Hotel Ponteo

Autor (red) jún 2018 -
Hotel Ponteo PAP

Rusovce síce nepatria ku chronicky známym lokalitám nášho turizmu, určite sú však príťažlivou mestskou časťou Bratislavy, ktorú sa oplatí spoznať.

Z teórie hotelierstva vyplýva, že úspech každej investície je závislý od tzv. troch zlatých P.
Prvým P je POLOHA. Ak ste v centre mesta, Vaši zákazníci nepotrebujú napr. taxi na krátke cesty. Na druhej strane, ak hotel leží v blízkosti turistickej atrakcie, mora a podobne, je táto poloha konkurenčnou výhodou. Pre klientov, ktorí hľadajú nezabudnuteľné miesto a zážitok, je toto P určite jedným z najdôležitejších kritérií.
Druhým P je PERSONÁL. Hotelierstvo je hlavne o ľuďoch a hotel, ktorý si dlhodobo nezabezpečuje výchovu a výučbu vlastného personálu, sa často stáva bezduchou zastávkou pre obchodných cestujúcich.
Tretím P je PRODUKT, ktorý hotel ponúka svojim klientom. Je výsledkom spojenia fyzického prostredia hotela so zážitkom, ktorý hotel poskytuje.

Dostupnosť z centra mesta, blízka hranica troch štátov, bohatá história siahajúca do antiky, nádherná príroda s množstvom príležitostí pre vodnú turistiku – to všetko predstavuje veľký potenciál pre miestne turistické, rekreačné, ubytovacie a stravovacie zariadenia v aktívnom cestovnom ruchu.
Dajú sa tieto prísľuby a možnosti pretaviť do fungujúcej reality? Majú nejaké obmedzenia? Za odpoveďami sme zašli do stále ešte nového hotela Ponteo. Jeho vlastníci si želali ostať v anonymite, bez problémov sa však s nami podelili o svoje predstavy, očakávania i praktické skúsenosti z tejto atraktívnej brandže.

Čo vás viedlo k postaveniu hotela?
Prvotná myšlienka vznikla už v roku 2005. Rozhodli sme sa presťahovať z centra mesta bližšie k prírode, do Rusoviec. Naše rodiny sú športovo založené a keď sa naskytla možnosť kúpiť pozemok, rozhodli sme sa vybudovať centrum pre podobne zameraných ľudí, ktorí sa sem postupne sťahovali. Keďže ani jeden sme neboli z brandže, začali sme sa radiť s odborníkmi. Postupne sme sa rozhodli pre koncepciu, ktorá spĺňala naše predstavy a zároveň sa javila aj ekonomicky udržateľná. Hlavným cieľom, ktorý napĺňame dodnes, bolo ponúknuť obyvateľom Bratislavy a okolia komplexné služby ubytovania, kvalitnej gastronómie, kongresového servisu, športového vyžitia, relaxu a zábavy. Zároveň sme chceli tieto služby priblížiť rezidentom Rusoviec a obohatiť tým infraštruktúru tejto nádhernej mestskej časti. Lokalita bola v tomto prípade alfou a omegou.

Prečo hotel vyzerá práve tak, ako vyzerá?
Keďže projekt bol financovaný zo súkromných zdrojov, mali sme voľné ruky. Pre nás boli zaväzujúce jasná vízia a aspekt nadčasovosti konceptu i architektúry. Základom je myšlienka spájať jednotlivé prvky s dôrazom na prírodu, ktorú vynikajúco stvárnili architekti Košťál a Zornička. Veľkosť sme určovali tak, aby splnila očakávania a zároveň, aby si multifunkčný objekt vedel zachovať kvalitu svojich služieb v čase. Moderná architektúra komplexu sa vyznačuje kombináciou zelene, skla a dreva s prírodnými podtónmi a použitím kvalitných materiálov. Nastavenie vnútorných priestorov umožňuje ľahko meniť dispozície, ba aj ich otvoriť. Presklené plochy prinášajú veľa svetla a prirodzený kontakt s okolím. Dôležité bolo myslieť i na exteriér a priľahlé parkovisko. S odstupom desiatich rokov všetko ukazuje, že sme zvolili dobre. I v dobe, kedy si každý komerčný objekt vyžaduje úpravy, nás ľudia prekvapia otázkou, či je toto zariadenie nové.

Aké boli vaše hotelierske začiatky?
O nich veľa napovie rok otvorenia – 2008. Mali sme krásny nový objekt, jasné ciele a budúcnosť. Všetci vieme, čo sa udialo následne. Stavali sme na zelenej lúke „mimo mesta“, otvárali v čase krízy, boli jedným z prvých zariadení tohto druhu a chceli sme priniesť novú kultúru kongresov a možností trávenia voľného času. Rok pred otvorením sme začali hľadať vhodný personál. Spočiatku nás poháňali nadšenie a dobrý základ v podobe skúsenosti z iných oblastí podnikania. Zamerali sme sa hlavne na veci, ktoré sme považovali za kľúčové pre skvalitnenie života komunity, ktorej sme boli tiež súčasťou. Krásny, moderný bowling sme rozbiehali so slovenskými reprezentantmi, tanečnú školu s Mirkou Kosorínovou a Matejom Chrenom, fitnes so špičkovými cvičiteľmi a s najmodernejšími zariadeniami, reštauráciu s elitnými kuchármi.
To, čo sme z dnešného pohľadu podcenili, bol fakt, že orchester nie je len o kvalite hudobníkov, ale aj o dirigentovi. Najdôležitejšie bolo nastoliť a udržiavať rovnováhu medzi zásahmi z pozície majiteľov a priestorom pre realizáciu a nové nápady zamestnancov. Napriek tomu sme bez väčších výkyvov obstáli a potvrdili svoju pozíciu na trhu.

Môžeme sa podrobnejšie vrátiť k týmto aspektom druhého P?
Napriek tomu, že sme mali šťastie na ľudí, ktorí s nami zostali doteraz, a dobrú ruku pri výbere nových, je táto časť najnáročnejšou a zároveň najdôležitejšou oblasťou podniku rodinného typu. Ide o kontinuálny proces, ktorý spočíva v už spomínanej dôvere a neustálom vzdelávaní ohľadne vízií a cieľov. V hotelierstve je pomerne vysoká fluktuácia zamestnancov a z času na čas sa zmene nevyhnete. Musí zaúčinkovať aj esencia v podobe vzájomnej chémie zamestnanec – produkt; bez nej to jednoducho nefunguje. Za kľúčové však považujeme, že sme vždy od našich ľudí očakávali inovácie a posúvanie produktu dopredu. Dnes máme stabilný tím a jeho zostavenie prinieslo výrazný progres v podobe kvality ubytovania, nových projektov (ako Šport fan zóna) a celkovej úrovne zariadenia. Chceme budovať flexibilný a kooperatívny personál, ktorému pomáhame rásť.

Ponteo kavia a rešta Ponteo - kaviareň a reštaurácia

Mali ste na začiatku činnosti jasno o treťom P?
Ťažko si predstaviť začať projekt tohto typu intuitívne, možno i preto, že pôsobíme v sektore, kde je racionalita základom. Od začiatku sme si produkt jasne definovali a všetko muselo do seba zapadať. Táto stratégia sa nám osvedčila a dnes sa môžeme sústrediť na ďalšie kroky. Naša príprava zašla až tak ďaleko, že máme pripravený i projekt rozšírenia a môžeme ho použiť, keď príde vhodný čas.

Ako dnes definujete svoje tretie P?
Ponteo je naďalej moderným multifunkčným projektom s rodinnou atmosférou a osobným prístupom. Na hranici troch štátov chceme neustále spájať mesto s prírodou, prácu so zábavou, aktivitu s relaxom a hlavne ľudí navzájom. Najdôležitejším pilierom je kvalita – a v tom sme nekompromisní. Netreba zabúdať pružne reagovať na zmeny na trhu a neustále sledovať nové trendy. Naším dlhodobým cieľom je udržať a zvyšovať doterajší kvalitatívny štandard.

Ako to vyzerá s hotelom Ponteo dnes?
Tento rok dovŕšime 10 rokov od spustenia prevádzky. Je čas nielen bilancovať, ale pozerať sa aj dopredu. Staviame na skúsenostiach z minulých období a na zabehnutých, osvedčených službách. Do každého segmentu multifunkcie ideme naplno, každý má svoje presne definované špecifiká. Dôležité je stanoviť si priority, ktoré nás posúvajú ďalej.

Čo bude ďalej? Ako si predstavujete budúcnosť?
Venujeme sa inováciám (napríklad v podobe vynoveného priestoru Bar & Bowling), rozširovaniu služieb a našich klientov chceme predovšetkým inšpirovať. Dlhodobým záväzkom je stať sa regionálnym lídrom v integrácii všetkých poskytovaných služieb, v modernej komunitnej atmosfére s osobným prístupom.

(red)
Foto: PAP

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK