Logistická inšpirácia na fóre LOG-IN!

Autor Tereza Palečková apríl 2018 -
Fórum v plnom prúde Fórum v plnom prúde ATOZ

Už po dvanásty krát prebehla na Slovensku zásadná logistická akcia LOG-IN, jediné slovenské fórum zamerané na inovácie v logistike. Tento ročník sa konal 19. apríla 2018 v konferenčných priestoroch hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave a takmer 160 účastníkov si mohlo vypočuť množstvo prezentácií o najlepších logistických riešeniach, ktoré sa v poslednej dobe na trhu objavili.

Celodenný konferenčný program fóra odštartoval vizionárskou prednáškou profesor Peter Staněk zo Slovenskej akadémie vied. Ako bude vyzerať spoločnosť v robotizovanej dobe? Štvrtá industriálna revolúcia a zmeny produkčných systémov prinesú i zmenu dopravnej logistiky. Vyriešia nové druhy pohonných systémov aj súčasné úzke miesta dopravnej infraštruktúry? Podľa profesora Staněka nie – tým, že presadneme do elektrických a autonómnych vozidiel, súčasné dopravné zápchy sa neodstránia. Pripomenul tiež, že je potrebné, aby sa ľudia naučili využívať svoj čas.
Peter Varga, generálny riaditeľ Sekcie cestnej dopravy z Ministerstva dopravy a výstavby SR zase ukázal aktuálny stav a plány v oblasti cestnej infraštruktúry na Slovensku. Priblížil i súčasný stav okolo budovania bratislavského obchvatu či križovatky Triblavina.

Logistika na ceste okolo sveta

Z garáže v Seattli po doručenie do 13 minút bol názov prednášky Aleksandara Mackova, Senior Operations Managera spoločnosti Amazon. Nielenže predstavil históriu a budovanie tohto internetového gigantu, ale účastníkom konferencie priblížil aj fungovanie centra reverznej logistiky v Seredi.
Zahraničné investície sme vždy vítali s veľkou radosťou. Lenže Slovensko sa postupne zmenilo na akúsi montážnu dielňu a sklad všetkého možného. Sú zahraničné investície všeliekom? Na túto otázku sa pokúsili odpovedať účastníci prvej panelovej diskusie fóra – Oto Pisoň z agentúry Sario, Martin Vlachynský z inštitútu Iness, Braňo Jendek zo spoločnosti 108 Agency a Peter Jánoši z P3 Logistic Parks.
Odpoludňajšiu časť fóra začala prípadová štúdia Automatizácia procesov dodávok obalov. Milan Pakoš zo spoločnosti Smurfit Kappa a Simone Van Egmond z cukrovinkárskej spoločnosti Cloetta priblížili automatizované riadenie výrobných a dodávateľských kapacít so skladovými zásobami v kontexte s aktuálnymi potrebami trhu. Pripomenuli, ako dokáže EDI komunikácia dodávateľa a zákazníka zjednodušiť a zefektívniť vzájomnú spoluprácu.
Že to e-shopy – a vlastne celkovo i predajcovia spotrebnej elektroniky – dnes vôbec nemajú ľahké, potvrdil Oto Hausmann, riaditeľ logistiky spoločnosti Datart International, ktorý predstavil kombináciu viackanálovej logistiky a služieb pre zákazníkov. Zdôraznil, že doplnkové služby si robia vlastnými silami, nie prostredníctvom logistického partnera.
Aké výhody prináša prepojenie logistického centra s kontajnerovým terminálom, porozprával Tibor Majzún, generálny riaditeľ firmy cargo-partner SR.
Prejsť na druhý koniec kontinentu aj bez obrovského rozpočtu bola hračka – v porovnaní s prepravou motorky cez oceán alebo zvládnutím colnej administratívy. Aj o tom, ako môže profesionálny logistický partner pomôcť pri plnení dobrodružných snov, bola trochu netradičná prednáška cestovateľov Pavla Suchého a Benjamína Chladného zo spoločnosti DB Schenker. Pavel Suchý potom účastníkom fóra prezradil, že už plánuje ďalšiu cestu naprieč Afrikou.

Inovácie zaujali logistických odborníkov

Záverečný blok prednášok bol venovaný predovšetkým inovatívnym riešeniam v logistike. Marek Maťovčík z firmy SysTech Group a Rob Keij zo spoločnosti Kivnon Logistica predstavili bezobslužné vozíky Kivnon AGV i výhody, ktoré plynú z ich nasadenia.
Ako sa môžu firmy pri svojich cestách jednoducho zapojiť do ochrany životného prostredia? Medzinárodný ekologický projekt predstavili Tomáš Zahajský a Roman Kohút zo spoločnosti CCS Slovenská spoločnosť pre platobné karty.
Juraj Šarina zo spoločnosti BITO-Skladovacia technika zase predstavil Leo Locative – bezobslužný transportný systém, pripravený na okamžité nasadenie bez komplikovaného programovania.
Last Mile Management, tak ako ho priblížil Tomáš Pelikán zo spoločnosti Bossard CZ, neposkytuje iba plynulé a spoľahlivé zásobovanie B a C dielmi, ale umožňuje celkovú transformáciu výroby v duchu Priemyslu 4.0.

Už tradičným vyvrcholením konferencie bola panelová diskusia nazvaná Padlo remeslo na (zlaté) dno? Ako už z názvu vyplýva, diskusia sa venovala najmä odbornému vzdelávaniu. Za diskusný stôl sa posadili: Tibor Majzún, cargo-partner SR, Martin Zatkalík, Stredná odborná škola dopravná, Katarína Zemánková, Index Nosluš a Ladislav Kováč, Štátny inštitút odborného vzdelávania. To, že na Slovensku máme nedostatok pracovných síl, je už dávno známe. Chýbajú i profesie, ktorých bol ešte nedávno dostatok. Pomôže v tejto situácii duálne vzdelávanie? Prečo vlastne deti nemajú záujem o odborné školstvo? Ako ho zatraktívniť? Nad týmito otázkami sa zamýšľali účastníci diskusie.

Networking a zábava v kubánskom štýle

V programe fóra LOG-IN opäť nechýbal speed-datingový systém stretnutí BizLOG, kedy obe strany rýchlo zistia, či bude prínosné rozvinúť jednanie ďalej do konkrétnej podoby. Uskutočnilo sa cez 40 stretnutí! BizLOG umožňuje veľmi efektívne získať zaujímavé kontakty a informácie tak potenciálnym užívateľom služieb a produktov, ako aj ich poskytovateľom.
Na celodenný konferenčný program plynulo naviazal VIP logistický večer. Hotel DoubleTree by Hilton tak hostil ako konferenciu, tak aj už XXIII. Logistický Business Mixér, tento raz v kubánskom štýle. Uvoľnená atmosféra na hotelovej terase bola ideálnym prostredím pre networking. Diskutovalo sa nad pohárom vína, miešaným drinkom aj pohárikom kvalitného rumu, to všetko dopĺňala živá hudba a sprievodný zábavný program.

Súčasťou fóra LOG-IN bola i návšteva logistických centier. Cieľom tejto programovej časti je predstaviť „logistiku v praxi“ a sprostredkovať informácie o zaujímavých projektoch priamo od manažérov významných logistických lokalít. V predvečer fóra – 18. apríla – mali účastníci unikátnu príležitosť vidieť nakládku lietadla DHL a deň po fóre – 20. apríla – zasa mohli navštíviť sklad spoločnosti Panalpina.

 Log in SK ramecek CISLO 12 sirka INSP 9

Partneri

12. ročník logistického fóra LOG-IN partnersky podporili tieto spoločnosti:
Zlatým partnerom bola spoločnosť 108 Agency.
Striebornými partnermi boli spoločnosti cargo-partner SR, Smurfit Kappa a SysTech Group.
Bronzovými partnermi boli spoločnosti BITO-Skladovacia technika, Bossard CZ, CCS Slovenská spoločnosť pre platobné karty, GS1 Slovakia, PNK Group a Georg UTZ.
Partnerom bola spoločnosť VGP.
Partnerom Logistického Business Mixera bola spoločnosť P3 Logistic Parks.
Špeciálnym partnerom fóra bola spoločnosť WAU studio!
Partnerom techniky bola spoločnosť Parilla Sound a partnerom emailovej komunikácie emailkampane.cz.

Mediálnymi partnermi tohto ročníka boli Systémy Logistiky, Tovar&Predaj, Svět balení, Zboží&Prodej, portály systemylogistiky.sk a systemylogistiky.cz, združenie ČESMAD Slovakia, technologický magazín PC Revue, logistický portál Logistický monitor.sk, Kancelarie.sk, education.sk, EdiZone, IT Systems, SystemNEWS, SystemOnLine, Technika SK, ekonomický magazín GoodWill, portál Egoodwill.sk a PR agentúra Kharisma.

Tereza Palečková

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK