Luhačovice – kúpele s jedinečnou architektúrou

Autor Miroslava Boškovičová september 2018 -
Luhačovice – kúpele s jedinečnou architektúrou Lázně Luhačovice, a.s.

Keď v roku 1902 zakladal doktor František Veselý novú spoločnosť, ktorá od miestnej šľachty prevzala upadajúcu kúpeľnú prevádzku v Luhačoviciach, prorokoval, že toto miesto sa stane prirodzeným centrom Moravy. Jeho vízia sa do značnej miery naplnila. Počas prvej republiky zažili luhačovické kúpele najväčší rozvoj, na čom sa podieľali poprední architekti svojej doby. Jedinečný prvorepublikový ráz si počas procedúr či pri prechádzkach po promenáde užijete aj dnes.

Relax v kúpeľných kulisách

Luhačovické údolie je pretkané šestnástimi – na čele s preslávenou Vincentkou – liečivými prameňmi, ktoré sú považované za jedny z najúčinnejších v Európe. Kúpeľné a wellness procedúry však nie sú len pre chorých; dokonale si ich užije aj celkom obyčajne životom trochu unavený človek. Prezrieť si, samozrejme, môžete aj plne funkčné Jurkovičove domy. Okrem kúpeľného mesta, ktoré je samo o sebe zážitkom, je tu ešte Jurkovičova alej s odpočívadlami, športoviskami a vyhliadkovým vláčikom. Alejou sa dostanete na Luhačovickú priehradu, kde sa dá skvele venovať vodným športom i in-linom, cyklistike a pešej turistike.

Kolonáda a pavilón prameňov
Elegantná spojnica dvoch hlavných častí mesta pochádza síce až zo 40. rokov, odkazuje však na to najlepšie z prvorepublikovej architektúry.
Inhalatórium
Monumentálna stavba Jozefa Skřivánka a Jána Vodňaruka patrí medzi klenoty modernistickej architektúry. V podobnom štýle je postavený aj Spoločenský dom.
Stavby Dušana Jurkoviča
Na začiatku 20. storočia výrazne ovplyvnil podobu kúpeľov slovenský architekt Dušan Jurkovič, ktorého nezameniteľný štýl vychádza z tradičnej architektúry beskydského vidieka.

Tip na výlet

Luhačovice ležia na okraji chránenej krajinnej oblasti Biele Karpaty. Najbližšími výletnými cieľmi sú kráľovské mesto Uherský Brod, zámky Nový Světlov, Slavičín a Vizovice (kde vás však určite zaujme aj typické vizovické pečivo a preslávené pálenky) alebo typická slovácka obec Vlčnov. Ďaleko to nie je ani do ZOO v Lešnej, na Velehrad, alebo – aby sme zostali v našej téme – na Baťov kanál.

Miroslava Boškovičová
Czech Tourism Slovensko

Objavujte Česko a vyberte si z viac ako 60 000 možností, kde v Česku stráviť víkend alebo dovolenku. Inšpirujte sa na stránke www.kudyznudy.cz.

Partneri

egoodwillmarketingovowustenrotSOPK