie sú len pre chorých. Možno v nich absolvovať wellness či regeneračné pobyty a spojiť ich s poznávacími aktivitami. V tomto všetkom sú Karlove Vary nepochybne lákavé a výnimočné.
ŠK

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK