Dva póly tvorby Alfonsa Muchu

Autor MB jún 2018 -
Dva póly tvorby Alfonsa Muchu Veletrhy Brno

V sobotu 26. mája sa na brnianskom výstavisku začal Festival RE:PUBLIKA. Pripomína sté výročie vzniku Československa a deväťdesiat rokov od otvorenia výstaviska.

Jeho dôležitou súčasťou je výstava Alfons Mucha: Dva svety, umiestnená v pavilóne H. Kombinuje protipóly tvorby svetoznámeho secesného maliara – majestátny cyklus Slovanská epopeja a zbierku plagátov. Pôvodne bola plánovaná na tri týždne trvania festivalu, no vďaka svojej jedinečnosti sa výrazne predĺži. Ľudia z celého sveta ju budú môcť navštíviť až do konca roka.

Unikát, ktorý nemá obdobu

Brno sa stalo prvým miestom, kde je možné vidieť prepojené dva svety českého secesného maliarskeho velikána. K najväčším plátnam z majestátneho cyklu Slovanská epopeja sa pridáva najrozsiahlejšia zbierka Muchovej plagátovej tvorby na svete. Vznikla tak unikátna výstava, ktorá nemá obdobu v Česku ani nikde v zahraničí.
„Festival rekapituluje sto rokov samostatnej existencie našej krajiny. Slovanská epopeja, prvorepublikové dielo svetoznámeho českého umelca a moravského rodáka, celou svojou myšlienkou a vyhotovením oslavuje český národ, hrdo sa hlási k našej minulosti a s nádejou hľadí do budúcnosti. Presne napĺňa koncept a zmysel festivalu,“ zhodnotil udalosť primátor Brna Petr Vokřál.
Slovanská epopeja je majetkom mesta Prahy, ktoré ju na výstavu zapožičalo. Primátorka metropoly ČR Adriana Krnáčová k tomu povedala: „Je to jedno z najdôležitejších umeleckých diel našej histórie, ktoré má tendenciu spájať celý národ a najmä pripomínať, že máme byť na čo hrdí. O jeho výnimočnosti svedčí i obrovský úspech, ktorého sa Muchove plátna dočkali pri nedávnej výstave v Tokiu. Som presvedčená, že inak to nebude ani v Brne.“

Spojenie pre ľudí i históriu

Unikátna kombinácia Muchovho diela mohla vzniknúť iba vďaka spolupráci Prahy, Brna, spoločnosti Veletrhy Brno a Nadačného fondu Richarda Fuxu, ktorý spravuje zbierku Muchových plagátov. „Do výstavného projektu sme sa zapojili bez dlhého premýšľania. Chceme návštevníkom ponúknuť pohľad na jedinečné spojenie komerčnej tvorby secesného majstra a jeho fenomenálneho diela, do ktorého vniesol dejiny Čechov a ďalších slovanských národov,“ vysvetlil Richard Fuxa.
Generálny riaditeľ spoločnosti Veletrhy Brno Jiří Kuliš upozornil: „O umiestnení Slovanskej epopeje do pavilónu H sa uvažovalo už v roku 2002; dokonca existuje projekt na stálu expozíciu tohto fenomenálneho súboru. Veľmi si cením, že výstava u nás zostane nielen počas festivalu. Takáto výnimočná vec si zaslúži, aby bola pre milovníkov umenia prístupná čo najdlhšie.“

Uvidíme aj nové plagáty

Deväť plátien Slovanskej epopeje, väčšina rozmeru 8 x 6 metrov, visí v hlavnej lodi pavilónu. Zbierka Richarda Fuxu obsahujúca takmer dve stovky artefaktov (okrem plagátov tiež dekoratívne panó, kalendáre a reklamy na nápoje, priemyslové výrobky či rôzne spoločenské a kultúrne udalosti), je umiestnená pod galériami pavilónu. Od roku 2013, keď bola vystavená v pražskom Obecnom dome a stala sa historicky najúspešnejšou výstavou výtvarného umenia v ČR, sa podstatne rozšírila. Návštevníci tak v Brne uvidia celý rad exponátov po prvý raz.
„Svetová premiéra prepojenia najväčších Muchových plátien so zbierkou plagátov bude jednou z najatraktívnejších expozícií festivalu. Som hrdý na to, že sa niekoľko inštitúcií dokázalo dohodnúť a v krátkom čase naštartovalo tento prekrásny a jedinečný výstavný projekt,“ uviedol kreatívny riaditeľ festivalu RE:PUBLIKA Pavel Anděl. Pozval však i na ďalšie exkluzívne prezentácie v oblasti hudby, dizajnu, literatúry, fotografie, tanca, architektúry či audiovízie. Príkladom je audiovizuálna šou Českej filharmónie Moja vlasť zblízka a nahlas od tvorcov otváracieho ceremoniálu olympijských hier v Londýne.
Festival trvá tri týždne medzi štyrmi víkendmi a vrcholí 17. júna.

MB

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK